28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saskaņas centrs lūdz pārbaudīt SAB politisko neitralitāti
Saskaņas centrs lūdz pārbaudīt SAB politisko neitralitāti
Autors: NRA.lv / 28. augusts 2012, 17:59
Politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš apvienības vārdā ir nosūtījusi iesniegumus Ministru kabinetam un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, lūdzot veikt pārbaudes saistībā par iespējamajām Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbībām.


"Ja 2012.gada 27.augustā masu medijos publiskotie izvilkumi no Ģenerālprokuratūras lietvedībā esošā dokumenta atbilst īstenībai, SAB un tā amatpersonas realizētās darbības liecina par demokrātiskas valsts institūtu apzinātu graušanu un policejisku patvaļu," vēstulē uzsver Andrejs Elksniņš.

Šonedēļ publiskajā telpā nonākusi informācija par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) mēģinājumu izmantot tā dēvētā čečenu grupējuma kontaktus ar politiķiem, lai vāktu kompromitējošu informāciju par diviem politiskajiem spēkiem – Nacionālās apvienības (NA) sastāvā esošo Visu Latvijai!, kā arī kreisā flanga līderiem Saskaņas centru (SC). Portāla pietiek.com rīcībā nonācis dokuments ar 3. augustā no Latvijas izraidītā Timura Džamaldajeva liecību, ka SAB darbinieks viņam esot piedāvājis tehnisko atbalstu, tostarp iezīmētas naudas zīmes, lai iegāztu jebkuru politiķi no SC vai Visu Latvijai!.

"Publiski izskanējusī informācija rada pamatotas bažas par valsts drošības iestādes iespējamo iesaistīšanos ar politiskiem procesiem saistītas informācijas iegūšanā un izmantošanā pretēji normatīvajos aktos noteiktajiem uzdevumiem," norāda deputāts.

Darbība pret diviem konkrētiem politiskiem spēkiem varētu liecināt par operatīvās darbības pasākumu veikšanu atkarībā no piederības kādam politiskam spēkam un personas politiskiem uzskatiem. Aktuāls ir arī jautājums par iespējamo drošības iestādes mēģinājumu tieši vai pastarpināti rīkoties kādas citas politiskās partijas interesēs.

SAB likums arī nosaka, ka uzraudzību pār biroja darbības atbilstību likumiem veic ģenerālprokurors un viņa īpaši pilnvaroti prokurori, ievērojot kārtību un nosacījumus, kas noteikti Valsts drošības iestāžu likumā.

"Kompromitējošās informācijas safabricēšana, sev nevēlamu politiķu "iegāšana", provokāciju īstenošana pret valsts pilsoņiem ir manipulēšana ar sabiedrību, publiskos procesos notiekošā ietekmēšana. Tādas metodes tiesiskā valstī nav pieņemamas," teikts A.Elksniņa vēstulē.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Elksniņš, SAB, Saskaņas centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats