28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » NATO sola sargāt Latviju, Latvija sola vairāk naudas aizsardzībai
NATO sola sargāt Latviju, Latvija sola vairāk naudas aizsardzībai
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 23. janvāris 2012, 18:14
Savas darba vizītes laikā NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens saņēma Latvijas Ministru prezidenta solījumu pakāpeniski palielināt mūsu valsts aizsardzības budžetu, savukārt pats solīja saglabāt alianses lidmašīnas Baltijas valstu gaisa telpā, iespējams, ilgtermiņā.


NATO patrulēšana Baltijas gaisa telpā bija temats, ko A. F. Rasmusens apsprieda gan ar premjeru Valdi Dombrovski, gan Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Pašlaik līgums noslēgts līdz 2014. gadam, Baltijas valstis vēlējās iegūt garantijas līdz 2018. gadam, bet NATO ģenerālsekretāra vizītes laikā ieguvušas pagaidām mutisku solījumu, ka patrulēšana varētu notikt bez konkrēta ierobežojuma – tik ilgi, cik būs nepieciešams, jo situācija pasaulē ir mainīga. Pozitīvs lēmums, iespējams, tiks pieņemts jau pirms NATO samita, kas plānots maijā.

V. Dombrovskis un A. F. Rasmusens noslēdza Latvijas valdības un NATO saprašanās memorandu par sadarbību informācijas tehnoloģiju aizsardzībā. Tas ļaus Latvijai pierādīt un parādīt, ka tā spēj darboties informācijas tehnoloģiju drošības un aizsardzības jomā, kas ir būtiska arī kolektīvās drošības sistēmā. Tādējādi Latvija iespēju robežās NATO ietvaros darīs to, ko šobrīd spēj īstenot, jo aizsardzības budžets ir tikai puse no tā, ko savām dalībvalstīm prasa NATO.

V. Dombrovskis A. F. Rasmusenam apliecināja, ka Latvija ir apņēmusies vidējā termiņā līdz ar ekonomisko izaugsmi atjaunot arī ieguldījumu aizsardzībā līdz NATO paredzētajiem diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. NATO ģenerālsekretārs, protams, pateicās par tādu solījumu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aizsardzība, Anderss Fogs Rasmusens, NATO, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats