24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dombrovskis uzteic stabilitāti, bet neredz pamatu pārliekam optimismam
Dombrovskis uzteic stabilitāti, bet neredz pamatu pārliekam optimismam
Autors: NRA.lv / 18. maijs 2012, 18:10
Latvijas ekonomikai atkopjoties no krīzes kritiena, šogad Ministru prezidenta Valda Dombrovska ikgadējā ziņojumā Saeimai tika minēti daudzi optimistiski fakti par izaugsmi.


Pretēji tradicionālajai kritikai no opozīcijas, arī parlamenta mazākums atzinīgi novērtēja valdības nodrošināto stabilitāti, tomēr akcentējot neatrisinātas problēmas izglītības jomā, demogrāfiskajā situācijā un emigrācijā.

Ikgadējā ziņojumā Saeimā valdības vadītājs vakar norādīja, ka stingrā fiskālā disciplīna devusi nozīmīgus rezultātus: pērn iekšzemes kopprodukts audzis par 5,5%, bet gada pirmajā ceturksnī — par 6,8%, jau otro ceturksni pēc kārtas nodrošinot Latvijai visstraujāk augošo ekonomiku Eiropā. Arī eksporta apjomi jau otro gadu ir auguši par 30%, tādējādi pārsniedzot pirmskrīzes līmeni.

«Iekšpolitiski mums ir izdevies atjaunot valsts finanšu stabilitāti un ekonomikas izaugsmi, bet starptautiski – atjaunot valsts reputāciju starptautiskajos finanšu tirgos, sekmīgi noslēdzot starptautiskā aizdevuma programmu, kā arī uzlabojot valsts kredītreitingu. No šā viedokļa ar pilnu atbildību varu teikt, ka Latvija ir izmantojusi savu krīzes sniegto iespēju pārkārtoties un veikt reformas, mūsu valsts šobrīd ir stabilāka un stiprāka, nekā tā bija,» atzina

V. Dombrosvkis, piebilstot, ka straujas ekonomiskās attīstības un ēnu ekonomikas apkarošanas rezultātā nodokļu ieņēmumu plāns pildās ar uzviju, un tas ir ļāvis sākt nodokļu samazināšanu.

«Lai izaugsme turpinātos, turpmākās prioritātes ir ekonomikas konkurētspējas uzlabošana, eksporta veicināšana, kā arī investīciju piesaiste,» pauda valdības vadītājs. V. Dombrovskis par galvenajiem nākotnes izaicinājumiem uzskata arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un izmaiņas sociālās apdrošināšanas sistēmā, kas paredz pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu. Tāpat valdība konsekventi turpinās strādāt pie mērķa par eiro ieviešanu 2014. gadā. «Bieži dzirdot kritiku, ka mēs gatavojamies pievienoties eirozonai, kurā ir vērojamas problēmas, gribētu teikt sekojošo. Pievienošanās eiro ir bijusi mūsu izejas stratēģija no krīzes nevis tādēļ, ka eiro ir labākā valūta pasaulē, bet gan tādēļ, ka, lai iekļautos eirozonā, ir jāievēro virkne principu, bez kuriem nav iespējama arī ekonomiskā izaugsme. Šo principu ievērošana ir svarīga arī gadījumā, pat ja mēs nepievienotos eiro. Attiecībā uz pievienošanos eirozonai, esam rūpīgi izvērtējuši Igaunijas pieredzi, kur pievienošanās eirozonai ir kalpojusi kā pozitīvs signāls par valsts finanšu un ekonomisko stabilitāti un veicinājusi investīciju piesaisti. Līdzīgu rezultātu sagaidām arī Latvijā,» deputātiem norādīja V. Dombrovskis.

Šogad pēc premjera uzrunas parlamenta mazākums debatēs piedalījās kūtri un tribīnē kāpa vien divi Saskaņas centra deputāti, kā arī neatkarīgo parlamentāriešu grupas pārstāvis Jānis Upenieks. Turklāt pat opozīcijas politiķi izteica atzinību, ka V. Dombrovska valdība spējusi nodrošināt stabilitāti. Opozīcija tomēr atgādināja, ka pārliekam optimismam neesot pamata, jo neatrisināta joprojām ir izglītības darbinieku atalgojuma problēma, arvien rūkošais dzimstības līmenis, straujā emigrācija, kā arī darba vietu trūkums.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ekonomika, izaugsme, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats