17. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Rūdolfs, Viviāna
Sākuma lapa » Sabiedrība » ZZS: Par eiro ieviešanu Latvijā jānotiek tautas nobalsošanai
ZZS: Par eiro ieviešanu Latvijā jānotiek tautas nobalsošanai
Autors: Apollo.lv / 9. oktobris 2012, 10:34
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti ir sagatavojuši un pēc ZZS valdes sēdes iesnieguši Saeimas Prezidijam likumprojektu «Par eiro ieviešanas termiņu», portālam «Apollo» pavēstīja ZZS pārstāve Ilona Jurškevska.


ZZS skaidro: likumprojekts paredz, ka eiro ieviešanas termiņu nosaka Saeima, nevis valdība, un tas ir izlemjams tautas nobalsošanā, raksta Apollo.lv.

Ja balsotāju skaits būs vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, un, ja vairākums būs balsojis par Saeimas ierosināto eiro ieviešanas termiņu, eiro Latvijā varēs ieviest.

«Eiro ieviešana nedrīkst kļūt par panaceju. Šobrīd valdība gan nodokļu politikā, gan labklājībā un pārējās nozarēs nestrādā pēc loģiskas attīstības scenārija, bet veic sarežģītus vingrinājumus, lai nodrošinātu eiro ieviešanu jau 2014.gadā, par ko liecina, piemēram, mākslīga inflācijas samazināšana. Eiro ieviešanas termiņš ir būtisks un ikvienu Latvijas iedzīvotāju ietekmējošs lēmums, tāpēc šis jautājums ir izlemjams tautas nobalsošanā, kas būtu paredzama īpašā likumā,» norāda parlamenta deputāte Dana Reizniece-Ozola.

ZZS uzsver, ka Latvijas sabiedrībā atbalsts eiro ieviešanai šobrīd ir zems - pāreju no lata uz eiro augustā neatbalstīja 59% Latvijas iedzīvotāju. Tikai 3% iedzīvotāju šādu pāreju atbalstīja pilnībā.

2003.gada 16.aprīlī Latvija parakstīja līgumu par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). No šī līguma izriet, ka Latvija ir piekritusi pēc ES noteiktu nosacījumu izpildes pievienoties ES monetārajai savienībai un ieviest eiro. Vienlaicīgi no šā likuma neizriet ierobežojums Latvijai lemt par eiro ieviešanas termiņiem, norāda ZZS.

Ņemot vērā ES kritisko finanšu situāciju, nogaidoša pozīcija par eiro ieviešanu ir arī vairākās citās ES valstīs, kas drīzumā plānoja eiro ieviešanu, piemēram, Polijā, Čehijā, Bulgārijā un Ungārijā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro ieviešana, referendums, ZZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats