24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zatlers attālinās no partijas, lai to glābtu?
Zatlers attālinās no partijas, lai to glābtu?
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 6. jūnijs 2012, 12:11
Pretrunīga bijusi ne vien Valda Zatlera ienākšana lielajā politikā, bet arī veids, kādā viņš no tās attālinās. V. Zatlers negaidīti paziņojis, ka veselības problēmu dēļ uz nenoteiktu laiku pametīs partijas vadību, taču politiskajos kuluāros jau pirms nedēļas izskanēja baumas par gaidāmajām pārbīdēm Reformu partijā.


Operācija, intensīva ārstēšanās un ilgstošs atlabšanas process, kuru dēļ Valdis Zatlers uz laiku pārtrauks aktīvu darbību politikā, ir liktenīgi sakritis ar vienu no smagākajiem posmiem Reformu partijas (RP) pastāvēšanā. Kopš iekļūšanas 11. Saeimā kādreizējās Zatlera Reformu partijas reitingi ar katru mēnesi kļuvuši arvien pieticīgāki, sasniedzot jaunu antirekordu. Pērn Saeimas vēlēšanās Valdi Zatleru atbalstīja 20,8% vēlētāju, bet šogad martā saskaņā ar Latvijas faktu datiem par RP būtu balsojuši vairs tikai 3,6% vēlētāju, aprīlī – 2,4%, bet šomēnes – tikai 1,8% aptaujas dalībnieku. Sākoties popularitātes lejupslīdei, jau kopš gada sākuma netiek slēpts, ka partijas iekšienē rodas arvien lielākas pretenzijas pret tās līdera Valda Zatlera darbību.

Viens no mēģinājumiem mazināt līdzgaitnieku neapmierinātību bija aprīļa beigās notikusī kopsapulce, kurā tika pieņemts lēmums mainīt partijas nosaukumu, atsakoties no Zatlera uzvārda tajā. Tiesa, nosaukuma maiņa nav līdzējusi nedz uzlabot atmosfēru partijā, nedz atgūt sabiedrības uzticību, un maijā RP piedzīvojusi kārtējo sāpīgo kritumu.

Eksperti, kā arī politiķi, kuri ar RP strādā parlamentā, atzīst: pretrunīga ir gan partija kopumā, gan tās līderis. Viens no argumentiem, kas pēdējā laikā vairs netiek slēpts, ir aizdomas par merkantilajām interesēm, kuru vadīts, V. Zatlers izdeva rīkojumu nr. 2 un ienāca lielajā politikā. Jāatgādina, ka pērnā gada maijā tā brīža Valsts prezidents V. Zatlers paziņoja par neuzticēšanos 10. Saeimai, kuras deputāti viņu nepārvēlēja atkārtotai prezidentūrai. Izsludinot cīņu ar oligarhiem, V. Zatlers ieguva milzīgu sabiedrības uzticību, kas viņam ļāva nodibināt jaunu partiju un iekļūt 11. Saeimā. Tiesa, Vienotības līdere Solvita Āboltiņa pirms nedēļas vaļsirdīgi norādīja: «Rīkojums nr. 2 sabiedrībā radīja lielas cerības un ticību pārmaiņām, taču gadu pēc tā izdošanas cilvēkos ir palikusi vilšanās un mieles par Zatlera savtīgumu.» Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderis Augusts Brigmanis sarunā ar Neatkarīgo ir atklāts: «Zemie Reformu partijas reitingi ir paša Zatlera roku darbs. Viņš izveidoja partiju bez kopīgas ideoloģijas, misijas un idejas. Kā pierādījuši vēlākie notikumi, viņa ienākšana politikā notika merkantilu interešu dēļ: nevēlēšanās zaudēt varu, pieradums pie privilēģijām un vispārējas cieņas. Mesija ir pati sevi diskreditējusi. Pie tā nav vainojama nedz oponentu mērķtiecīga darbība, nedz procesi valstī.» Tāpat A. Brigmanis uzskata, ka, zaudējot līderi tik smagas reitingu bedres brīdī, RP vairs nespēs atgūties, jo partijā neesot neviena cita līdera, kas varētu mobilizēt spēkus. Līdzīgu viedokli pauž arī Iveta Grigule (ZZS), norādot: «Reformu partijai šis ir ļoti smags brīdis, un, manuprāt, Valdim Zatleram paejot malā, partijai tiek parakstīts nāves spriedums. Šajā organizācijā nav nevienas citas spēcīgas figūras, kura vaētu partijai palīdzēt atgūt sabiedrības uzticību.»

Tikmēr Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars neslēpj: jau pirms nedēļas politiskajos kuluāros virmoja baumas par to, ka RP gaidāmas radikālas pārmaiņas. «Reformu partijas zemo reitingu galvenais iemesls ir Valda Zatlera neveiksmīgie soļi, jo citus partijas politiķus sabiedrība nezina un neseko līdzi viņu darbībai. Diemžēl Valdis Zatlers ir pierādījis, ka ar ilgstošu dzīvošanu uz viena notikuma lauriem partijas pastāvēšanai ir krietni vien par maz. Sabiedrībai nepieciešamas jaunas idejas, taču Reformu partijai pagaidām nav nekā cita, ko vēlētājiem piedāvāt. Vienīgais tālākās izdzīvošanas scenārijs ir jauna līderu paaudze, taču atgūt iepriekšējo popularitāti partija vairs nekad nespēs. Visticamāk, nākotnē Reformu partija vai nu pārtaps par nelielas ietekmes organizāciju, vai arī būs spiesta apvienoties ar kādu spēcīgāku spēlētāju,» prognozē R. Dzintars.

Savukārt polittehnologs Jurģis Liepnieks savos spriedumos ir skarbs: «Lai izdzīvotu, Reformu partijai jāatbrīvojas no Valda Zatlera. Citas stratēģijas nav. Valda Zatlera reputāciju vairs nav iespējams uzlabot vai mainīt. Tādēļ tikai bez šā līdera partijai parādīsies cerīga vide izaugsmei. Protams, nav teikts, ka šī izaugsme notiks, taču, nesaraujot saikni ar Valdi Zatleru, partijai, manuprāt, nebūtu vispār nekādu izredžu.» Eksperts arī uzskata, ka bez sava tagadējā līdera RP ir pavisam reāla iespēja pārvarēt 5% barjeru nonākšanai nākamajā Saeimā. «Partijā ir vairāki cilvēki ar spēcīgu politiķu potenciālu, piemēram, Daniels Pavļuts, Edgars Rinkēvičs, Vjačeslavs Dombrovskis. Ja viņu spējas tiks pareizi izmantotas, tad, iespējams, partijai izdosies izveidot organizāciju, kas vēlētājiem kļūs par labu alternatīvu Vienotībai,» pieļauj J. Liepnieks.

***

Valdis ZATLERS

«Esmu drošs, ka rīkojums nr. 2 uzlika mūsu valsti uz pareizā ceļa, un vairākās jomās gada laikā ir panākts progress, kādu nespējām panākt pēdējos 20 gadus. Taču vienlaikus man jāatzīst, ka turpmākajos mēnešos mans spēks un izturība visvairāk būs nepieciešami man pašam. Ārsti man ir uzstādījuši diagnozi, kas jau vistuvākajā laikā paredz operāciju un intensīvu ārstēšanu. Es nešaubos, ka jau pēc dažiem mēnešiem atgriezīšos un turpināšu strādāt.»

Jānis VILNĪTIS

«Vasaru izmantosim, lai kā partija kļūtu saliedētāka, stiprinātu reģionālo sadarbību un veidotu spēcīgu komandu. Pienācis laiks partijā augt jauniem līderiem.

Nevaru apstiprināt baumas par to, ka partijas iekšienē pastāv spēcīga opozīcija, kas panākusi Valda Zatlera pozīciju mazināšanos. Jā, partijā pastāv viedokļu dažādība, taču tas ir normāls, demokrātisks process. Arī runas par to, ka Valda Zatlera slimība dīvainā kārtā sakrīt ar reitingu zemāko punktu, ir tikai spekulācijas. Tā ir sakritība un ne vairāk.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Reformu partija, Valdis Zatlers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats