26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Lielās pilsētas ar Sprūdžu nesaprotas
Lielās pilsētas ar Sprūdžu nesaprotas
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 30. augusts 2012, 11:57
Latvijas Lielo pilsētu asociācijas sanāksme, kurā pašvaldību līderi iztaujāja nozares ministru Edmundu Sprūdžu, vakar krietni ieilga.


Gan pašvaldību līderi, gan arī pats ministrs izskatījās skābi, jo faktiski nevienā jautājumā nav izdevies gūt savstarpēju izpratni. Šobrīd iznāk, ka ministrs virza tādas ieceres, kas nevis palīdzēs pašvaldībām to darbā, bet nevajadzīgi sarežģīs ikdienu.

«Nevienā darba kārtības punktā nav vērojama viedokļu tuvināšanās, un mums nav pārliecības, ka ministra aktivitātes ir vērstas uz reģionu attīstību,» rezumē asociācijas prezidents – Jūrmalas mērs Gatis Truksnis. Savukārt paša ministra atstāstā par sanāksmes gaitu svarīgākā bija atbilde uz Neatkarīgās jautājumu par iespējamo demisiju: «Šodien man neprasīja nomainīties.» Acīmredzot – pagaidām.

Domstarpības pašvaldībām ar ministru ir virknē jautājumu. Attiecībā uz politiku viens no aktuālākajiem – ministra virzītais aizliegums balotēties iestāžu un kapitālsabiedrību darbiniekiem. Šādi pašvaldības zaudēs sabiedriski aktīvākos un inteliģentākos cilvēkus. «Sociālo un darba lietu komisiju man nevar vadīt atslēdznieks!» ilustrē Jūrmalas mērs. Viņam piekrīt arī Liepājas mērs Uldis Sesks: «Šādi mehāniski tiks pazemināts deputātu kompetences līmenis.» Cits ministra izdomāts instruments pašvaldību darba traucēšanai ir likumprojekts par referendumiem. Pašvaldības neiebilst iedzīvotāju apgādāšanai ar tiesībām atsaukt domi. Taču, ja par katru būvniecības ieceri vajadzēs rīkot referendumu, būvnieku konkurences cīņas paralizēs investīciju ieplūšanu pašvaldībās.

Arī attiecībā uz ministra rosinātajām izmaiņām atkritumu apsaimniekošanas sistēmā pašvaldībām tā arī nekļuva skaidrs, «kāpēc jālabo tas, kas nav salūzis».

U. Sesks pauda cerību, ka klātienes sarunas ar pašvaldībām novērsīs turpmāku absurdu priekšlikumu parādīšanos no valsts pārstāvju puses. Piemēram, tādu kā pabalsts lauku iedzīvotājiem par savas dzimtās puses pamešanu un došanos uz Rīgu. Tomēr pagaidām nav nekādu pazīmju, ka Liepājas mēra cerības varētu piepildīties. Vismaz vakardienas tikšanās vienīgais panākums ir vienošanās par nākamo tikšanos pēc divām trim nedēļām.

Nesenie mājieni par nepieciešamību nomainīt E. Sprūdžu pret labāku un profesionālāku politiķi izskanēja pēc tam, kad ministrs saniķojās un paziņoja, ka nenāks uz asociācijas sēdi, ja tajā piedalīsies Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš savukārt nepatīk Reformu partijas sponsoriem. A. Lembergs tiešām neieradās, bet šis fakts nekādi nemazina šaubas par ministra darba kvalitāti.

G. Truksnis, taujāts par E. Sprūdža nomainīšanas plānu, aicina neskriet notikumiem pa priekšu. Vispirms būs vēl viena tikšanās. Ja arī tā parādīs, ka pašvaldību redzējums uz Latvijas attīstību nozares ministram ir pilnīgi vienaldzīgs, tad asociācija varētu vērsties ar savām raizēm «pie citām amatpersonām». Ar šo formulējumu domāts Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, kas ir tieši atbildīgs par savas valdības un tātad arī E. Sprūdža darba kvalitāti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Sprūdžs, Gatis Truksnis, Uldis Sesks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats