19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ko darīt pēc referenduma? Premjers min interesantu modeli Igaunijā
Ko darīt pēc referenduma? Premjers min interesantu modeli Igaunijā
Autors: Apollo.lv / 22. februāris 2012, 14:50
Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc valodu referenduma ministrijām, kā arī Korupcijas apkarošanas un novēršanas birojam (KNAB), Valsts kancelejai un Sabiedrības integrācijas fondam, uzdevis virkni uzdevumu, izstrādājot priekšlikumus, kā jāstrādā ar sabiedrības saliedētības veicināšanu.


Kā iespējamo ejamo ceļu pēc referenduma premjers min Igaunijas piemēru.

LNT raidījumā «900 sekundes» Dombrovskis pastāstīja, ka Igaunijā ir interesants modelis – tur igauniski nerunājošajiem piedāvā apgūt valodu un pēc naturalizācijas valsts kompensē šo kursu izmaksas. «Varbūt tāds ceļš ejams,» sacīja premjers.

Tāpat Dombrovskis uzsvēra, ka nepieciešams veidot saikni ar no Latvijas izbraukušajiem iedzīvotājiem, raksta Apollo.lv.

Kā vienu no svarīgiem jautājumiem premjers minēja arī atklātības prasības priekšreferenduma kampaņās.

Premjers uzskata, ka varētu veikt līdzīgi kā ar politiskajām partijām, kur ir ierobežots ziedotāju loks. Šobrīd referendumos nav nekādu ierobežojumu - katrs dara, ko grib, norādīja premjers.

Dombrovskis pastāstīja, ka arī drošības iestādēm ir pietiekami daudz informācijas, taču nav prasību, līdz ar to neviens neko nav pārkāpis.

Ministrijām priekšlikumus uzdots sagatavot nepilna mēneša laikā. Dombrovskis pastāstīja, ka tie tiks skatīti un izdiskutēti ar dažādiem ekspertiem, kā arī mazākumtautību pārstāvjiem.

«Izvērtējot 18. februārī notikušās tautas nobalsošanas norisi un rezultātus, nepieciešama aktīva rīcība, lai veidotu laikmetīgu nacionālo identitāti un piederības sajūtu Latvijas valstij, nostiprināt valsts valodas pozīcijas un tās vienojošo lomu sabiedrībā, kā arī novērstu divkopienu sabiedrības veidošanās riskus. Valdība ir gatava meklēt arī papildus budžeta līdzekļus, tostarp arī pārdalot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus, lai finansētu šīs iniciatīvas,» norāda Dombrovskis.

Ar premjera rezolūciju institūcijām uzdots iesniegt priekšlikumus vienotas un kvalitatīvas informatīvās telpas nodrošināšanai visā Latvijā, it īpaši nacionālo plašsaziņas līdzekļu apraides nodrošināšanai pierobežas rajonos, priekšlikumus pilsoniskās programmas īstenošanai, skaidrojot valsts pamatus, Latvijas vēsturi, nacionālās un demokrātiskās vērtības un priekšlikumus valsts dotāciju piešķiršanai latviešu valodas apmācības programmu īstenošanai mazākumtautībām.

Tāpat atbildīgajām institūcijām jāsniedz priekšlikumi kā veidot un uzturēt tiešu dialogu ar mazākumtautību organizācijām, nodrošināt latviešu kultūras un izglītības pieejamību no Latvijas izbraukušo iedzīvotāju bērniem, kā arī priekšlikumi normatīvo aktu grozījumiem par referendumu ierosināšanu, organizēšanu un uzraudzību.

Dombrovskis vēlas saņemt konkrētus priekšlikumus e-vēlēšanu sistēmas ieviešanai, kas nodrošinātu pilnvērtīgas iespējas ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem piedalīties valstij svarīgu jautājumu lemšanā.

Institūcijām ir jāiesniedz gan konkrēti priekšlikumi par šajās jomās veicamajiem pasākumiem, gan to īstenošanai nepieciešamajiem finansējuma apjomiem, kā arī jāpiedāvā to finansēšanas avoti, tostarp, izvērtējot iespējas pārdalīt ES struktūrfondu līdzekļus, informē premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Igaunija, KNAB, referendums, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats