20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Skandāls ap LIAA vēršas plašumā
Skandāls ap LIAA vēršas plašumā
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 15. maijs 2012, 12:52
Pēc Neatkarīgās publikācijas par iespējamo politisko spiedienu, kas izdarīts uz Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadību, un kļūstot zināmiem atslēgas personu vārdiem, atbildīgo institūciju birojos sākās drudžaina rosība.


Tur ne vien čaukstēja avīze, bet arī tika pieņemti dažādi lēmumi. Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce pavēstīja LIAA direktoram Andrim Ozolam, ka šonedēļ viņam veiks ikgadējo ierēdņa atestāciju. Un savdabīgi, ka atestācijas komisiju vadīšot pats J. Pūce, kaut gan arī viņa paša vārds parādās ar skandālu saistītajos dokumentos, raksta NRA.lv.

Jāatgādina, ka saskaņā ar A. Ozola apgalvojumiem jau labu laiku pastāv politiska interese nodot LIAA funkcijas un tātad arī finansējumu kādās privātās rokās. Augstas valsts amatpersonas rupji lobējušas auditorkompānijai Ernst&Young Baltic izdevīgu lēmumu pieņemšanu. Runa ir par vairākiem valsts pasūtītiem un, iespējams, vispār nevajadzīgiem pētījumiem, no kuriem dārgākais, ja tiktu apstiprināts, izmaksātu apmēram pusotru miljonu latu. Vienā pētītu sešas aģentūras saņemtas klientu sūdzības, otrā – dārgākajā – mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju.

Par samilzušo skandālu šķiet noraizējies ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts: «Situācija prasa tiesībsargājošo institūciju uzmanību, lai novērstu jebkādas bažas un aizdomas par valsts institūciju veiktajiem pētījumiem. Tāpēc aicinu A. Ozolu, kura rīcībā acīmredzot ir kāda plašāka informācija un apsvērumi, iespējami ātrāk vērsties tiesībsargājošajās institūcijās, kas varētu veikt visas nepieciešamās procesuālās darbības un gadījumu izmeklēt.»

Vakar A. Ozols to arī izdarīja. Visi pierādījumi: līgumi, biznesa piedāvājumi, e-pasta sarakstes un sarunu audioieraksti nonāca uz Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroja izmeklētāju galdiem.

Vienlaikus arī Ekonomikas ministrija ierosinājusi dienesta pārbaudi, fokusējoties uz vienu skandāla šķautni. Jāatgādina, LIAA juristi secināja, ka iepirkums pētījumam, kura ietvaros Ernst&Young Baltic auditēja aģentūru, bijis fiktīvs. Proti, manipulējot ar termiņiem, panākta pasūtījuma nonākšana pie konkrēta pretendenta.

D. Pavļuta rīcībā līdz šim bijusi informācija, ka viss noticis godīgi, «tomēr, lai novērstu jebkādas šaubas par Ekonomikas ministrijas darbinieku rīcību šā pētījuma norisē, tiks veikta arī dienesta pārbaude». Ministrs uzsver, ka finansēt kādu jaunu pētījumu, kas izrietētu no jau veiktā, nav plānots. Tātad Ernst&Young Baltic nepētīs nedz sešas sūdzības par LIAA, nedz arī 200 nelielus Latvijas uzņēmumus.

Konfliktā ar LIAA iesaistīta ne tikai Ekonomikas ministrija, bet arī Ministru prezidenta Valda Dombrovska birojs. Premjera ārštata padomnieks Gintu Freimani min kā vienu no iespējamajiem politiskā spiediena avotiem. Viņš jau paziņojis, ka A. Ozols par izrunāšanos būtu jāatlaiž.

Tikmēr pats V. Dombrovskis izsakās piesardzīgāk. Premjeram neesot faktu, kas liecinātu par iespējamām koruptīvām darbībām. Ja tādi ir A. Ozolam, viņam tie jānodod tiesībsargājošajām institūcijām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Ozols, Daniels Pavļuts, Ernst&Young Baltic, Juris Pūce, LIAA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats