25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Cik moderns ir Rīgas debesskrāpis?
Cik moderns ir Rīgas debesskrāpis?
Autors: Lauma Lapsa, Dana Dravniece, NRA.lv / 18. decembris 2019, 11:05
Gadiem ilgi Daugavas kreisajā krastā tiek celts Rīgas lielākais debesskrāpis – daudzfunkcionālais komplekss «Z-Towers», kura būvniecība izmaksājusi vairāk nekā 200 miljonus eiro. Aizvadītajā nedēļā »Vakara Ziņas« paviesojās šajā vērienīgajā un rietumnieciskajā projektā, kuram savās straujajās ikdienas gaitās rīdzinieki un pilsētas viesi ne vienu reizi vien ir pabraukuši garām un nolūkojušies augstceltņu virzienā.

Arhitekts Andis Sīlis atklāj, kas atradīsies «Z-Towers» ēkā

«Vienā ēku kompleksa tornī ir biroji, bet otrā tornī ir dzīvokļi. Pa vidu ir sporta zāle, peldbaseins, frizētavas, restorāni, visādas publiski pieejamas funkcijas.

Ēku nodošanas process ir mazliet iestrēdzis. Bija paredzēts, ka jau vasarā mēs nodosim ēku ekspluatācijā. Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā konkrētais nomnieks var saprast termiņus, kad un kas viņam ir jāizdara un jāpabeidz interjers. Jānoorganizē viss, lai mazais bizness varētu notikt. Bet tas viss nenotiek, jo to nevar darīt paralēli. Nevar no vienas puses mēģināt nodot ēku ekspluatācijā, bet no otras puses veikt interjera iekārtošanas darbus. Tāpēc neviens pagaidām nezina atbildi, kad šīs ēkas tiks nodotas ekspluatācijā. Ja mums karš ar būvvaldi turpināsies ilgi un dikti, tad attiecīgi šī ēka sāks funkcionēt nesaprotamā termiņā.

Protams, ka šis ir salīdzinoši ambiciozs projekts. Ja uzbrauktu ēkas augšstāvā un paskatītos, skaidrs, ka skats uz Vecrīgu un jūru ir unikāls. Tā ir šī projekta pievienotā vērtība.

Visas šīs investīcijas ir bijušas tik lielas, ka ēkas izbūves pašizmaksa ir augsta. Nav varianti startēt lētajā segmentā. Bet tajā pašā laikā labā ziņa ir tāda, ka apartamenti ir ļoti dažādi pēc izmēra un arī novietojuma. Jo augstāk atrodas apartamenti, jo dārgāk. Savukārt zemākajos stāvos tiks piedāvāti dzīvokļi īrei, ko, manuprāt, var atļauties visnotaļ parasts cilvēks. Tā ir lieliska iespēja dzīvot salīdzinoši labā infrastruktūrā, it sevišķi ņemot vērā, ka komplekss ir diezgan pašpietiekams - restorāns, milzīga sporta zāle, baseins un veikals. Šeit ir viss, kas vajadzīgs.

Projekts, protams, ir rietumniecisks. Komplekss ar visām koka ēkām, kur būs mazi un smuki restorāniņi. Biroja darbinieki lietos infrastruktūru pa dienu, bet dzīvokļu iemītnieki vakarā. Tā kā šis ir pašpietiekams komplekss, tieši tāpēc mēs diezgan ilgi un vairākas reizes to bijām spiesti pārprojektēt, jo visu laiku nevarēja saprast tirgus tendences un maksātspēju. Investors, «S.P.I. Group» īpašnieks Jurijs Šeflers (miljardieris, kas dēvēts arī par alkohola magnātu - red. piez.) pateica: «Labi, man nevajag nopelnīt daudz naudas. Es vienkārši gribu uzbūvēt labu un kvalitatīvu ēku!» Ēka ir nostrādāta tā, ka tā drīzāk atbilst Ņujorkai vai Londonai, nevis Rīgas maksātspējai. Man ir prieks strādāt ar šo investoru vairāk nekā desmit gadu. Es viņam esmu uzbūvējis ēku Jūrmalā, un arī Gaiziņkalnā viņam ir lieli īpašumi. Atšķirībā no citiem šis biznesa cilvēks ir pietiekami daudz naudas nopelnījis savā biznesā. Un ja viņš kaut ko dara saistībā ar arhitektūru vai interjeru, tad vienmēr ļoti augstu paceļ kvalitātes latiņu. Viņam tas ļoti patīk, interesē, un viņš pats ir ar labu gaumi apveltīts.

Tādēļ Rīgai atkal ir paveicies. Prieks, ka viņš izvēlējās investēt tieši Rīgā. Šīs ir lielas investīcijas, burtiski katrā kvadrātmetrā. Viss šeit ir dārgi. Ēka sevi var atpelnīt, ja Rīgas kopējā temperatūra celsies un notiks bizness, kā arī cilvēki dzīvos arvien labāk, tad ir kaut kāda cerība. Bet, ja mēs turpināsim būt brūkoša pilsēta, tās investīcijas vairāk aizies uz Viļņu un Tallinu. Šeit mēs paliksim švakākie un nabadzīgākie,» pārdomās par esošo ekonomisko situāciju dalās «Z-Towers» interjera dizaina un visas pieguļošās teritorijas dizaina arhitekts Andis Sīlis.

Cik droša ir Rīgas augstākā celtne?

Ne vienu reizi vien publiskajā telpā ir izskanējušas bažas, vai vērienīgā, sarežģītā ēka ir droša. Kā apgalvo inženieru biroja «CMB» valdes priekšsēdētājs Artis Dzirkalis, «Z-Towers» augstceltnes ir drošākās un stabilākās būves Rīgā, to konstrukcijas ir projektētas un būvētas ļoti pamatīgi, jo tāds bija uzstādījums. «Abas «Z-Towers» ēkas ir drošas, bet to nodošanas - pieņemšanas procesā normatīvajos aktos neparedzētu un nevajadzīgu procedūru un šķēršļu radīšana nozares speciālistiem reizēm liek neizpratnē saķert galvu, izsakot minējumus, vai visa notiekošā cēloņi vispār ir saistīti ar būvniecību un vai gadījumā nav meklējami kaut kur citur,» par mestajiem sprunguļiem ratos stāsta Dzirkalis. Arī «AECOM» Baltijas reģiona tehniskais direktors apgalvo, ka «Z-Towers» ēkas ir drošas - gan no konstrukciju, gan no ugunsdrošības viedokļa.

Ēkas pirmais stāvs, kurā notika preses konference saistībā ar daudzfunkcionālā kompleksa «Z-Towers» nodošanu ekspluatācijā.

Augstceltņu kompleksa vienas ēkas pagrabstāvā atradīsies automazgātava un ķīmiskā tīrītava.

Lielākajā tornī ir izveidoti moderni biroji, no kuru logiem paveras unikāls skats uz Rīgu.

Futūristiskās ēkas gaiteņos ir izmantoti dārgi un augstvērtīgas kvalitātes dabiskie materiāli.

Vienistabas dzīvoklis otrajā tornī, kas ir kompakts, bet tajā pašā laikā aprīkots ar visu nepieciešamo. Mēbeles ir transformējamas. Aiz dīvāna ir paceļama divguļamā gulta, bet oranžais galds, kas atrodas pie sienas, ir izvelkams, un pie tā maltīti var ieturēt vismaz četras personas.

Trīsistabu dzīvokļi ir pietiekami plaši, lai tajos varētu mitināties kupla ģimene.

Dzīvokļos interjers ir veidots no baltās, melnās, pelēkās un gaiši brūnās krāsu paletes, kas ir ļoti raksturīga skandināvu atturīgajiem un mierīgajiem toņiem. Savukārt mēbeļu un mazāko detaļu formas ir ļoti mūsdienīgas.

No ēkas augstākajiem stāviem paveras skats gan uz Vecrīgu, gan Pārdaugavu.

Foto: F64



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats