28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pensionāriem pensiju indeksāciju neapsola
Pensionāriem pensiju indeksāciju neapsola
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 10. janvāris 2012, 13:03
Tuvākajos divos gados pensiju indeksācija, visticamāk, netiks veikta, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī un sociālā budžeta situāciju. Pašlaik likumā noteikts, ka pensijas tiek indeksētas no 2014. gada.


Lai arī Latvijas Pensionāru federācija (LPF) uzstāj, ka pensiju pārskatīšana ir jāatjauno agrāk, nekā valdība to ir plānojusi, labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība), tiekoties ar pensionāriem, norāda: varbūt pie sarunas par pensiju indeksāciju varētu atgriezties agrāk, bet noteikti ne šogad.

Pensionāru saime uzskata, ka pensiju indeksācija ir jāatjauno jau 2013. gadā, jo jau tagad katru mēnesi kāpj cenas un «viss kļūst dārgāks». LPF vadītāja Aina Verze norādīja, ka tāpēc pensionāriem nav saprotams, kāpēc no 2013. gada nevar atjaunot pensiju indeksāciju, bet ir pieņemts lēmums palielināt iemaksas otrajā pensiju līmenī līdz sešiem procentiem. «Tas faktiski nav iespējams,» saka A. Verze, uzsverot, ka līdz ar to samazinās līdzekļu apjoms, kas paliek tā saucamajā solidaritātes jeb pirmajā pensiju līmenī, no kura tiek maksātas pensijas pašreizējiem pensionāriem. «Kāpēc pensiju indeksāciju atliek, bet redz iespēju novirzīt šos līdzekļus otrajam pensiju līmenim?» vaicā arī pensionāru pārstāvis no Jelgavas Jānis Felsbergs.

Pēc šādiem pensionāru izteiktajiem viedokļiem labklājības ministre uzšvirkstēja kā sērkociņš: «Jūs vaicājat, kāpēc mēs rūpējamies par otro pensiju līmeni? Tāpēc, ka tas dos pensijas pašreiz strādājošajiem. Mūsu (ministre kā piemēru piemin pensionāru sēdē klātesošos Labklājības ministrijas (LM) parlamentāro sekretāru Arvilu Ašeradenu un speciālisti Janu Muižnieci – aut.) pensijas šos četrus gadus ir noliktas uz ledus, lai pietiktu naudas pašreizējo pensiju izmaksai!» Iemesls ministres asajai reakcijai bija pašu pensionāru sūdzības par to, ka sabiedrība tiek sakūdīta pret pensionāriem, kuri «apēdot visu sociālo budžetu un ne tikai – arī savus bērnus, mazbērnus un mazmazbērnus».

Pēc I. Viņķeles domām, pensionāri paši, uzdodot jautājumu, kāpēc jārūpējas par nākotnes pensionāriem, sadala sabiedrību divās daļās. Lēmuma atlikšana par iemaksu palielināšanu otrajā pensiju līmenī nozīmē liegt nopelnīt pensijas nākotnes pensionāriem. Pensionāri gan precizēja, ka pensiju otrajam līmenim nauda ir jānovirza, bet «tāpēc nevar teikt, ka nav iespēju, nav naudas vai kā cita pašreizējo pensiju indeksācijai».

Ministre arī uzsvēra, ka gatavo izmaiņas pensiju sistēmā un viens no reformu plāniem ir pensionēšanās vecuma paaugstināšana. «Godīgi jākonstatē, kāda ir esošā situācija, kādas ir demogrāfijas tendences, esam lēmuma priekšā, kura pieņemšana vairākus gadus tika novilcināta,» – tā par apņemšanos jau no 2014. gada sākt pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem. Pirmos divus gadus, pēc LM ieskatiem, to varētu palielināt par trim mēnešiem. LM arī noraida iespēju, ka varētu tikt uzlikti griesti pensijām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ilze Viņķele, LPF, pensiju indeksācija, pensionāri

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats