25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pensionāri pieprasa atcelt krīzes laikā noteiktos samazinājumus
Pensionāri pieprasa atcelt krīzes laikā noteiktos samazinājumus
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 18. jūnijs 2012, 17:18
Latvijas Pensionāru federācijas Valde un Vidzemes reģiona pensionāru organizācija aicina valsts augstākās amatpersonas atcelt pensionāru ienākumu ierobežojumus, kuri tika noteikti krīzes laikā, nra.lv informēja Latvijas pensionāru federācijā.


Latvijas Pensionāru federācijas Valde un Vidzemes reģiona pensionāru organizāciju pārstāvji konferencē, izvērtējot pašreizējo valsts ekonomisko situāciju un maznodrošināto iedzīvotāju straujo nabadzības padziļināšanos (bezpajumtnieku skaita pieaugums, zupas virtuvju apmeklētāju tūkstoši un desmitiem tūkstošu ilgstošu komunālo maksājumu parādnieki) arī pensionāru vidū, nolēma atklāti uzrunāt "valsts varas ešelona pirmās personas". Vēstule adresēta Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, labklājības ministrei Ilzei Viņķelei un premjeram Valdim Dombrovskim.

Pensionāri vēstulē aicina amatpersonas krīzes sākumā veiktos pensionāru ienākumu samazinājumus nekavējoši atcelt, atjaunot pirmskrīzes likuma normas. Jāatgādina, ka 2009. gadā pensijas tika samazinātas par 10%, bet strādājošajiem pensionāriem par 70%, tomēr līdz ar Satversmes tiesas spriedumu pensionāri atguva tiesības saņemt pensijas pilnā apmērā. Tomēr 2009. gadā pieņēma arī citas normas, lai glābtu budžetu, piemēram, priekšlaicīgo pensiju izmaksā tikai 50% apmērā joprojām, nevis kā pirms krīzes 80% apmērā. Ar priekšlikumu atjaunot šos 80%, Saeimas plenārsēdē pagājušājā nedēļā uzstājās deputāte Aija Barča, taču priekšlikums tika noraidīts. Tāpat ir apturēta arī pensiju indeksācija.

Pensionāri arī aicina sociālā budžeta stabilizācijas nolūkā paredzēt ne tikai iedzīvotājus negatīvi skarošus pasākumus, bet arī atbrīvot budžetu no tam neparedzētām izmaksām un nepamatoti lielu pensiju izdevumiem neobjektīvu koeficientu piemērošanas rezultātā. Savukārt Nacionālās attīstības plāna sadaļā par cilvēka drošumspēju definēt stratēģisku pieeju, nosakot prioritāros mērķus un uzdevumus nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju, tajā skaitā veco cilvēku, dzīves līmeņa celšanai.

Pensionāri aicināja arī ņemt vērā sociālo partneru un nevalstisko organizāciju priekšlikumus grozījumiem likumam Par valsts pensijām, kā arī citiem likumdošanas aktiem, kas skar pensionāru intereses. Tomēr, kā zināms, pensionāru federācijas ierosinājumi netika ņemti vērā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: krīze, Latvijas pensionāru federācija, pensionāri, samazinājumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats