26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sudrabu politiķi redz ne zemāk kā premjera krēslā
Sudrabu politiķi redz ne zemāk kā premjera krēslā
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 19. aprīlis 2012, 9:42
Pašai valsts kontrolierei noraidot iespēju ieņemt šo augsto posteni trešo reizi, kļuvis skaidrs, ka decembrī Inguna Sudraba pametīs līdzšinējo amatu un būs tālākās karjeras izvēles priekšā.


Politiskajās aprindās šis fakts tiek uztverts ar zināmu nervozitāti, neslēpjot, ka tik spēcīga personība kā Inguna Sudraba ar laiku varētu pretendēt ne zemāk kā uz Ministru prezidenta krēslu, raksta NRA.LV.

Saeimas neatkarīgo deputātu grupa, novērtējot I. Sudrabas veikumu valsts kontrolieres postenī, rosināja mainīt likumdošanu, ļaujot viņai augsto amatu ieņemt trīs termiņus pēc kārtas. Tiesa, pati I. Sudraba Neatkarīgajai atzina, ka ir «kategoriski pret likuma piemērošanu konkrētam cilvēkam», tādējādi padarot par neiespējamu savu tālāko atrašanos valsts kontrolieres krēslā. Jāatgādina, ka sākotnēji Valsts kontroles likums noteica, ka valsts kontrolieri amatā ieceļ uz septiņiem gadiem, taču 2004. gadā tas tika mainīts, samazinot pilnvaru termiņu līdz četriem gadiem un ne vairāk kā diviem termiņiem. Līdz ar to I. Sudraba šā gada decembra beigās pametīs Valsts kontroles vadītājas posteni.

Neatkarīgās aptaujātie politiķi ir vienisprātis: tas, ka pēc valsts kontrolieres pilnvaru beigām I. Sudraba pazudīs no publiskās aprites, ir maz ticams. Nacionālā flanga līderis Raivis Dzintars akcentē, ka I. Sudraba ir ļoti gudra, spēcīga un harismātiska personība un tas viņas tālāko darbību politikā vai kādā citā sabiedrībai nozīmīgā sektorā padarot teju par likumsakarīgu. Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atzīst, ka I. Sudrabas nākotnes plāni atkarīgi vienīgi no viņas pašas mērķiem un ambīcijām, taču, viņaprāt, tik spēcīga rakstura cilvēks diez vai izvēlēšoties palikt malā, ja vien tam nebūšot kādi dziļi personiski iemesli. «Viņa ir cilvēks, kurš pārliecinoši un stingri iet pats savu ceļu. Šī rakstura iezīme Ingunai Sudrabai ļāvusi iegūt milzīgu sabiedrības uzticību, taču šā paša iemesla dēļ viņa būs valdošajai varai neērta personība, kura spētu būtiski mainīt spēku samērus un radītu konkurenci,» pauž politiķis un piebilst, «ja Inguna Sudraba izlems startēt politikā, ar laiku es viņu redzu ne zemāk kā premjera amatā». Šim viedoklim piekrīt arī partijas Vienotība pārstāve, Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne. «Inguna Sudraba ir figūra, kura var pretendēt ne mazāk kā uz valdības vadītāja posteni. Tieši tur viņas mēroga cilvēks sevi var parādīt vislabāk. Taču sabiedrībai, kas uz viņu liks milzīgas cerības, ir jāatgādina – naivi cerēt, ka viena cilvēka spēkos ir pagriezt Latvijas vēsturi radikāli citā gultnē. To pierāda visi iepriekšējie piemēri gan ar Einaru Repši, gan ar Valdi Zatleru,» klāstīja Vienotības pārstāve.

Jāatgādina, ka līdz šim I. Sudrabai bijis ļoti augsts reitings, bieži apsteidzot gan premjera, gan Valsts prezidenta popularitāti, un tieši šā iemesla dēļ politiķi ar lielu nervozitāti gaida I. Sudrabas lēmumu par darbību pēc valsts kontrolieres pilnvaru beigām.

Politiskajās aizkulisēs tiek runāts, ka, nevēloties I. Sudrabas ienākšanu politikā, valdošās partijas meklē veidus, kā viņu ieinteresēt par citu karjeru, piemēram, augstu posteni Eiropas Savienības struktūrās u. tml. Iespējams, arī mēģinājums mainīt likumdošanu, pagarinot valsts kontroliera pilnvaru termiņu, bija šāds māņu manevrs. Pati I. Sudraba par iespējamo politisko karjeru runā ļoti izvairīgi. Savukārt Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers Neatkarīgajai norāda: par I. Sudrabas ienākšanu politikā tiekot runāts jau vismaz gadus četrus vai piecus, taču tie visi joprojām ir tikai minējumi. Tikmēr A. Brigmanis un I. Čepāne prognozē, ka I. Sudraba varētu gan pievienoties kādam no jau esošajiem spēkiem, gan veidot jaunu partiju. Pirmajā gadījumā starp partijām, visticamāk, izvērstos sāncensība par I. Sudrabas piesaistīšanu, taču tas nebūtu viennozīmīgs process. «Inguna Sudraba būs cilvēks, kurš diktēs dienaskārtību partijai, un nevis otrādi. Jāšaubās, vai visi politiskie spēki būtu gatavi uzņemt tik spēcīgu līderi,» pauda A. Brigmanis. Savukārt I. Čepāne uzskata, ka I. Sudrabas iespējamā ienākšana politikā nebūtu salīdzināma ar V. Zatlera neveiksmīgo startu pēc vēsturiskā rīkojuma numur divi. «Arī Ingunai Sudrabai nav pieredzes parlamentārajā politikā, taču viņa ir spēcīga, pašpietiekama figūra.» Tāpat gan A. Brigmanis, gan I. Čepāne atgādināja, ka jaunas partijas dibināšana prasot milzīgus cilvēkresursus un finanšu ieguldījumus un ir sarežģīti prognozēt, vai I. Sudrabai izdotos piesaistīt šim procesam nepieciešamos līdzekļus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inguna Sudraba, valsts kontroliere

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats