16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienotība rosina pilnveidot referendumu ierosināšanas procedūru
Vienotība rosina pilnveidot referendumu ierosināšanas procedūru
Autors: BNA / 27. februāris 2012, 17:41
Ar partijas izstrādātajiem grozījumiem likumā „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, kuru mērķis ir padarīt vienkāršāku un samērīgāku referendumu ierosināšanas kārtību, Vienotība šodien, 27.februārī, iepazīstināja koalīcijas partnerus.  


Tautas likumdošanas iniciatīvas tiesības ir nozīmīgs sabiedrības politiskās līdzdalības elements, kura mērķis un uzdevums ir sabiedrības interešu pārstāvība. Taču aizvadītais referendums skaidri parādīja tā nepilnības, pieļaujot situāciju, kad sabiedrības mazākums var diktēt dienaskārtību un noteikumus vairākumam, norāda Vienotība.

Izstrādātajos priekšlikumos Vienotība rosina atteikties no vēlētāju parakstu vākšanas otrā posma, kuru apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem, nosakot, ka visi ne mazāk kā vienas desmitās daļas vēlētāju paraksti par pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu jāsavāc kā privāta iniciatīva, ko īsteno Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) reģistrēta iniciatīvas grupa - politiska partija, partiju apvienība, kā arī desmit līdz piecpadsmit vēlētāji. Tāpat Vienotība paredz noteikt, ka vēlētāju parakstu vākšanas un tautas nobalsošanas konstitucionalitāte ir apstrīdama Satversmes tiesā.

Šobrīd vēlētāju likumdošanas iniciatīvai paredzēta „divpakāpju procedūra”, proti, pirmajā posmā likuma ierosināšana ir privātu personu iniciatīva, ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem iesniedzot CVK pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu. Savukārt, otrajā posmā parakstu vākšanas organizēšanu uzņemas valsts. Otrajā posmā parakstu vākšanas izmaksas tiek segtas no valsts budžeta un ir ievērojamas, norāda Vienotība. Piemēram, pēdējai parakstu vākšanai likuma „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” ierosināšanai CVK tika piešķirti 426 630 latu. Mūsdienās šāds „otrais posms”, kurā parakstu vākšanu pilnībā uzņemtos valsts, citās Eiropas valstīs nepastāv. Vēlētāju likumdošanas iniciatīvas gadījumā šajās valstīs visi nepieciešamie paraksti tiek savākti kā privāta iniciatīva, norāda Vienotība, rosinot no šīs procedūras atteikties arī Latvijā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: CVK, referendums, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats