25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jurkāns: Ja amerikāņi gribēs, tiks izveidotas Eiropas Savienotās Valstis
Jurkāns: Ja amerikāņi gribēs, tiks izveidotas Eiropas Savienotās Valstis
Autors: Apollo.lv / 15. jūnijs 2012, 17:20
Bijušais Latvijas ārlietu ministrs Jānis Jurkāns ir pārliecināts, ka Eiropa pati sevi nav spējīga aizsargāt, tādēļ tā ir ļoti atkarīga no ASV. Ja amerikāņi gribēs, lai tiktu izveidotas Eiropas Savienotās Valstis, tad tā arī notiks.


«Amerikā gaidāmas vēlēšanas. Kāda būs ASV ārpolitika iepretim Eiropai? To jautāju tāpēc, ka šodien ASV lielākā problēma ir nevis Krievija, bet Ķīna. Ja amerikāņi izdomās, ka vajag Eiropas Savienotās Valstis, tad tās arī būs. Tāpēc, ka Eiropa pati sevi nespēj aizsargāt, tā nespēj sevi paglābt no Ķīnas. Eiropa ļoti lielā mērā būs atkarīga no ASV un tās ārpolitikas. Ja amerikāņi vairāk skatīsies uz to, kas notiek iekšienē, tai būs lielākas intereses Vidējos Austrumos, mēs paliksim novārtā. Tad stingri šaubos, vai ES ievilks mūs tādā formātā, kādā tā ir šodien,» sarunā ar laikrakstu «Neatkarīgā» sacījis bijušais politiķis.

Jurkāns arī ir pārliecināts, ka Latvija ES ietvaros vispār neko nelemj. «Atceros, kādi bija kritēriji, lai iestātos ES un NATO. Patiesībā jau Latvija tiem neatbilda. Tāpēc esmu pārliecināts, ka pievienošanās eirozonai, ir nevis ekonomisks, bet politisks jautājums. Proti, vai Eiropa būs integrēta, vai būs Eiropas Savienotās Valstis ar vienotu ārpolitiku, drošības politiku, vienotu valūtu jebšu Eiropa sabruks, jo šis process jau ir iesācies.»

Runājot par Grieķijas problēmām, Jurkāns norāda, ka «svarīgākais nav ekonomiskais faktors, jo naudas pasaulē ir gana. To varētu atrast un grieķus izglābt. Galvenais ir politiskais moments. Proti, ļaut vai neļaut drupināt ES, jo šis būs sākums sabrukšanas procesam.»


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, Eiropas Savienotās Valstis, Jānis Jurkāns

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats