28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Auto tirdzniecība – nozares sakārtošana un pienesums Latvijas budžetā
Auto tirdzniecība – nozares sakārtošana un pienesums Latvijas budžetā
Autors: Publicitātes materiāls / 9. septembris 2019, 14:51
Auto tirdzniecība Rīgā, Tukumā, kā arī citviet Latvijā jau kopš deviņdesmitajiem gadiem ne vienmēr baudījusi to labāko slavu. It īpaši ja runa ir par ēnu ekonomiku un godīgu nodokļu nomaksu šajā nozarē. Tomēr, ņemot vērā VID aplēses par ieņēmumiem Valsts kasē, kuri pērn palielinājušies par 9,7 miljoniem eiro, ir pamats cerībām par ēnu ekonomikas samazināšanos un šīs nozares sakārtošanu. Šajā rakstā aplūkosim kā valsts mazina nozarē joprojām sastopamo ēnu ekonomikas īpatsvaru, kā arī lietoto auto tirdzniecības jomas nozīmi Latvijas budžeta veidošanā.

Ēnu ekonomika joprojām klātesoša

Lai arī nozarē vērojami uzlabojumi, dažādas shēmas un veidi, kā apiet nodokļu nomaksu tirgojoties ar automašīnām netrūkst. Viena no visizplatītākajām un grūtāk apkarojamām ir tā sauktā “PVN karuseļu shēma”, ar kuras palīdzību jauna vai lietota auto cena tiek mākslīgi paaugstināta ar mērķi no valsts vēlāk atgūt PVN, pirms tam nemaksājot priekšnodokli. Šādas darbības nodara kaitējumu valsts budžetam, jo ne vien netiek nomaksāti likumā noteiktie nodokļi, bet arī izkrāpta nauda no valsts kases.

Vēl kāda izplatīta metode, kuru izmanto negodprātīgi lietoto auto tirgotāji ir izvairīšanās no PVN maksāšanas, iesaistot shēmā gala pircēju tepat Latvijā. Automašīna tiek importēta, piemēram, no Vācijas, to par neto cenu iegādājas uzņēmums Latvijā, kurš pēc iegādes dokumentu iznīcināšanas piedāvā pircējam noslēgt viltotu līgumu ar iepriekšminēto Vācijas firmu. Šī pirkuma shēma ne tikai nodara zaudējumus valstij, bet arī padara juridiski neaizsargātu automašīnas jauno īpašnieku, kurš bieži vien par šo pat nenojauš. Rezultātā tiek nenomaksāti nodokļi, pircējs neapzināti kļūst par nozieguma līdzdalībnieku un juridiski uzņēmums tiek atbrīvots no atbildības, jo pircējam ir fiktīvs līgums ar kādu uzņēmumu Vācijā.

Vērojami uzlabojumi

Lai arī krāpnieciskās darbības auto tirdzniecības jomā joprojām tiek regulāri fiksētas, ir pazīmes, kuras liecina par situācijas uzlabošanos. Jau minētais ieņēmumu kāpums par 9,7 miljoniem eiro ir daļa no 119,6 miljonu kopējās summas, kurus auto tirdzniecības nozare nesusi valsts budžetā. Lielākais kāpums ir tieši pievienotās vērtības nodokļa pozīcijā, kas ļauj secināt, ka tirgotāju izvairīšanās no nodokļu nemaksāšanas ir samazinājusies.

Manāmus rezultātus tāpat ir nesusi VID sadarbība ar citām iestādēm – CSDD, Auto Asociāciju Patērētāju tiesību aizsardzības centru. Sadarbības ietvaros izstrādātās informatīvās kampaņas ir vairojušas kā patērētāju izpratni par auto iegādes dokumentu viltošanas tiesiskajām sekām, tā arī negodprātīgu tirgotāju vēlmi pircējus šajās shēmās iesaistīt. Tāpat augļus ir nesušas arī stingrākās pārbaudes CSDD pirmreizējās reģistrācijas brīdī, kā arī pašos auto tirdzniecības plačos.

Pienesums no minētajiem uzlabojumiem nozarē, tāpat neatsaucas tikai uz naudas ieņēmumiem valsts kasē. Minēto organizāciju savstarpējās sadarbības un veikto pasākumu lielākā vērtība ir godīgākas konkurences nozarē veicināšana un drošākas vides radīšana pašiem automašīnu pircējiem. 

Plāno turpināt labi iesākto darbu

Iepriekšminētie pasākumi un iniciatīvas, kuras VID jau ir sekmīgi uzsācis, tuvāko gadu laikā tiks turpinātas un meklēti jauni pasākumi un risinājumi ēnu ekonomikas mazināšanā. Auto tirdzniecība pēdējo pāris gadu laikā kopumā ir ievērojami palielinājusi caurspīdīgumu, taču līdz tās pilnīgai sakārtošanai, VID plāno pastiprināt kontroli un pārbaudes. Šobrīd Valsts ieņēmumu dienests plāno:
arī turpmāk veikt intensīvus kontroles pasākumus auto tirdzniecības vietās;
CSDD telpās ierīkot īpašu vietu VID darbiniekiem, kuri veiks pirmreizējās reģistrācijas procesa kontroli;

virzīt priekšlikumu par auto iegādes skaidrā naudā griestu noteikšanu 7200 Eur apmērā.

Tāpat šā gada 1. augustā Valsts ieņēmumu dienests un Latvijas Transportlīdzekļu tirgotāju asociācija parakstīja vienošanos par sadarbību nodokļu administrēšanas, godīgas konkurences veicināšanas un uzņēmējdarbības vides uzlabošanas jomā. Šīs sadarbības mērķis  ir mazināt negodīgas konkurences iespējas nozarē, mazināt Latvijas transportlīdzekļu tirdzniecības nozarē strādājošo uzņēmumu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī sekmēt Latvijas transportlīdzekļu tirdzniecības nozares attīstību.

Kā iesaistīties situācijas uzlabošanā pašam?

Lai arī ēnu ekonomikas mazināšana ir Valsts ieņēmumu dienesta uzdevums, arī katra auto pircēja rokās ir spēja uzlabot situāciju auto tirdzniecības jomā Latvijā. Iesaistīšanās auto tirgotāja piedāvātā nelikumīgā shēmā var tikai šķist izdevīga sākumā, jo atklājoties auto tehniskiem defektiem, nevarēsi pretendēt uz patērētāja tiesību aizstāvību, savukārt tirgotājs paliks nesodīts.

Prātīgākais un arī drošākais veids kā iegādāties jaunu vai lietotu auto ir pie uzticama un godprātīga auto tirgotāja. Šādā veidā saņemsi visas likumā noteiktās garantijas, aizsargāsi savas patērētāja tiesības, kā arī veicināsi šīs, Latvijas tautsaimniecībai nenoliedzami svarīgās, nozares attīstību.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats