20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Piecas politiskās partijas saņem valsts budžeta finansējumu
Piecas politiskās partijas saņem valsts budžeta finansējumu
Autors: NRA.lv / 16. janvāris 2012, 17:59
Pirmo reizi Latvijas politiskās partijas sākušas saņemt valsts dotācijas. Daļēja valsts budžeta finansējuma ieviešana un politisko partiju finansēšanas sistēmas pilnveidošana ir nepieciešama, lai mazinātu naudas lomu politikā – mazinātu politisko partiju atkarību no atsevišķu privātpersonu ziedojumiem un viņu interesēm, kā arī stiprinātu partiju administratīvo kapacitāti un sabiedrības uzticēšanos partijām, informē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).


Valsts finansējuma ieviešanu politiskajām partijām no 2012.gada nosaka 2010.gada 10.jūnijā pieņemtie grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, paredzot piešķirt politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju – 0,50 latu apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi, raksta NRA.lv.

Atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai valsts dotācijas politiskajām partijām ir piešķirtas uz jaunievēlētās 11.Saeimas pilnvaru laiku, veicot piešķirtā finansējuma izmaksu četras reizes gadā – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Līdz ar to, 2012.gada janvārī politiskajām partijām un to apvienībām atsevišķos kontos ir ieskaitīta pirmā valsts budžeta finansējuma daļa: politisko partiju apvienībai „Saskaņas Centrs” – Ls 32 491,25; Zatlera Reformu partijai – Ls 23 857; politisko partiju apvienībai „Partijas Jaunais laiks, partijas Pilsoniskā savienība un partijas Sabiedrība Citai Politikai apvienība” – Ls 21 570,37; politisko partiju apvienībai "Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"" – Ls 15 901 un politisko partiju apvienībai "Zaļo un Zemnieku savienība" – Ls 13 994,62. Ņemot vērā, ka partija „LPP/LC” ir izbeigusi savu darbību, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks š.g. 12.janvārī pieņēmis lēmumu pārtraukt valsts budžeta finansējuma izmaksu.

Piešķirto finansējumu politiskās partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba algām, zvērināta revidenta pakalpojumiem, pētniecības darbiem un iedzīvotājiem paredzēto izglītošanas pasākumu organizēšanai, grāmatu un bukletu izdošanai un izplatīšanai, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijai. Maksājumus par minētajiem pasākumiem partijām jāveic, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus no atsevišķa konta.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: KNAB, partijas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats