25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zaķi uz tepiķa izsauks Saeimas komisija
Zaķi uz tepiķa izsauks Saeimas komisija
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 14. jūnijs 2012, 19:44
Vienotības līderi Dzintaru Zaķi, kas, iegādājoties automašīnu, pieķerts, jo optimizējis nodokļus, uz paskaidrojumu sniegšanu par šo darījumu izsauks Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.


Komisijas sēdē klātesošie deputāti vienbalsīgi atbalstīja ideju, ka, atsaucoties uz iedzīvotāju vēstulēm, komisijai jālemj par Dz. Zaķa rīcību. «Tas nav ne tiesībsargājošo iestāžu, ne Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja jautājums, tas ir ētisks jautājums. Tādēļ būtu dīvaini, ja mēs to neizskatītu,» teica Dz. Zaķa partijas kolēģe Janīna Kursīte-Pakule.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars sarunā ar Neatkarīgo gan nesteidzās spriest tiesu par Dz. Zaķi. Viņš esot pārrunājis šo gadījumu ar dažādiem cilvēkiem, kas īpašu pārkāpumu deputāta rīcībā nesaskatot, taču precīzāk formulēt viedokli viņš varēšot tikai pēc Dz. Zaķa uzklausīšanas nākamajā komisijas sēde.

Nežēlīgāks savā vērtējumā ir Andrejs Elksniņš, deputāts no Saskaņas centra, kas Dz. Zaķim pārmet to, ka viņš pats balsojis par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu, bet pēc tam izplānojis, kaut arī legālu, bet politiski neētisku shēmu šā nodokļa nemaksāšanai. A. Elksniņš gan nesteidzās aicināt Dz. Zaķi nolikt mandātu.

Filozofiski noskaņots, vērtējot Vienotības Saeimas frakcijas līderi, bija Edgars Jaunups, kas 2005. gadā ētisku apsvērumu dēļ nolika Saeimas deputāta mandātu, jo bija pieķerts, ar tēva domes auto būtiski pārkāpjot atļauto ātrumu, braucot privātās darīšanās.

«Negribu būt puritāniski patriotisks, jo Saeimas deputātam nav tieša priekšnieka, kas to pieņem darbā. Lēmums par turpmāko rīcību jāpieņem pašam deputātam saskaņā ar saviem principiem un vērtību sistēmu,» teica E. Jaunups.

Trešdien par Dz. Zaķa rīcību bija iecerējusi spriest arī Vienotības ētikas komisija, taču šis jautājums no dienas kārtības tika izņemts, jo komisija nespēja savākt lēmumam pieņemšanai nepieciešamo kvorumu.

Tomēr Vienotības Saeimas frakcijas sēdē Dz. Zaķis trešdien atzina, ka izdarījis morālu, ētisku kļūdu, kuru centīšoties labot, atpērkot automašīnu no sava uzņēmuma, kas to iegādājās.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka Dz. Zaķis, iegādājoties automašīnu Volvo, izmantoja legālu shēmu, kas ļāva viņam nemaksāt automašīnai piemēroto 8800 eiro vērto PVN. Šāda politiķa rīcība izraisīja sabiedrības sašutumu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dzintars Zaķis, Janīna Kursīte-Pakule, pvn, Raivis Dzintars, Volvo

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats