25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Atstādinātā NVA direktore uzstāj uz savu patiesību
Atstādinātā NVA direktore uzstāj uz savu patiesību
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 8. marts 2012, 16:59
No amata atstādinātā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica, disciplinārlietas izmeklēšanas ietvaros rakstot paskaidrojumus Labklājības ministrijai (LM), secinājusi, ka šogad iztrūkums iestādes budžetā neveidojas, gluži pretēji – nauda varētu pat ietaupīties.


Sarunā ar Neatkarīgo B. Paševica apliecināja, ka šādu ziņojumu ar veiktajiem aprēķiniem iesniegusi gan premjerministram, gan labklājības ministrei, gan arī tiesībsargam.

Neatkarīgā rakstīja, ka labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) ierosināja disciplinārlietu pret NVA vadītāju, jo, pēc ministrijas speciālistu aprēķiniem, NVA atalgojuma fondā šogad varētu veidoties iztrūkums 188 000 latu apmērā, proti, algām paredzētā finansējuma ir par maz, lai samaksātu visiem esošajiem darbiniekiem algas tādā pašā līmenī. Vēlāk jau LM izsūtīja vēstuli NVA darbiniekiem, kurā informē, ka no aprīļa iestādē tiks likvidētas 36 amata vietas, lai novērstu iztrūkumu iestādes budžetā – vēstulē un arī paziņojumā masu medijiem LM gan min jau citu skaitli – 130 000 latu.

«Šāda informācija ir klaji maldinoša un liecina par ministrijas amatpersonu labas pārvaldības principu neievērošanu,» secinājusi

B. Paševica, jo veikusi aprēķinus, no kuriem redzams, ka iztrūkums aģentūras 2012. gada plānotajā atlīdzības fondā neveidojas, tieši otrādi, veidojas atlikums, kuru secīgi un plānveidīgi līdz gada beigām varētu novirzīt filiāļu darbinieku darba samaksas paaugstināšanai. B. Paševica paskaidro, ka ņēmusi par pamatu LM veikto aprēķinu prognozētajam iztrūkumam pēc finanšu plūsmas principa šāgada 1. janvārī. «Jānorāda, ka ministrija nav ņēmusi vērā ekonomiju, kas gada griezumā veidojas sakarā ar darbinieku darbnespēju, vakancēm un bērna kopšanas atvaļinājumos esošiem darbiniekiem. Esmu veikusi aprēķinus atbilstoši reālajai situācijai janvārī un februārī,» stāsta B. Paševica. Detalizētus aprēķinus viņa iesniegusi ministrijā un premjeram, taču kopumā tie apliecina, ka NVA atalgojuma fondā veidotos atlikums 65 200 latu apmērā.

Vēstulē premjeram B. Paševica tāpēc norāda, ka disciplinārlieta ir jāizbeidz, jo «reāli nevaram runāt par iztrūkumu».

«Visa lieta ir balstīta uz indikatīviem aprēķiniem, tas bijis arī pamats tās ierosināšanai, es varu pierādīt savu taisnību, tikai rēķinot un izmantojot ministrijas aprēķinus, lai noskaidrotu un saprastu, kā viņi ir nonākuši pie potenciālā iztrūkuma. Tagad to izrēķinot un skatoties reālo situāciju, tāds iztrūkums neveidojas,» spriež atstādinātā ierēdne. Viņa ir iesniegusi protestu pret disciplinārlietas izmeklēšanu, uzskatot to par neobjektīvu. B. Paševica zināja stāstīt, ka atbildi premjers esot parakstījis, bet tā vēl nav nonākusi viņas rīcībā. «Es vēlējos, lai premjers pārņem izmeklēšanu savā pārziņā un iesaista cilvēkus, kuriem nav nekādas saistības ar NVA vai ministriju, jo man patiešām nav ticības, ka šī lieta tiks izskatīta objektīvi,» uzskata B. Paševica. «Ir skaidrs, ja LM ir izvirzījusi kādu savu argumentu, šajā gadījumā – iztrūkums, tā to uzturēs un aizstāvēs savus aprēķinus, vienalga kādi tie būtu. Tās jau ir arī tagad atbildīgo LM ierēdņu rūpes, jo viņiem jāaizstāv arī sava kompetence. Tāpēc būtu labi, ja šo lietu varētu pārskatīt neatkarīgs cilvēks.»

LM pagaidām komentārus nesniedz, līdz 12. martam tā plāno pabeigt disciplinārlietas izskatīšanu. Tomēr paziņojusi: lai sakārtotu štatu un atalgojuma sistēmu, kā arī novērstu radušos iztrūkumu budžetā, no aprīļa NVA tiks likvidētas 36 amata vietas, tai skaitā 12 pārvaldē un 24 filiālēs. «Šāds lēmums iestādes vadītājam bija jāpieņem jau laikus, tomēr tas netika veikts un arī LM netika laikus lūgta palīdzība situācijas risināšanai. Tāpēc nekavējoties turpmāk jāsakārto iestādes pārvaldība un jāpieņem laikus nepieņemti un novēloti lēmumi, sākotnēji risinot algu un iespējamo darbinieku skaitu iestādē, lai sabalansētu iestādes budžetu,» situāciju raksturoja LM.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Baiba Paševica, Ilze Viņķele

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats