23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zatleriešiem zemie reitingi var maksāt vietu koalīcijā
Zatleriešiem zemie reitingi var maksāt vietu koalīcijā
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 26. marts 2012, 11:53
Nemainīgi zemie Zatlera Reformu partijas (ZRP) reitingi šai partijai var maksāt vietu koalīcijā, uzskata valsts politisko norišu vērotāji. Cits viedoklis vēsta, ka pie varas esošajai Vienotībai izdevīgāks partneris ir nepieredzējusī partija, nevis politiskajās cīņās rūdītā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).


Saskaņā ar Latvijas faktu veikto pētījumu par politisko partiju reitingiem martā vēlētāju uzticība ZRP joprojām nespēj pārvarēt 5% slieksni un apstājusies pie 3,6%. Tiesa, salīdzinot ar iepriekšējo pētījumu, šīs partijas reitings pieaudzis par 0,3%, bet sociologi ir vienisprātis, ka šāds reitinga pieaugums praktiski neko nenozīmē, raksta NRA.lv.

Lielāko reitinga kāpumu piedzīvojusi ZZS. Tā izpelnījusies 9,3% vēlētāju atbalstu – reitings pieaudzis par 3,1 procentpunktu. Savukārt Vienotībai uzticību saglabājuši 16,5% vēlētāju, bet Saskaņas centram – 20%. Par Nacionālo apvienību, kuras reitings sarucis par 0,7 procentpunktiem, šobrīd balsotu 9,2%.

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka nemainīgi zemie reitingi ZRP var draudēt ar izkrišanu no koalīcijas un ārkārtīgi sliktiem rezultātiem nākamajās vēlēšanās. «Pat ņemot vērā viņu mandātu skaitu parlamentā, kam ir izdevīgi strādāt ar partiju, kurai ir tik zems vēlētāju atbalsts?» retoriski jautā politologs.

Arī sociologs Arnis Kaktiņš atzīst, ka reitings ir viens no faktoriem, kas veido politiķu attieksmi citam pret citu. «Tas vienmēr tā bijis un vienmēr būs,» secina eksperts. Vēl viens iemesls, kāpēc ZRP varētu tikt izmesta no koalīcijas, ir tas, ka pirms vēlēšanām var rasties vēlme iedragāt spēcīgas opozīcijas – ZZS – pozīcijas, pieaicinot to koalīcijai. «Atrodoties opozīcijā, ir vieglāk saglabāt reitingu vai pat pieaudzēt to,» skaidro sociologs.

Savukārt politologs Ivars Ījabs uzskata, ka koalīciju diriģējošajai Vienotībai, kurai reitings pat ir mazliet pieaudzis, ZRP izmešana no koalīcijas un rezultātā neizbēgamā ZZS piesaistīšana tai varētu nebūt izdevīga.

«Stingri ņemot, tā [ZRP] nav tāda pilnvērtīga partija, tas tāds flašmobs vien ir. Nedomāju, ka Vienotība ir ieinteresēta nomainīt ZRP pret ZZS, galvenokārt tāpēc, ka ZZS 10. Saeimas laikā Vienotībai pamatīgi skatījās uz pirkstiem. ZRP, kur ir jauni cilvēki, bez parlamentāras pieredzes, tehniski to nevar īstenot, tādēļ Vienotībai ir brīvākas rokas,» apsvērumus izklāsta politologs. Turklāt, izmetot ZRP un koalīcijai piesaistot ZZS, Valdim Zatleram tiktu dāvāts papildu trumpis – iespēja uzspodrināt jau nobālējušo lozungu par cīņu pret oligarhiem.


Diskusija par rakstu (0) , Arnis Kaktiņš, Filips Rajevskis, Ivars Ījabs, Vienotība, ZRP, ZZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats