24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīgas graustu īpašniekiem miera nebūs
Rīgas graustu īpašniekiem miera nebūs
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 10. septembris 2012, 12:27
Rīgas domes cīņa ar slavenāko un izturīgāko pilsētas graustu nav vainagojusies ar būtiskiem panākumiem, kaut arī gada laikā graustu īpašnieki kopumā bijuši spiesti sakārtot vidi degradējošās un bīstamās būves vai arī maksāt no savas kabatas.


Ja 2011. gada augusta vidū bija sakārtoti tikai septiņi grausti, tad šogad līdz 10. septembrim – jau 60 būvju, raksta NRA.LV.

Līdz šā gada beigām ir paredzēts pabeigt visu galvaspilsētas graustu klasificēšanu. Tas nozīmē, ka to īpašniekiem būtu jāmaksā paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme, kā arī tiks paredzēti termiņi šo būvju sakārtošanai. Plānots, ka oktobrī vēl 20 nesakoptās būves tiks novērtētas pēc to bīstamības un piederības. Graustu skaits aug kā sēnes pēc lietus. Bez jau zināmajiem 192 graustiem pērn augustā bija apzinātas vēl 258 šādas būves, bet līdz šā gada septembrim – papildu 27 objekti ar vidi degradējošām un cilvēku drošību apdraudošām pazīmēm, informē Rīgas domes Īpašuma departamentā.

Šonedēļ kārtējo reizi varēsim pārliecināties par to, vai vēsturiskās ēkas Marijas ielā 6 īpašnieki respektēs Rīgas domes prasības. No šī vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa, nu jau – grausta, krītošie apmetuma gabali apdraud garāmgājējus, tāpēc pašvaldība ir norādījusi, ka ir nepieciešams uz ietvēm ēkas robežās uzstādīt gājēju aizsargtuneli ar drošu nojumi un brīdinājuma zīmēm. Rīgas dome ēkas īpašniekiem to lika izdarīt jau februāra beigās, bet tagad termiņš noteikts līdz 14. septembrim. Ja īpašnieki ignorēs arī šo prasību, viņiem var likt samaksāt 1000 latu lielu naudas sodu. Šā gada laikā ēkas bīstamības novērtējums ir mainīts, un tagad tā ir atzīta par būvi ar augstu sabiedrības drošības apdraudējumu.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā šodien skata informāciju par graustiem, jo kopš pagājušā gada rudens pašvaldība nopietni ķērusies klāt bīstamo un vidi degradējošo būvju problēmai. Ir pieņemti arī Rīgas domes saistošie noteikumi, kas ļauj graustu īpašniekiem prasīt maksāt paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi trīs procentu apmērā. Kopš pagājušā gada augusta ir pieņemti Rīgas domes lēmumi par galvaspilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem 16 bīstamākajiem privātīpašniekiem piederošajiem objektiem. Objektu sakārtošana paredzēta konkrētos termiņos, bet 34 privātīpašumā esošie objekti ir sakārtoti. Toties bīstamie grausti G. Astras ielā 4, Piena ielā 6, Murjāņu ielā 59 un 61a ir nojaukti piespiedu kārtā.

Objekta Murjāņu ielā 59, 61a piespiedu nojaukšanā izlietotos līdzekļus – 16 926,53 latus – Īpašuma departaments ir atguvis pilnā apjomā. Pagaidām abu pārējo graustu sakārtošanā iztērēto nodokļu maksātāju naudu pašvaldībai nav izdevies atgūt objektīvu iemeslu dēļ. Tā kā pašlaik notiek tiesvedība par īpašumtiesībām G. Astras ielā 4, nav iespējams uzsākt pašvaldī-bas iztērēto līdzekļu 22 745,22 latu apmērā piedziņu. Savukārt objekta Piena ielā 6 piespiedu sakārtošanas izmaksu 17 979,75 latu apmērā piedziņa tiks uzsākta pēc pilnīgas objekta sakārtošanas un visas nepieciešamās dokumentācijas saņemšanas. Īpašuma departamentā prognozē, ka tas notiks šomēnes.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: grausti, graustu apsaimniekošana, graustu īpašnieki

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats