28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Apinis Sprūdžu dēvē par «atpakaļrāpuli» un min Singapūras piemēru
Apinis Sprūdžu dēvē par «atpakaļrāpuli» un min Singapūras piemēru
Autors: Apollo.lv / 6. janvāris 2012, 12:58
Visnotaļ asi uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) lēmumu apturēt Ozolnieku pašvaldības pieņemto un izsludināto saistošo noteikumu darbību, kas aizliedz smēķēt uz daudzdzīvokļu lodžijām, reaģējis Latvijas ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis, kurš ministru dēvē par atpakaļrāpuli.


«Rīkojums par Ozolnieku pašvaldības pieņemto un izsludināto saistošo noteikumu darbības apturēšanu būs pirmais pabeigtais ministra Sprūdža dokuments viņa politiskajā pieredzē. Lielais reformators ir radījis «savu» dokumentu, kas aicina pūst dūmus virsū bērniem un sievietēm,» raksta Apinis.

«Vienkārša situācija: otrā stāva lodžijā svaigā gaisā izvests zīdainītis ratiņos. Pirmā stāva lodžijā onka velk kuplu dūmu. Tabakas dūmi uz visu mūžu sagandē zīdainīša veselību, bērna elpošanas un sirds asinsvadu sistēmai tiek nodarīts neatgriezenisks kaitējums. Zīdainītis nevar nekur aizmukt no onkas smēķu dūmiem,» uzsver Apinis.

LĀB prezidents saistībā ar smēķēšanas aizliegumu min Singapūras piemēru. «Lai nebūtu nekādu diskusiju – kur, kad vai kā pīpēt, Singapūrā strikti noteikts– smēķēt telpās, nojumēs, balkonos un citās apjumtās vietās stingri aizliegts. Sods 1000 dolāru (aptuveni 434 lati). Ticiet – nevienam pat prātā nenāk šo likuma normu pārkāpt– ne skolās, ne slimnīcās, ne pazemes autostāvvietās, ne autobusu pieturās,» stāsta Apinis.

Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jau pagājušā gada 2.novembrī sniedza negatīvu atzinumu par Ozolnieku novada domes saistošajiem noteikumiem, kas paredz ierobežot smēķēšanu uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, jo tie bija pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu, raksta Apollo.lv.

Atbilstoši likumam «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu» un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam pašvaldības savos saistošajos noteikumos nav tiesīgas noteikt papildu smēķēšanas aizliegumu. Tas nozīmē, ka ministrijai nebija tiesiska pamata šos noteikumus saskaņot, informēja Auniņa.

Ministrija Ozolnieku pašvaldību jau saistošo noteikumu izstrādes stadijā aicināja šo iniciatīvu saskaņot ar Veselības ministrijas speciālistiem, lai novērstu pretrunas un noteikumu neatbilstību augstāka juridiskā spēka normām. Pēc VARAM ierosinājuma decembra sākumā Veselības ministrija ir paudusi atbalstu Ozolnieku novada domes iniciatīvai un, lai šādu aizliegumu noteiktu, tagad plānots rosināt grozījumus likumā «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu».

Lai novērstu šobrīd radušos neatbilstību, Sprūdžs izdos rīkojumu Ozolnieku pašvaldības pieņemto un izsludināto saistošo noteikumu darbību apturēt.

«Manis pēc smēķēšanu varētu aizliegt visā LV teritorijā. Bet tas man nedod tiesības saskaņot nelikumīgus pašvaldības noteikumus,» tviterī raksta ministrs.

Jau ziņots, ka Ozolnieku novada dome pieņēmusi saistošos noteikumos, nosakot smēķēšanas ierobežojumu uz daudzdzīvokļu namu lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem.

Noteikumi tika publicēti pašvaldības oficiālā izdevuma «Ozolnieku Avīze» novembra numurā, un Ozolnieku novadā tie ir stājušies spēkā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Sprūdžs, Inese Auniņa, Peteris Apinis, VARAM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats