20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jaunās personas apliecības noformējuši gandrīz 22 000 iedzīvotāju
Jaunās personas apliecības noformējuši gandrīz 22 000 iedzīvotāju
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 4. jūnijs 2012, 16:52
Divu mēnešu laikā, kopš Latvijā tiek izsniegtas jaunās personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes, šo dokumentu noformējuši gandrīz 22 000 iedzīvotāju.


Kā rāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā statistika, ik dienu jaunajām personas apliecībām piesakās vidēji 400-500 iedzīvotāju – kopumā aprīlī šim dokumentam bija pieteikušies 11 610 iedzīvotāju, savukārt maijā saņemti 10 105 pieteikumi. Lielākā interese par identifikācijas kartēm novērojama Rīgā, kur šobrīd izsniegts gandrīz 5000 jauno karšu, kā arī Valmierā, Daugavpilī, Jelgavā un Cēsīs. 

Personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas karte (eID) ir personu apliecinošs dokuments, kas apliecina tā turētāja identitāti un tiesisko statusu. Atšķirībā no pases, personas apliecības priekšrocības ir gan tās izmērs, gan arī funkcionalitāte. Šī karte dod iespēju ne tikai apliecināt savu identitāti klātienē, bet bet arī attālināti – izmantojot internetu un droša elektroniskā paraksta piedāvātās iespējas. Kartē jau ir iekļauti rīki droša elektroniska paraksta radīšanai un ikviens interesents, saņemot jauno karti, saņem bez maksas iekļautus 120 laika zīmogus dokumentu parakstīšanai ar drošu elektronisko parakstu.

Latvijas pilsoņa personas apliecība ir izmantojama kā ceļošanas dokuments Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu un Šveices Konfederācijas teritorijā.

Jauno karti ir iespējams noformēt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, kā arī Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Valsts nodeva par kartes izgatavošanu standarta termiņā desmit darba dienu laikā ir desmit lati, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem šī nodeva ir mazāka – pieci lati. Nepieciešamības gadījumā karti ir iespējams izgatavot arī paātrinātā kārtībā – divu darba dienu laikā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eID, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, PMLP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats