28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LTRK: FM priekšlikumi PVN atmaksas kārtībai negatīvi ietekmēs uzņēmējus
LTRK: FM priekšlikumi PVN atmaksas kārtībai negatīvi ietekmēs uzņēmējus
Autors: BNA / 13. novembris 2015, 11:45
Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība "Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera" (LTRK) vērš uzmanību, ka, lai arī Ministru kabinets jau septembrī apstiprināja Finanšu ministrijas izstrādāto valsts budžeta projektu 2016.gadam, Saeimas atbildīgajai komisijai iesniegti vēl vairāki ministrijas sagatavoti jauninājumi un papildinājumi, paredzot papildu izdevumus uzņēmējiem.


Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai iesniegti vairāki Finanšu ministrijas priekšlikumi  pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas kārtībā, no kuriem viens paredz, ka par vieglā transporta izmantošanu, turpmāk uzņēmējs saņems atpakaļ tikai 50% no PVN, līdzšinējo 80% vietā.

Par pamatojumu Finanšu ministrija norāda, ka uzņēmumu vieglais transports tiekot izmantots arī privātajām vajadzībām, lai gan nav veikti nekādi pamatoti mērījumi, lai to pierādītu. Veicot biedru aptauju, LTRK aprēķinājis, ka mazajam uzņēmējam, kurš maksā 500 eiro par vieglo automašīnu mēnesī, PVN veido 86 eiro, tādējādi valsts sev paturēs 43 eiro, līdzšinējo 17 eiro vietā. Kā ieguvums tiek minēti aptuveni 11 miljoni eiro ieguvums valsts budžetā.

“Mēs esam šokēti par šo Finanšu ministrijas kārtējo jauninājumu, kas uzņēmējiem radīs vēl papildu izdevumus. Diemžēl, ierēdņi nav sapratuši, ka mazajam biznesam jau tā neklājas viegli un automašīna nav nekāda ekstra, bet gan darbam nepieciešams pārvietošanās līdzeklis,” saka LTRK viceprezidente Lienīte Caune.

LTRK arī vērš uzmanību uz to, ka Finanšu ministrijai bija iespēja budžeta projektu izstrādāt daudzu mēnešu garumā nevis pēdējā brīdī veikt izmaiņas un iesniegt tās brīdī, kad Saeima jau 1.lasījumā projektu izskatījusi. “Šie ir kārtējie grozījumi, kas nav izdiskutēti ar sabiedrību un uzņēmējiem kopumā,” saka L.Caune, “izskatās, ka ierēdņi ir aizmirsuši, ka tieši uzņēmēji ir tie, no kuriem ir atkarīga viņu alga un vispār ieņēmumi valsts budžetā.”

LTRK kā lielākā uzņēmēju biedrība norāda, ka uzņēmējdarbības vides kvalitāte tieši ietekmē ieņēmumu apjomu valsts budžetā, tādējādi nodrošinot valsts darbā strādājošo algas, pensijas un citus izdevumus. Nepārdomāta nodokļu celšana vai maiņa var radīt situāciju, kad pieaugs ēnu ekonomika, palielināsies uzņēmumu likvidācija, nelegālā nodarbība un emigrācija.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžets, LTRK, pvn, Uzņēmējdarbība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats