28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Iedzīvotāji pozitīvi vērtē Rīgas svētku programmu, tomēr baidās no politiskās aģitācijas
Iedzīvotāji pozitīvi vērtē Rīgas svētku programmu, tomēr baidās no politiskās aģitācijas
Autors: BNA / 10. augusts 2011, 10:42
Rīgas svētki tradicionāli katru gadu notiek augustā. Šogad laikā no 19. - 21. augustam ar plašu programmu tiek atzīmēta Rīgas 810. dzimšanas diena. Sabiedriskās domas un tirgus izpētes centrs laika posmā no 5. - 8. augustam veica aptauju par Latvijas iedzīvotāju līdzdalību Rīgas svētkos 2011. 

Aptaujas rezultāti rāda, ka, 46% no aptaujātajiem "noteikti jā" vai "drīzāk apmeklēs" Rīgas svētkus, lai arī par svētku programmu pilnīgi informēti ir 19% aptaujāto. Tieši tik pat daudz – 46% - apgalvo, ka “noteikti nē” vai “drīzāk neapmeklēs” Rīgas svētki 2011 ietvaros rīkotos pasākumus.

Rīgas svētku prognozējamo apmeklētāju īpatsvaru sastāda Rīgas un tuvākās apkaimes iedzīvotāji ( 31%), tomēr arī iedzīvotāji no citiem reģioniem (14,6 %) plāno dodies uz Rīgu, lai baudītu svētkus.

Aptaujas dati rāda, ka iedzīvotāji dod priekšroku grandiozāku svētku apmeklēšanai – t.i. - aptaujāto vidū visvairāk jeb 35%, Rīgas svētkus pēdējoreiz apmeklējuši 2001. gadā - Rīgas 800 gadu jubilejas svinību laikā. Tad uz tiem devušies arī 40% no lauku reģionos dzīvojošajiem. Ārpus Rīgas reģiona dzīvojošajiem, Rīgas svētku apmeklēšana nav regulārs pasākums, jo, kā min daļa respondentu – nokļūšana Rīgā ir dārga, arī ceļu stāvoklis ir slikts. Iedzīvotāji iesaka, piemēram, “bezmaksas braukšanu vilcienā iedzīvotājiem no citiem reģioniem”.

Tie iedzīvotāji, kas svētkus apmeklē regulāri, savukārt, mēdz saskarties ar transporta un cilvēku plūsmas organizācijas problēmām. Tiek minēta vajadzība pēc stāvvietām piepilsētā, lai iebraucot Rīgā, būtu kur nolikt auto. Paši rīdzinieki izsaka vēlmi pēc biežāka autobusu kustības grafika.

Kaut arī iedzīvotāji mēdz saskarties ar iepriekš minētajām problēmām, lielākais vairums – 71% - gan Rīgas, gan citu reģionu iedzīvotāji pozitīvi vērtē līdzšinējo svētku pieredzi. Aptaujātie ir apmierināti ar svētku programmu un plāno apmeklēt tādus Rīgas pilsētas svētku ietvaros rīkotos pasākumus kā “svētki, svētkos” - 56%; mūzikas pasākumus - 50%, tirdziņi un amatniecības pasākumus 44%, izrādes 38% u.c. Pasākumu programmas ietvaros iedzīvotāji vēlētos redzēt arī vēsturiskus pasākumus, un, paralēli jau tradicionālajiem amatniecības tirdziņiem un darbnīcām, vairāk jaunu pārsteigumu (piemēram, akrobātu uzstāšanos uz Vanšu tilta un pilsētas jumtiem).

Aptaujas ietvaros iedzīvotājiem tika uzdots arī jautājums, vai, viņuprāt, politiskie spēki izmantos Rīgas svētkus pirmsvēlēšanu aģitācijas pasākumiem, uz ko 23% aptaujāto atbildēja - “noteikti notiks” un 45% - “drīzāk notiks”, vērtējot politisko aģitāciju svētku laikā negatīvi.

Aptaujā piedalījās 485 dažādu Latvijas reģionu iedzīvotāji vecumā no 18 – 64 gadiem.

Aptauja tika veikta laika posmā no 5. - 8. augustam.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pētījumu centrs, sabiedrības izpēte, Sabiedriskās domas un tirgus izpētes centrs, SDTIC

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats