28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeima gatava iztaujāt FTKT vadītāja amata kandidātu Kristapu Zakuli
Saeima gatava iztaujāt FTKT vadītāja amata kandidātu Kristapu Zakuli
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 3. janvāris 2012, 16:58
Nākamotrdien Saeimas Budžeta un finanšu komisija plānojusi tikties ar potenciālo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāju Kristapu Zakuli, lai pētītu šā kandidāta piemērotību amatam un analizētu viņa izvirzīšanas motīvus. To sarunā ar Neatkarīgo atzina Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs.


Tiesa, J. Reirs neslēpa, ka K. Zakulis ir gan sabiedrībai, gan arī pašiem politiķiem mazpazīstama persona, kuras nominēšana daudziem nākusi kā pārsteigums. To apliecināja arī Budžeta komisijas deputāts, Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks, kurš gan uzskata, ka K. Zakuļa mazpazīstamība politiskajās aprindās esot liela priekšrocība, jo ļauj cerēt, ka šim kandidātam nav slēptu saišu ar partijām.

Jāatgādina, ka finanšu ministrs Andris Vilks un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pērnā gada pašā nogalē izlēma Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatam apstiprināšanai Saeimā virzīt K. Zakuli, kurš varētu aizstāt Latvijas Krājbankas kraha dēļ demisionējušo Irēnu Krūmani. K. Zakulis tiek saukts par kompromisa figūru, jo daudzas citas uzrunātās personas esot atteikušās no amata, kas zaudējis prestižu pēc problēmām ar Parex banku un Latvijas Krājbanku.

Tiesa, K. Zakulis līdz šim vairāk bijis saistīts ar drošības sistēmām un tikai pastarpināti ar finanšu sektoru. Šobrīd viņš ir SIA Lattelecom drošības nodaļas vadītājs, savukārt no 1995. līdz 2000. gadam K. Zakulis strādājis Satversmes aizsardzības birojā. Tāpat nominants deviņus gadus vadīja Swedbank drošības nodaļu. K. Zakulim ir augstākā izglītība: Latvijas Universitātes bakalaura grāds ekonomikā, kā arī maģistra grāds biznesa vadībā. Pretendents arī ieguvis tiesību zinātņu speciālista kvalifikāciju un pieredzi naudas atmazgāšanas novēršanas darbā. Arī J. Reirs nenoliedz, ka K. Zakulis ir tuvāks drošības struktūrām, taču pēdējo gadu notikumi, pēc politiķa domām, skaidri apliecinot, ka šīs jomas pārzināšana FKTK vadītājam varētu būt kā bonuss. Tiesa, Saeimas Budžeta komisijas vadītājs neņēmās komentēt K. Zakuļa piemērotību amatam, uzsverot, ka pagaidām vēl nav informēts par šā kandidāta virzīšanas argumentiem. Tikmēr finanšu ministrs Andris Vilks, kurš uzņēmies K. Zakuļa nominēšanu, uzsver, ka šim pretendentam «ir nozīmīga līdzšinējā starptautiskā darba pieredze, kā arī ir vajadzīgā pieredze sadarbībā ar valsts drošības iestādēm». Turklāt «ir ļoti svarīgi, ka K. Zakulim ir jauns skatījums uz sektora turpmāko pārraudzību», norāda finanšu ministrs, liekot saprast, ka turpmāk FKTK darbībā tiks akcentēti tieši ar drošību saistītie jautājumi. Tikmēr Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs par svarīgāko K. Zakuļa priekšrocību uzskata gatavību «sarežģīto un atbildīgo uzdevumu uzņemties šajā saspringtajā situācijā».

Kā zināms, FKTK ir autonoma valsts iestāde, kas regulē un pārrauga Latvijas Banku, apdrošināšanas sabiedrību, privāto pensiju fondu u. tml. darbību. FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Šobrīd FKTK vadītāja pienākumus pilda Jānis Brazovskis, kurš tomēr ir atteicies no iespējas kandidēt uz komisijas vadītāja amatu. Iepriekš izskanēja neoficiāla informācija, ka augstajam amatam tika uzrunāti arī Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Uldis Rutkaste, Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, kā arī Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētājs Klāvs Vasks.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: FKTK, Kristaps Zakulis, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats