20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » ManaBalss.lv veidotāji popularizēs projektu Briselē
ManaBalss.lv veidotāji popularizēs projektu Briselē
Autors: BNA / 24. janvāris 2012, 11:30
No 1.aprīļa Eiropas Savienības (ES) pilsoņi iegūs tiesības tieši piedalīties ES lēmumu tapšanā – šajā dienā stāsies spēkā noteikumi par Eiropas pilsoņu iniciatīvu, kura paredz tiesības miljonam pilsoņu uzdot Eiropas Komisijai risināt sev aktuālu problēmu.


Lai sagatavotos šim jauninājumam un uzklausītu ieinteresēto pušu viedokli, EK ceturtdien, 26.janvārī, rīko plašu konferenci, kurā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības (EKP) atbalstu no Latvijas piedalīsies interneta vietnes manabalss.lv veidotāji Kristofs Blaus un Jānis Erts. Projektu lobēt Briselē brīvprātīgi palīdzēs arī bijušais Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītājs, pieredzējušais diplomāts Imants Lieģis. 

"ManaBalss.lv projekts ir panācis pozitīvas pārmaiņas Latvijas pilsoņu politiskās līdzdalības iespējās un tieši sasaucas ar Eiropas pilsoņu iniciatīvas ideju. Mēs ar gandarījumu atbalstām Kristofa un Jāņa mēģinājumu ar to iepazīstināt arī citu valstu pārstāvjus," saka pārstāvniecības vadītāja Inna Šteinbuka.

Kristofs Blaus norāda: "Portāls ManaBalss.lv ar sasniegtajiem rezultātiem ierindojas pasaules līdzdalības portālu avangardā. Tāpēc mūsu nolūks ir panākt tā izmantošanu arī parakstu vākšanai Eiropas pilsoņu iniciatīvas ietvaros."

EK priekšsēdētāja vietnieka Maroša Šefčoviča rīkotajā konferencē par pilsoņu iniciatīvu un tehnoloģiju lomu tās īstenošanā spriedīs ES institūciju pārstāvji, dalībvalstu amatpersonas, tādu interneta milžu kā Google, Facebook un Twitter pārstāvji, kā arī citi interesenti.

ManaBalss.lv ir interneta vietne, kurā Latvijas iedzīvotāji, autorizējoties caur internetbanku, var ierosināt savus priekšlikumus vai parakstīt citu priekšlikumus. Ierosinājumi, kurus paraksta vismaz 10 000 atbalstītāju, tiek nosūtīti Saeimai. Parlaments pagājušajā nedēļā pieņēma lēmumu par kolektīvajiem priekšlikumiem – tas nozīmē, ka Saeima izskatīs vismaz 10 000 pilsoņu parakstītus priekšlikumus, un tie varēs kļūt par ierosmi izmaiņām likumos vai jauniem likumprojektiem. Vecuma slieksnis tika pazemināts līdz 16 gadiem.

Līdzīgi darbosies arī Eiropas pilsoņu iniciatīva, taču 10 000 vietā būs nepieciešami viena miljona ES pilsoņu paraksti no ceturtās daļas jeb vismaz septiņām ES dalībvalstīm. Savācot parakstus, ierosinājums nonāks EK, kas lems par tā tālāko virzību un tā īstenošanai varēs izstrādāt jaunus ES noteikumus. Komisija ar saviem priekšlikumiem gan varēs nākt klajā tikai tajās jomās, kas atrodas tās pārziņā (tas nozīmē, ka Komisija nevarētu ierosināt, piemēram, visā ES noteikt vienādus sociālos pabalstus). Turklāt gala vārdu vairumā ES jautājumu saka ES Padome jeb dalībvalstu valdību pārstāvji un Eiropas Parlaments.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Brisele, Eiropas Komisija, Eiropas Savienība, ManaBalss.lv

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats