16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eparakstu lieto retāk, nekā cerēts
Eparakstu lieto retāk, nekā cerēts
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 2. februāris 2012, 17:29
Pirms gada, ieviešot virtuālo eparakstu, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta prognozēja, ka tā lietotāju skaits gada laikā varētu pieaugt līdz 100 000.


Realitāte ir pieticīgāka – šobrīd Latvijā ir aptuveni 15 000 eparaksta lietotāju, tajā skaitā virtuālo eparakstu izmanto teju 10 000.

Drošs elektroniskais paraksts Latvijā ir pieejams jau kopš 2006. gada, taču pakalpojuma nodrošinātājs – VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) – vērtē, ka tieši 2011. gadā elektroniskais paraksts kļuvis daudz saprotamāks un plašāk lietojams. Virtuālais

eparaksts tika ieviests tieši pirms gada – 2011. gada 1. februārī. Pēc mēneša Latvijā sāks izsniegt elektroniskās identifikācijas kartes (eID), kurās arī būs iestrādāti elektroniskā paraksta sertifikāti.

«2011. gadu nenoliedzami varam vērtēt kā lūzuma punktu eparaksta lietojamībā. Līdz ar virtuālā eparaksta ieviešanu 2011. gada 1. februārī eparaksts kļuvis saprotams un ērts daudz plašākai sabiedrības daļai, un līdz ar to arī uzņēmumiem ir daudz lielāka interese un iespējas piedāvāt saviem klientiem oficiālu saziņu un formalitāšu kārtošanu veikt attālināti, dokumentus parakstot elektroniski,» uzsver J. Bokta.

Salīdzinot ar 2010. gadu, ir gandrīz divreiz pieaudzis izsniegto eparaksta viedkaršu skaits, ko pārsvarā eparakstīšanai izmanto iestādes un uzņēmumi, savukārt līdz ar droša virtuālā eparaksta ieviešanu ir samazinājies privātpersonu skaits, kas vēlējušās saņemt eparakstu viedkartē. Gada laikā kopš virtuālā eparaksta ieviešanas tā lietošanai portālā www.eparaksts.lv pieteikušies gandrīz 10 000 personu, tāpat pašlaik dokumentu parakstīšanai tiek lietotas aptuveni 5000 eparaksta viedkaršu.

Līdz ar elektronisko identifikācijas karšu ieviešanu 1. martā personām būs pieejams arī trešais droša elektroniskā paraksta nesējs. Katrā eID kartē bez papildu samaksas tiks iekļauts autentifikācijas un droša elektroniskā paraksta sertifikāts, kā arī 120 laika zīmogu. Ja persona nevēlēsies izmantot eID iekļautos sertifikātus, viņa varēs izvēlēties to neaktivizēt. Tāpat tām personām, kas sākotnēji būs izvēlējušās neaktivizēt sertifikātus, visā kartes derīguma termiņa laikā tiks saglabāta aktivizēšanas iespēja, Neatkarīgajai apliecināja LVRTC Komercdepartamenta tirgzinības vadītāja Vineta Sprungaine.

Lai izmantotu eID autentifikācijai vai eparakstīšanai interneta vidē, personai būs nepieciešams viedkartes lasītājs. Viedkartes lasītājus ir iespējams iegādāties datortehnikas preču veikalos un interneta veikalos, kā arī Latvijas pasta nodaļās, kas apkalpo viedkartes eparaksta klientus.

Līdz ar sertifikācijas pakalpojumu iekļaušanu eID personai automātiski tiks nodrošināta arī iespēja strādāt ar virtuālo eparakstu portālā www.eparaksts.lv. Tas nozīmē, ka personai, papildus iegādājoties arī virtuālās parakstīšanas reizes, būs pieejama parakstīšanas iespēja ar diviem dažādiem droša elektroniskā paraksta nesējiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eparaksts, Jānis Bokta, LVRTC

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats