28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sociālās iemaksas vecākiem no lielākas summas
Sociālās iemaksas vecākiem no lielākas summas
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 10. aprīlis 2012, 12:01
Demogrāfisko lietu padome atbalstījusi Labklājības ministrijas (LM) ierosmi un, iespējams, jau no nākamā gada par vecākiem, kuri atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā, valsts veiks sociālās iemaksas no lielākas summas.


 No valsts pamata vai sociālā budžeta apdrošina gan tos vecākus, kuri saņem vecāku pabalstu, tā saukto māmiņalgu (par mazuļa kopšanu līdz gada vecumam, šo pabalstu izmaksā 70 procentu apmērā no vecāka algas), gan tos vecākus, kuri saņem bērna kopšanas pabalstu. Šo pabalstu izmaksā gan par bērna kopšanu līdz gada vecumam tiem vecākiem, kuri nav bijuši nodarbināti, gan tiem vecākiem, kuri vairs nevar saņemt vecāku pabalstu (ja bērns jau ir vecāks par gadu), bet turpina kopt bērnu. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) speciālistu skaidrojumu neatkarīgi no saņemtā pabalsta apmēra, kā arī neatkarīgi no tā, kādu algu vecāks saņēmis pirms bērna piedzimšanas, valsts, apdrošinot jaunos vecākus, maksā sociālās iemaksas tikai no 50 latiem. Šī apdrošināšana mātēm vai tēviem ir būtiska, jo arī par to laiku, kamēr tiek kopts mazulis un vecāki paši sociālās iemaksas neveic, jo nestrādā, viņi tomēr ir apdrošināti pensijai, bezdarbam un invaliditātei, raksta NRA.lv.

VSAA dati liecina, ka pagājušajā gadā no valsts un speciālā budžeta līdzekļiem tika apdrošinātas 39 400 personu, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu, un saņem bērna kopšanas pabalstu. Apdrošinātas ir arī personas, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis gada vecumu, un saņem vecāku pabalstu. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciāliste Edīte Olupe norāda, ka nevar apgalvot, ka tās ir tikai māmiņas, jo no visiem gandrīz 40 000 sociāli apdrošināto mazu bērnu vecākiem 3100 ir vīriešu.

Demogrāfisko lietu padome atbalstīja LM ierosinājumu. Iecerētie grozījumi paredz dubultot summu, no kuras tiktu veiktas sociālās iemaksas pensijas kapitālā vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam. Ja šo ieceri ieviesīs, no valsts pamatbudžeta veiks pensiju apdrošināšanas iemaksas no 100 latiem mēnesī. «Dubulti palielināsies arī vecāku pensijas kapitāls par laiku, kad tiek kopts bērns līdz pusotra gada vecumam,» skaidro LM speciāliste Marika Kupče.

Vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs no cilvēka uzkrātā pensijas kapitāla, ko veido veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, un pensionēšanās vecuma. Jo lielāks ir pensijas kapitāls, jo lielāka būs vecuma pensija. Palielinot veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, palielināsies vecāku pensijas kapitāls. LM rosinātās izmaiņas skars vismaz 12 000 vecāku ik mēnesi. Aprēķini liecina, ka šāda risinājuma ieviešanai no 2013. gada papildus ik gadu nepieciešams finansējums 1,48 miljonu latu. Šogad sociālās iemaksas veic vidēji par 12 400 bērna kopšanas atvaļinājumā esošiem vecākiem mēnesī, ziņo LM.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Demogrāfija, Labklājības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats