24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zatleriešu atbalstītājs sadarbojas ar Lindermanu
Zatleriešu atbalstītājs sadarbojas ar Lindermanu
Autors: Dace Vašuka / NRA.lv / 15. februāris 2012, 13:04
Izbijušais saskaņietis, bet šobrīd, pēc paša vārdiem, aktīvs zatleriešu atbalstītājs, Ventspils domes opozicionārs Vladislavs Šafranskis kopā ar Vladimiru Lindermanu kopā brauc uz aģitācijas pasākumiem Latvijā, aicinot referendumā balsot par krievu valodu.


V. Šafranskis, kurš zināms kā savulaik aktīvs partijas Saskaņa biedrs, bet pērn no apvienības tika izslēgts un pieslējās Zatlera Reformu partijas (ZRP) atbalstītājiem, šobrīd kopā ar V. Lindermanu un Jevgeņiju Osipovu aktīvi aģitē par krievu valodu kā otru valsts valodu, raksta NRA.lv.

Pasākumā, kuru pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī rīkoja Krievu biedrība, aicinot uz tikšanos ar ventspilniekiem V. Lindermanu un

J. Osipovu, V. Šafranskis izvēlējās ieņemt pasīvu pozīciju, pārsvarā uzturoties aizmugurējās rindās aiz objektīva un galveno lomu atvēlot citiem, tostarp vēl vienam domes opozīcijas deputātam Aleksandram Mirvim. Tomēr vēl pirms oficiālā sākuma bija manāms, ka V. Šafranskis un Dzimtās valodas līderi neuztur tikai lietišķas attiecības. Turklāt atklājās, ka V. Lindermans kopā ar V. Šafranski aģitē citviet Latvijā – pavisam nesen mēģinājums pārliecināt balsot par krievu valodu noticis Limbažos.

V. Šafranskis skaidro, ka «Limbažos bijis, atsaucoties Lindermana piedāvājumam. Viņš mani aicināja piedalīties kā neitrālu personu, kas nepārstāv nevienu organizāciju». Jautāts, vai abi kungi ir personiski pazīstami, V. Šafranskis nespēj noliegt kopējās aktivitātes un draudzīgās attiecības. Tāpat V. Šafranskis neslēpj, ka referendumā balsos par krievu valodu kā otru valsts valodu. To, ka deputāta rūpēm par krievvalodīgajiem ir politiski mērķi, mēģinot panākt balsstiesības pašvaldību vēlēšanās saviem atbalstītājiem nepilsoņiem, V. Šafranskis noliedz. Tomēr diskusijas laikā Ventspilī no V. Lindermana un J. Osipova atbildēm skaidri noprotams, ka referendums ir tikai viens no pirmajiem soļiem. «Runa nav par mājas nokrāsošanu vienā vai otrā krāsā, kad rezultātu izšķir balsu vairākums. Mērķis ir veidot statistiku, kas apliecinātu, ka ir liels skaits cilvēku, kas krievu valodu grib kā otru valsts valodu. Referenduma iznākums kalpos kā instruments, lai virzītu šo jautājumu Eiropas instancēs. Mums ir vajadzīgs ar cilvēku parakstiem juridiski apstiprināts mandāts,» atklāj J. Osipovs. Savukārt V. Lindermans uzsver, ka būtiska ir arī attiecība par un pret, kas parādīsies referendumā. Nobalsošanas iniciatori nenoliedz, ka jau ir iedīgļi referenduma rosināšanai par izmaiņām Pilsonības likumā un pat Saeimas atlaišanai. Savukārt V. Šafranskis neizslēdz, ka arī pēc referenduma turpinās sadarbību ar biedrību Dzimtā valoda un V. Lindermanu.

ZRP valdes loceklis, Kurzemes reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Vilnītis neslēpj pārsteigumu par V. Šafranska aktivitātēm: «Cik man zināms, atbalstu mūsu partijai Šafranskis sniedza kā nozares uzņēmējs, kurš atbalsta ostu reformas programmu. Nekādas politiskas saistība ar Šafranski nav, un aģitācija par krievu valodu ir pilnīgā pretrunā ar mūsu partijas, vismaz Kurzemes nodaļas, nostāju pilnīgi noteikti. Mēs uzskatām, ka Saskaņas centra un Lindermana aktivitātes ir ķīļa dzīšana sabiedrībā un man ļoti žēl, ka Šafranskis tādās iesaistījies.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jevgeņijs Osipovs, referendums, Vladimirs Lindermans, Vladislavs Šafranskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats