28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pieaugusi iedzīvotāju uzticība Saeimai un valdībai
Pieaugusi iedzīvotāju uzticība Saeimai un valdībai
Autors: NRA.lv / 6. maijs 2012, 20:59
Sabiedrības pesimismam ir tendence samazināties un šobrīd daudzos indikatoros iedzīvotāju noskaņojumi ir sasnieguši to līmeni, kāds bija pirms ekonomiskās krīzes iestāšanās, TV3 raidījumam "Nekā personīga" atzina socioloģisko pētījumu firmas SKDS direktors Arnis Kaktiņš.


SKDS dati liecina, ka laikā kopš 2009.gada, kad Ministru prezidenta amatā ir Valdis Dombrovskis (Vienotība), pašreiz sabiedrības uzticēšanās līmenis valdībai ir sasniedzis augstāko punktu. Dombrovska valdībai aprīlī, salīdzinot ar martu, atbalsts pieaudzis par 4% un tagad tai uzticas 25% iedzīvotāju.

Tikpat strauju uzticības kāpumu ir piedzīvojusi arī Saeima un tagad sasniegusi 20% uzticamības līmeni. Kaktiņš atzīst, ka Eiropas valstu vidū fakts, ka parlamentam uzticas tikai katrs piektais iedzīvotājs, arvien vēl ir ļoti zems rādītājs, tomēr pieaugums ir atzīstams. "Ja mēs paskatāmies, kāda bija uzticība iepriekšējam sasaukumam pēdējos mēnešos, tad tie bija tikai 6-7% un tas, ko mēs tagad redzam, ir gandrīz trīskārtējs pieaugums," raidījumam atzina Kaktiņš.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa atzina, ka sākumā priecīgajai ziņai pat nav noticējusi. "Nē! Jāsaka, ka nenormāli pārsteigta biju, kad es sapratu," komentēja Āboltiņa.

Vēsturiski viszemāko tautas uzticības punktu savulaik bija sasnieguši Tautas partijas dibinātājs Andris Šķēle savas pirmās valdības laikā 1997. gadā un 2009.gadā Aināra Šlesera Pirmās partijas un Latvijas ceļa premjers Ivars Godmanis, kuru laikā valdībai uzticējās tikai 7,3%, bet Saeimai 4,5%, raksta NRA.lv.

Tomēr līdz šim izcilākais sasniegums tautas uzticības iegūšanā Saeimai un Ministru Kabinetam pieder Jaunā laika ideju tēvam Einaram Repšem, kuram 2002.gadā, kļūstot par premjeru, vismaz uz pāris mēnešiem izdevās panākt, ka parlamentam un valdībai uzticas ap puse iedzīvotāju.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Arnis Kaktiņš, SKDS, Solvita Āboltiņa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats