24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pētījums: 58 % iedzīvotāju atbalsta referenduma rīkošanu par eiro ieviešanu Latvijā
Pētījums: 58 % iedzīvotāju atbalsta referenduma rīkošanu par eiro ieviešanu Latvijā
Autors: NRA.lv / 17. septembris 2012, 11:13
58 % iedzīvotāju uzskata, ka par eiro ieviešanu būtu nepieciešams rīkot referendumu, liecina biedrības "Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs" rīkotās interaktīvās aptaujas "EIRO - izvēle vai pavēle" dati.


Kā liecina pētījuma rezultāti - 66% iedzīvotāji ir negatīvi noskaņoti pret eiro ieviešanu, no kuriem 47 % iedzīvotāji uzskata, ka eiro nav jāievieš vispār, bet 19% iedzīvotāju eiro ieviešanu vēlas, taču tā uz laiku būtu jāatliek, savukārt, 28 % iedzīvotāju atbalsta eiro ieviešanu jau no 2014.gada 1.janvāra. Kā galvenos iemeslus pret dalību eiro zonā, iedzīvotāji min iespējamo eiro zonas sabrukšanu, problēmās nonākušo dalībvalstu parādu segšanu, pilnīgu monetārās neatkarības zaudēšana, cenu pieaugumu u.c. Pie ieguvumiem tiek pieskaitīta ērtāka pārvietošanās un norēķināšanās citās eiro zonas valstīs, pievilcīgāks tirgus ārvalstu investoriem, ietaupījums uz valūtas konvertāciju, zemākas un prognozējamākas procentu likmes u.c., raksta NRA.LV.

Teju 2/3 respondentu (65 %) uzskata, ka ir labi informēti par riskiem un iespējām, Latvijai pievienojoties eiro zonai, bet 35 % aptaujāto atzīst, ka nav kompetenti šajā jautājumā. Tā, piemēram, 78 % aptaujāto ir lietas kursā, ka, pievienojoties eiro zonai, Latvija uz visiem laikiem atsacītos no monetārās politikas, piemēram, krīžu brīžos devalvēt latu, tādējādi stimulējot ekonomiku, savukārt, 81 % bija dzirdējuši, ka eiro ieviešanas gadījumā Latvijai būtu jāuzņemas glābšanas izmaksas par grūtībās nonākušajām dalībvalstīm. Tajā pašā laikā, 66 % respondentu domā, ka eiro ieviešana būtu pozitīvs signāls ārvalstu uzņēmējiem ieguldīt Latvijas ekonomikā finanšu līdzekļus.

Pētījums atklāj, ka 64 % iedzīvotāju nepiekrīt apgalvojumam, ka, balsojot referendumā par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), cilvēki automātiski nobalsojuši arī par eiro ieviešanu, bet 36 % ir pretējās domās.

"Nav jautājums par pievienošanos eiro zonai konceptuāli, bet gan par steigu kādā tas tiek darīts. Ir taču skaidrs, ka pirms jebkura biznesa projekta uzsākšanas tiek veikta risku analīze - kas varētu notikt pēc projekta realizēšanas, šajā gadījumā - pēc nacionālās valūtas maiņas. Šobrīd šādas analīzes nav. Ļoti negribētos, lai atkārtotos situācija, kāda bija iestājoties ES 2004.gadā, kad ne valsts, ne Latvijas ierēdņi nebija tai gatavi, tādējādi zaudējām vairāk nekā ieguvām. Gan šajā, gan arī citās aptaujās iedzīvotāji ir skaidri pateikuši savu attieksmi eiro ieviešanas jautājumā, - vai tiešām mums atkal ir jānonāk līdz kārtējam referendumam, lietussargu revolūcijai vai traktoriem ielās, lai liktu valdību tautā ieklausīties", saka Andris Deniņš, biedrības "Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs" valdes priekšsēdētājs, Dr.oec., Latvijas Universitātes profesors, akciju sabiedrības "BDO" direktors.

Respondenti kārtējo reizi norāda uz valstī pastāvošos plaisu starp varu un tautu - proti, 90 % aptaujāto atzīst, ka eiro ieviešanā iztrūkst dialogs starp valsti un sabiedrību, un tāpēc - atbildot uz retorisku jautājumu: "Vai valdības politika ieviest eiro drīzāk ir uzskatāma par izvēli vai pavēli?" - 68 % iedzīvotāju to nosaukuši par pavēli.

Gadījumā, ja valsts tomēr pievienojas eiro zonai noliktajā termiņā, 94 % aptaujāto ir vienisprātis, ka valdībai ir nepieciešams paralēli izstrādāt krīzes plānu eiro zonas sabrukšanas situācijā.

Interesanti, ka, nosakot prioritārā secībā faktorus, kas visvairāk sekmētu Latvijas tautsaimniecības attīstību, eiro ieviešana ierindojas "godpilnajā" pēdējā vietā, bet, kā galvenos ekonomikas stimulēšanas instrumentus iedzīvotāji min prognozējamu likumdošanu, tostarp - nodokļu politiku, valsts atbalstu vietējiem uzņēmējiem, attīstītu infrastruktūru un ES struktūrfondu sekmīgu apguvi.

Pētījumu veica biedrība "Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs" no šā gada augusta beigām līdz septembra vidum, interneta vidē aptaujājot 388 respondentus vecumā no 18 līdz 75 gadu vecumam.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro ieviešana, eiro ieviešana Latvijā, referendums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats