20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » GMI aizstās ar iztikas pabalstu
GMI aizstās ar iztikas pabalstu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 10. maijs 2012, 9:31
Labklājības ministrija (LM) plāno garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu aizstāt ar iztikas pabalstu 35 latu apmērā.


«No pašvaldībām saņemtā informācija liecina, ka pašreizējā sociālās palīdzības sistēma neļauj pietiekami ātri reaģēt uz klienta situācijas izmaiņām, neveido motivāciju uzlabot savu dzīves situāciju,» atzīst LM Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamenta direktora vietnieks Aldis Dūdiņš. Lai šo situāciju risinātu, plānots pāriet no pasīvās pabalstu sociālās palīdzības sistēmas uz aktīvo jeb klientu motivējošo sistēmu. Viena no iespējamām izmaiņām sociālās palīdzības pabalstu sistēmā paredz, ka GMI pabalstu varētu aizstāt iztikas pabalsts. Vienlaikus LM rosina papildus ieviest valsts līdzfinansētu īslaicīgu integrācijas pabalstu, pasargājot cilvēku no nokļūšanas nabadzībā un dodot viņam iespēju atrisināt savas problēmas. Šī pabalsta apmērs varētu būt 70 lati, un to varētu izmaksāt no pašvaldības budžeta līdzekļiem, savukārt valsts līdzfinansētu 50 procentus, raksta NRA.lv.

Sarunās ar Latvijas Pašvaldību savienību par aktuālo sociālajā jomā pašvaldību pārstāvji vienojās ar LM, ka ministrija divu nedēļu laikā nosūtīs pašvaldībām priekšlikumus sociālās palīdzības pabalstu reformai, tajā skaitā finansiālos aprēķinus. Savukārt savienība organizēs vienota viedokļa izstrādāšanu par piedāvātajiem reformu variantiem.

GMI pabalstu šogad martā saņēmuši 70 036 iedzīvotāji. Gan GMI, gan dzīvokļa pabalsta saņēmēju skaits pieaudzis – februārī GMI pabalstu saņēma 64 344 cilvēki. 2011. gadā no sociālās palīdzības naudas pašvaldības visvairāk tērējušas tieši GMI un dzīvokļa pabalstam – 73%. Procentuāli tomēr pavisam neliela daļa ir to iedzīvotāju, kuri saņem GMI pabalstu. Piemēram, 2011. gadā trūcīgi oficiāli bija vidēji 7% iedzīvotāju, GMI saņēma 2,9%. GMI pabalsts pieaugušajam ir 40, bērnam – 45 lati.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aldis Dūdiņš, GMI, Labklājības ministrija, pabalsts

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats