29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valdība atgūs uzticību ar nodokļu celšanu
Valdība atgūs uzticību ar nodokļu celšanu
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 6. augusts 2012, 18:03
Pagājušajā nedēļā Latvijas Republikas ministri sanāca uz vairākām kārtējām un ārkārtas sēdēm, kur lēma par nodokļu sloga palielināšanu. «Valdībai ir jāturpina strādāt, lai kāpinātu iedzīvotāju uzticības līmeni,» valdības darbu piektdien rezumēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.


Šā gada pavasarī V. Dombrovskis vairākas reizes pateica dīvainas frāzes, ka valdība apspriežot nodokļu sloga pazemināšanu. Tās tiešām radīja lielu neizpratni un neticību. «Novirzīšanās no V. Dombrovska stingri nospraustā nodokļu paaugstināšanas kursa nav neiespējama, tomēr ir maz ticama,» Neatkarīgā atzīmēja 20. aprīlī. Valdības tālākais darbs pie nodokļu samazināšanas plāniem tika aprakstīts 14. maija publikācijā Dekoratīvais nodokļu samazinājums. Tagad V. Dombrovskis nolēmis darīt galu šādai neticībai. Viņa vadītā valdība atkal pievērsusies nodokļu paaugstināšanai, kas neizraisa ne mazākās šaubas un neticību; nebūs nekāda iemesla to dēvēt par «dekoratīvu» u.tml.

Nedēļas pirmajā pusē valdība gatavoja grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli un nolēma no 2014. gada noteikt nodokļa likmes atvieglojumu 50% apmērā daudzbērnu ģimenēm. Tikai nezinātājiem šķiet, ka valdība strādājusi pie nodokļu pazemināšanas kaut vienai skaitliski nelielai iedzīvotāju grupai. Nē, valdības lēmums nozīmē norādītā nodokļa likmju un maksājumu celšanu pat šai grupai, jo nodokļa atlaides tai pienāksies tad, kad nodokļa maksājums ar atlaidi jau būs lielāks nekā tagadējais maksājums bez atlaides. To panāks, īstenojot tagadējo nodokļa likmes paaugstināšanas grafiku un kadastrālo vērtību paaugstināšanu bez kādiem grafikiem, bet tā, kā valdība liek.

Nodokļa atlaides solījums daudzbērnu ģimenēm pelna ievērību vēl no cita aspekta, kam Neatkarīgā pievērsās 11. jūnija publikācijā par vārdu plūdiem, kas esot atnesuši 67 bērnus. Ar to tika atzīmēta gada jubileja V. Dombrovska 2011. gada 3. jūnija paziņojumam, kurā V. Dombrovskis publiski uzrunāja pats sevi ar aicinājumu «nekavējoties uzsākt demogrāfijas jautājumu risināšanu». Viņš tobrīd arī nekavējoties rīkojās – iecēla sevi par jaundibinātās Demogrāfisko lietu padomes priekšsēdētāju. Kad Neatkarīgā nosūtīja V. Dombrovskim jautājumu, ko viņa vadītā padome gada laikā paveikusi, sekoja padomes sēde šā gada 6. jūnijā, kas nolēma uz pusi samazināt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu ģimenēm ar trijiem un vairāk bērniem. Padomei, protams, nav tiesību grozīt nodokļu likmes, bet tajā sēž tik daudz V. Dombrovska valdības ministru, ka jebkuru padomes sēdi varētu pārsaukt par valdības sēdi un apstiprināt likumprojektu, ko tūlīt nosūtīt uz Saeimu. Reāli šī pati likumsakarība darbojas pretējā virzienā. Tie paši ministri, kas padomes sēdē lēma par kaut simbolisku nodokļa samazināšanu, ar nelielu laika nobīdi pārsauca savu satikšanos par valdības sēdi un nolēma nodokļa slogu palielināt.

Pēc tam valdība atlika uz nenoteiktu laiku pavasarī solīto darbaspēka nodokļa sloga pazemināšanu. Nebūšot ne iedzīvotāju ienākuma nodokļa pazemināšanas, ne neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādībā esošu personu paaugstināšanas. Pēc Finanšu ministrijas paskaidrojuma, tā esot konstatējusi, ka šādas izmaiņas pazeminātu valsts ieņēmumus. Tas izrādās Finanšu ministrijai ļoti pārsteidzošs atklājums, par ko neviens Finanšu ministrijas darbinieks ar ministru Andri Vilku priekšgalā nespēja pat iedomāties pirms dažiem mēnešiem, kad V. Dombrovskis runāja par nodokļu samazināšanu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nodokļi, valdība, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats