20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Augsta eglīšu cena atbaida pircējus
Augsta eglīšu cena atbaida pircējus
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 18. decembris 2015, 9:40
Tuvojoties Ziemassvētkiem, apgriezienus uzņem arī eglīšu tirdzniecība. Galda izmēra eglītes iespējams nopirkt par 1,50 eiro gabalā, bet par 10 metru garu skaistuli nāksies šķirties no 900 eiro. Kā atzīst NRA.lv aptaujātie pircēji, pieprasītākās ir vienu līdz divus metrus garas egles – tādas ietilpstot standarta dzīvokļos.

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir brīnumu, gaismas un īpašu smaržu laiks. Protams, šie svētki nav iedomājami bez svētku eglītes – to var nopirkt tirdziņā vai iegādāties podiņā kādā no Latvijas valsts mežu (LVM) kokaudzētavām. Decembrī, gaidot Ziemassvētkus un Jaungadu, Latvijas iedzīvotājiem tāpat kā katru gadu tiek sniegta iespēja valsts mežos atrast un nest mājās savu Ziemassvētku eglīti, kas ne tikai rotās istabu un pulcēs lielus un mazus dzejoļu skaitītājus, bet arī dāvās siltumu un meža smaržu ikvienā mājā.

Katram sava

Eglīti sava mājokļa izrotāšanai uz svētkiem drīkst cirst tikai savā mežā vai arī valsts mežā noteiktās vietās – meža ceļu un grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem. Kategoriski to aizliegts darīt jaunaudzēs un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapu. Eglīte jāzāģē līdz ar zemi, lai novērstu iespēju, ka uz augstā celma var savainoties meža dzīvnieki. Valsts mežu teritorijas var atpazīt pēc LVM izvietotajām dzeltenajām zīmēm ceļu malās. Arī robežstigu zīmes norāda, ka atrodaties valsts mežu teritorijā. Pirms došanās uz mežu valsts mežu teritoriju var apskatīt mammadabakarte.lv.

Rīgā tirgotavu vairāk

Rīgā pagājušajā gadā eglīšu tirdzniecībai bija atvēlētas 150 vietas, šogad – 200, Neatkarīgajai stāstīja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Uģis Vidavskis. Taču tas nenozīmē, ka visās šajās eglīšu tirgošanai atvēlētajās vietās tas arī tiks darīts. Nedēļas vidū bija izņemtas 80 atļaujas. Pēc U. Vidavska teiktā, visaktīvāk eglīšu tirdzniecībai piesakās Pārdaugavā, kur jau gandrīz visas eglīšu pārdošanas vietas ir aizņemtas. Savukārt Rīgas centrā un Latgales priekšpilsētā no 62 tirgošanās vietām nedēļas vidū Ziemassvētku eglīšu pārdošanai bija izņemtas vien 11 atļaujas. Galvaspilsētas centrā un Latgales priekšpilsētā pērn aptuveni puse tirdzniecības vietu palika neaizņemtas.

Dārgākas un lētākas

Daļā tirdzniecības vietu eglītes šogad ir lētākas, bet citās tās maskā dārgāk nekā pagājušajā gadā. Taču, prasot ļoti augstu cenu par meža skaistulēm, var gadīties, ka tās netiks izpirktas. Pērn Ziemassvēku priekšvakarā Vecrīgā pie Pēterbaznīcas laukuma egļu tirgotājs bija atstājis nepārdotās egles paņemšanai par brīvu. Dažs garāmgājējs, ieraudzījis tādu brīnumu, bailīgi raudzījās apkārt, domājot, ka notiek filmēšana ar slēpto kameru, cits pie pamestās tirgošanās vietas nekautrējoties piebrauca ar auto un piekrāva to gandrīz pilnu. Bet lielākā daļa garāmgājēju par negaidīto dāvanu vienkārši priecājās.

Eglītes iespējams nopirkt ne tikai speciālos tirdziņos, bet arī pie mazumtirgotājiem. Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris Neatkarīgajai stāstīja, ka jau kopš novembra beigām Maxima Latvija veikalos ir dažādu izmēru mākslīgās eglītes un dzīvās eglītes podiņos. «Iedzīvotāji var izvēlēties arī starp četru izmēru cirstajām eglītēm (no metra līdz divus metrus garām), kas audzētas tepat Latvijā, Liepājas pusē. Cirsto eglīšu cenas ir no 8,89 līdz 17,89 eiro par divus metrus garu eglīti,» atklāja J. Beseris.

Savukārt Rimi cirstus kociņus vispār netirgo. Šajā lielveikalu tīklā iespējams iegādāties mazās, dekoratīvās eglītes podiņos, kā arī pacipreses podiņos ar nelieliem dekoriem, atklāja Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite. Pie Rimi tirdzniecības centriem Rīgā un reģionos ir eglīšu tirdzniecības vietas, piemēram, pie Vivo centra Jelgavā, pie tirdzniecības centra Ostmala Liepājā, pie Rimi tirdzniecības centrā Spice Rīgā un citur.

Latvijā audzētas eglītes podiņos var nopirkt arī lielākajā daļā Statoil degvielas uzpildes staciju.

«Tā kā tās ir podos, līdz ar to pēc svētkiem eglīti var iestādīt zemē – dārzā vai mežā –, un tās dzīve turpinās. Nopērkamas trīs izmēru eglītes: mazākās (0,4–0,6 m) maksā 8,95 eiro, vidējās (0,9–1,2 m) – 21,95 eiro, lielākās (1,4–1,7 m) – 29,95 eiro. Tradicionāli klienti visbiežāk svētkiem izvēlas vidējā izmēra eglīti,» stāstīja Statoil Fuel&Retail Latvia mārketinga un komunikācijas vadītāja Kristīne Lazdiņa.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eglītes, Ziemassvētki

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats