20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Satversmes tiesa ierosina lietu par pensiju piemaksām
Satversmes tiesa ierosina lietu par pensiju piemaksām
Autors: NRA.lv / 17. maijs 2012, 17:13
Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par pensiju likuma pārejas noteikumiem, kas nosaka, ka pensiju piemaksas tiek piešķirtas līdz 2011. gada 31. decembrim, nra.lv uzzināja tiesā.


Likuma Par valsts pensijām pārejas noteikumu 41. punkts noteic, ka Latvijā un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs dzīvojošiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim un ņemts vērā, piešķirot (pārrēķinot) pensiju, līdz 2011. gada 31. decembrim piešķir piemaksu par katru apdrošināšanas stāža gadu. Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā piešķir un izmaksā piemaksu, kā arī nosaka tās apmēru, kas laika periodā no 2009. gada 1. janvāra līdz 2011. gada 31. decembrim nedrīkst būt mazāka par 0,70 latiem.

Apstrīdētajā normā ir noteikts, ka neatkarīgi no personas darba stāža apjoma, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, persona piemaksu pie pensijas ir tiesīga saņemt, ja tā ir pensionējusies līdz 2011. gada 31. decembrim. Pieteikuma iesniedzēji – 20 Saeimas deputāti uzskata, ka tādējādi ir pārkāpts tiesiskās vienlīdzības princips.

Turklāt apstrīdētajā normā ietvertais regulējums esot uzskatāms par tādu, kas ierobežo personas tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Saeima ir uzaicināta līdz 2012. gada 16. jūlijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2012. gada 16. oktobris.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Satversmes tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats