28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Veikalu atvēršanas plānus koriģē būvnieki un birokrātija
Veikalu atvēršanas plānus koriģē būvnieki un birokrātija
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 3. septembris 2019, 11:28
Bijušās robotu rūpnīcas vietā būvētā Rimi lielveikala Aleja atvēršana iekavēsies par aptuveni pusgadu, tāpat arī Zolitūdē uzbūvētais un jau ekspluatācijā nodotais Lidl veikals pircējiem nebūs pieejams vēl vairākus mēnešus.

Iesāktu vai pat pabeigtu veikalu atvēršanu ar nepacietību gaida ne tikai pircēji. Arī veikalniekiem ir svarīgi veikalu uzbūvēt pēc iespējas ātrāk, lai tajā varētu sākties tirdzniecība, kas nestu ienākumus. Šajā pieņēmumā ir arī daži izņēmumi. Piemēram, Lidl ir gatavs uz veikalu atvēršanu gaidīt vairākus mēnešus, ja to paredz uzņēmuma stratēģija. Tajā pašā laikā iedzīvotāju vidū tieši Lidl plāniem ir visvairāk pretinieku.

Lidl atvērsies nākamgad

Ziņa par Lidl veikala Rīgā, Anniņmuižas bulvārī 77, nodošanu ekspluatācijā priecīgi satrauca visus šā veikala atvēršanas gaidītājus. Arī liepājnieki priecājas, ka UPB pabeigusi Lidl veikala celtniecību Liepājā. Diemžēl līdz brīdim, kamēr tie tiks atvērti pircējiem, vēl ir jāgaida vairāki mēneši, iespējams, pat pusgads. Lidl korporatīvo attiecību un komunikācijas vadītājs Baltijā Valdas Lopeta Neatkarīgajai skaidroja, ka Rīgā un citās Latvijas pilsētās turpinās Lidl veikalu būvniecība, taču patlaban vēl esot pāragri minēt konkrētus veikalu atvēršanas datumus. Sagatavošanās posms noslēgsies ar Lidl Latvijas loģistikas centra Ulbrokas ielā un vismaz desmit veikalu būvniecības pabeigšanu. Loģistikas centra būvdarbus plānots pabeigt un veikalus atvērt 2020. gadā.

«Patlaban mēs nevaram atklāt informāciju par būvniecības procesā esošajiem veikaliem, bet varam teikt, ka 2020. gadā Latvijā plānots atvērt vismaz desmit veikalu. Lidl Latvija plāno būvēt vairākus veikalus Rīgā - Dzelzavas ielā, Sergeja Eizenšteina ielā, Lubānas ielā, Anniņmuižas ielā un Anniņmuižas bulvārī, kā arī citur Latvijā - Jūrmalā, Liepājā, Jelgavā, Ventspilī un Tukumā. Arī celtniecības process Duntes ielas un Brīvības ielas topošajos Lidl veikalos joprojām turpinās,» sacīja V. Lopeta.

Par to, ka tuvākā laikā netiks atvērts neviens Lidl, liecina arī uzņēmumā pieejamās vakances, kuru vidū ir noliktavu komandas vadītājs(-a), jaunākais nekustamo īpašumu pārvaldības konsultants(-e), Biroja administrators(-e), tulkotājs(-a) - produktu iepakojumu speciālists(-e), bet neviena kasiera vai pārdevēja.

Lidl loģistikas centra būvniecība Ulbrokas ielā tika uzsākta pērn, un jau tobrīd tā būvniecības pabeigšana tika solīta vien 2020. gadā. Šis topošais loģistikas centrs ir izraisījis nepatiku biedrībai Mikrorajons, kurā apvienojušies apkārtnes iedzīvotāji. Mikrorajons plāno vērsties tiesā, lai apstrīdētu, iedzīvotāju ieskatā, prettiesiski izsniegtu būvatļauju zemo cenu lielveikalu tīkla Lidl loģistikas centra būvniecībai Ulbrokas ielā. Biedrības pārstāvju ieskatā, būvatļauja izsniegta prettiesiski, jo pirms būvatļaujas izsniegšanas nav ievērotas sabiedrības līdzdalības tiesības, kā arī nav izvērtēta būvniecības ieceres iespējamā ietekme uz apkārtējo vidi. Mikrorajons vēsta, ka plānotajam Lidl Baltijas mēroga noliktavu centram būšot būtiska ietekme uz vidi un apkārtējo māju iedzīvotāju ikdienu. Klusais mikrorajons no iedzīvotājiem draudzīgas, klusas un ģimenēm piemērotas dzīvesvietas pārtapšot par industriālu kompleksu, kur nemitīgi kursēs smagās kravas automašīnas no visām trim Baltijas valstīm. Privātmāju un daudzdzīvokļu māju rajons pārtaps par lielu noliktavu centru, kurā būtiski pasliktināsies gaisa kvalitāte, satiksmes drošība un cilvēku dzīves kvalitāte.

Biedrība Mikrorajons ir dibināta 2019. gada 16. aprīlī. Biedrības valdē darbojas Jānis Štekerhofs, Andris Lapiņš un Iveta Ratīnika. Savukārt Lidl Latvija, kuras nosaukums līdz 2018. gada martam bija SIA MMS Property Solutions, reģistrēta 2016. gadā, un tā vienīgā īpašniece ir Vācijā reģistrētais uzņēmums CE-Beteiligungs-GmbH, kam pieder arī Lidl Lietuva. Savukārt kompānijas patiesais labuma guvējs ir Vācijas pilsonis Dīters Jozefs Švarcs, ziņo LETA.

Robotu rūpnīcas vietā - Aleja

Ziepniekkalnā pagājušā gadsimta 80. gados sāka būvēt robotu rūpnīcu. Ēku uzcēla, bet robotu ražošanu tā arī neuzsāka. Pēc uzņēmuma privatizācijas ēkā mitinājās pāris firmas, lielākoties to izmantojot kā noliktavu. Pirms pāris gadiem šo vietu lielveikala būvniecībai nolūkoja Rimi Latvia. Sākotnēji bija paredzēts, ka tirdzniecības centrs Rimi Aleja, kas būšot viens no lielākajiem jaunajiem Rimi Latvia tirdzniecības centriem, durvis vērs 2019. gada rudenī. Diemžēl šobrīd šī vieta vēl maz atgādina gatavu tirdzniecības centru.

Rimi Latvia Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Kristīne Ciemīte Neatkarīgajai skaidro, ka Rimi Aleja Ziepniekkalnā atvēršana plānota nākamā gada pirmajā pusē. Tirdzniecības centrs priecēšot ar īpašu ēkas arhitektonisko risinājumu un dizaina elementiem. «Tādēļ, lai radītu mūsdienīgu, funkcionālu un ērtu iepirkšanās centru mūsu klientiem, projektēšana un arī projekta saskaņošana prasīja vairāk laika resursu, nekā sākotnēji bija iecerēts, līdz ar ko arī pati būvniecība tika uzsākta ar nelielu laika nobīdi,» atklāja K. Ciemīte. Rimi arī uzsvēra, ka neesot novērotas būtiskas problēmas būvniecības nozarē, kuru dēļ tiktu kavēta būvdarbu izpilde. «Reizēm atsevišķos mūsu projektos saskaramies ar darba resursu trūkumu vai arī projektētāju pārslodzi, tomēr šie nav iemesli, kādēļ tiktu kavēta objekta nodošana. Tāpat, realizējot būvniecības ieceres, jāņem vērā, ka arī projektu saskaņošana atbildīgajās iestādēs mēdz ietekmēt projektu virzības tempu,» sacīja K. Ciemīte.

Šobrīd Rimi Latvia tīklā ir 124 četru formātu veikali - 32 Rimi Hyper, 32 Rimi Super, 51 Rimi Mini un 9 Rimi Express, kas darbojas 27 Latvijas pilsētās.

Mūkusalas Maxima gatava būs drīz

Kopš pavasara vērienīgi būvdarbi uzsākti arī Maxima veikalā pie Mūkusalas apļa. SIA Maxima Latvija komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule Neatkarīgajai atklāj, ka šis veikals durvis saviem klientiem plāno vērt oktobra vidū jau jaunā, modernā izskatā pēc teju sešu mēnešu vērienīgiem rekonstrukcijas darbiem. Maxima XX veikals Mūkusalas ielā 73 ir daļa no 2019. gada rekonstrukciju plāna. «Maxima esošo veikalu rekonstrukcija un jaunu atklāšana ir daļa no mazumtirdzniecības tīkla Maxima Latvija investīciju programmas, kuras laikā uzņēmums būtiski paplašinās veikalu tīklu, atverot vairākus jaunus lielformāta veikalus, virkni mazā formāta veikalu, kā arī pilnībā rekonstruējot jau esošos veikalus, daļu no tiem būtiski paplašinot. Maxima Latvija veikalu tīkla izvēršanā un klientu iepirkšanās pieredzes uzlabošanā 2019. gadā plānoto investīciju apjoms sastāda 34 miljonus eiro,» sacīja L. Dupate-Ugule.

Arī Maxima Latvija nav novērojusi būtiskas problēmas veikalu būvniecības procesos. Viena veikala izveidē ir iesaistīta ļoti plaša komanda - pasūtītājs, arhitekts, dizainers, būvnieki, valsts institūcijas un citas trešās puses. Attiecīgi atsevišķos gadījumos projektu attīstība, vadīšana un pati būvniecība reizēm varot noritēt ilgāk nekā plānots praktisku iemeslu dēļ, piemēram, projekta īstenošanas gaitā rodas papildu priekšlikums par apkārtnes labiekārtošanu, ir jāveic izmaiņas projektā, pēc tam atkal jāsaskaņo būvvaldē, galarezultātā tas ietekmē būvniecības uzsākšanas laiku. Kopumā šādi gadījumi ir reti un veikali tiek atvērti pēc noteikta grafika, uzsvēra L. Dupate-Ugule.

Pašreiz Latvijā ir 167 Maxima veikali, no kuriem 130 ir X formāta veikali, 24 ir XX un septiņi ir XXX formāta veikali, kā arī seši ir Maxima Express veikali. Līdz gada beigām uzņēmums vēl plānojis atvērt gandrīz desmit jaunu un rekonstruētu dažāda formāta veikalu, pārsniedzot jau 170 veikalu skaitu visā Latvijā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats