28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » KNAB uzliek Viņķelei naudas sodu
KNAB uzliek Viņķelei naudas sodu
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 23. oktobris 2012, 10:20
Par valsts juriskonsulta izmantošanu privātām vajadzībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sodījis labklājības ministri Ilzi Viņķeli (Vienotība). Viņai uzlikts 50 latu liels naudas sods un uz nākamo tiesāšanās kārtu ar Neatkarīgās izdevēju SIA Mediju nams, visticamākais, nāksies meklēt citu aizstāvi. 


Pirmajā tiesu instancē labklājības ministri pārstāvēja cita valsts pārvaldes resora pārstāvis un arī valsts amatpersona – Kaspars Vecozols. Viņš Tieslietu ministrijā ir juriskonsults Civiltiesību departamenta komerctiesību nodaļā. Šāda darbu apvienošana radīja aizdomas, ka valsts administratīvie resursi tiek izlietoti personīgos nolūkos, raksta NRA.LV.

K. Vecozols gan skaidroja, ka uz tiesu staigājis pusdienas pārtraukumā vai ņēmis bezalgas brīvdienu. Turklāt atļauju šādi rīkoties devis valsts sekretārs, bet ar I. Viņķeli jurists noslēdzis bezatlīdzības līgumu. Taču tieši pēdējais aspekts KNAB ieskatā ir likumpārkāpums – ministre saņēmusi bezmaksas pakalpojumus jeb dāvinājumu no ierēdņa, kuru ietekmējuši viņas kā amatpersonas pieņemti lēmumi.

Pēc tam, kad par valsts resursa tērēšanu privātā kašķī bija uzrakstījusi Neatkarīgā, pie KNAB ar rosinājumu izvērtēt šos faktus vērsās portāls pietiek.com. Birojs pārbaudi veica – «saistībā ar valsts amatpersonas darbības atbilstību likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā normām, tai pieņemot dāvanu» – un nāca pie šādiem secinājumiem:

«Pārbaudes gaitā tika konstatēts, ka laika posmā no 2010. gada novembra līdz 2011. gada septembrim Ilze Viņķele, pildot savus valsts amatpersonas pienākumus, ir veikusi ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības attiecībā uz dāvinātāju, tādējādi pārkāpjot tai likumā noteiktos dāvanu pieņemšanas ierobežojumus. Par likumā noteikto dāvanu pieņemšanas ierobežojumu neievērošanu valsts amatpersona ir saukta pie administratīvās atbildības.»

To, ka ministrei uzlikts 50 latu naudas sods, apstiprina viņas padomniece Kristīne Liepa. Vai KNAB lēmums tiks pārsūdzēts, pagaidām nav zināms.

Savukārt spriedums, ar ko tiesa noraidīja I. Viņķeles pretenzijas pret Neatkarīgo, ir pārsūdzēts un izskatīšanā varētu nonākt aptuveni pēc gada. KNAB lēmumu uzlikt ministrei naudas sodu advokāts Zigurds Krastiņš vērtē atzinīgi, jo «amatpersona nedrīkst pieņemt neatļautas dāvanas».

Jāatgādina, ka tiesāšanos ar laikraksta izdevēju I. Viņķele sāka, jo Neatkarīgā atklāja, ka atsevišķus politiķus ar represīvajām iestādēm vieno arī neformāli kontakti. Labklājības ministre bija iemūžinājusi mirkļus no saviesīgas ballītes, kurā partijas Vienotība politiķi – brāļi Pēteris un Juris Viņķeļi – patīkami vada laiku KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes un viņas vīra, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta darbinieka Maigura Strīķa sabiedrībā.

Neatkarīgajā tika publicēts materiāls par šādu fotogrāfiju eksistenci. Pēc tam visi materiāli nodoti tiesībsargājošo iestāžu rīcībā. Savukārt fotogrāfiju autore I. Viņķele vērsās tiesā, pieprasot piedzīt no izdevēja 3000 latu par morālā kaitējuma nodarīšanu un 240 latu par autoratlīdzību, ko viņa it kā nopelnījusi par fotogrāfiju uzņemšanu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ilze Viņķele, KNAB, Labklājības ministre, Viņķele

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats