28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » TAVA pievienošanā LIAA saskatāms interešu konflikts
TAVA pievienošanā LIAA saskatāms interešu konflikts
Autors: BNA / 30. oktobris 2015, 9:55
Laikā, kad populārais ceļvežu izdevējs "Lonely Planet" Latvijas valstij piešķīris titulu “Best in Travel” jeb “Vislabākais tūrismā” nākamajā gadā, valdība lēmusi, ka Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) tiks pievienota Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA). Atrunājoties ar to, ka TAVA darbs bijis nesekmīgs, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola izmantojusi izdevību, lai lielāka ietekme turpmāk par tūrisma nozari Latvijā būtu viņas vīram - LIAA vadītājam Andrim Ozolam. 


Tūrisma nozare Latvija ir viena no tām, ar kuru varām lepoties - kopējais tūristu skaits turpina augt, ārzemnieki atzinīgi novērtē gleznaino Latvijas dabu, vēsturiskās tradīcijas, senās pilis un kultūras pieminekļus. Visam tam papildus arī prestižais neatkarīgais ceļvežu izdevējs "Lonely Planet" svinīgi paziņojis, ka Latvija ir viena no tām desmit valstīm, kuru būtu jāapmeklē 2016. gadā un tai piešķirts augstais tituls "Best in Travel 2016". Taču tā vietā, lai Latvijas vārds izskanētu tālu pasaulē, tas tiek apcirsts saknē, līdz ar valdības lēmumu TAVA pievienot LIAA, atbalstot attiecīgus Tūrisma likuma grozījumus, par kuriem gala lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Valdība noteica, ka atbildīgā par likumprojekta turpmāko virzību Saeimā būs ekonomikas ministre Dana Reizniece - Ozola. 

Ministrija skaidro, ka TAVA pievienošanas LIAA mērķis ir tūrisma politikas īstenošanas efektivitātes uzlabošana. Izmantojot LIAA pārstāvniecības, tikšot nodrošināta tūrisma nozares pārstāvība konkrētās ārvalstīs valsts līmenī, tādējādi ceļot nozares statusu ārvalstīs, nozīmīgumu valstu sadarbībā un biznesa attiecību veidošanā. Jāatzīmē, ka Latvijas tūrisma nozarei klājas ļoti labi un pārsteidzīgais lēmums liek raudzīties uz šo motivāciju ar neuzticību. Vēl vairāk - LIAA vada Andris Ozols, kurš ir ekonomikas ministres dzīvesbiedrs, tāpēc pamats šādam lēmumam izraisa vēl lielākas šaubas un tajā saskatāms acīmredzams interešu konflikts.

Tomēr ministre savu lēmumu skaidro ar to, ka TAVA darbs ir bijis nesekmīgs, par piemēru minot izgāzušos konkursu par Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas reklamēšanu. Interesanti, ka tā vietā, lai ekonomikas ministre turpinātu meklēt jaunu TAVA vadītāju, tā pievērsusies citām darba uzlabošanas iespējām jeb likumsakarīgam tikpat kā ģimenes uzņēmuma paplašinājumam. 

Neatbildēto jautājumu šajā situācijā ir pārāk daudz un Danas Reiznieces-Ozolas rīcība liek apšaubīt viņas profesionalitāti. Tā vietā, lai ministre pievērstos sakārtojamiem jautājumiem pašā ministrijā, tā atbalsta TAVA pievienošanu LIAA, pat neskatoties uz to, ka LIAA darbs vairākas reizes atzīts par kļūdu pilnu. Protams, šeit ir skaidri saskatāms arī šādas rīcības pamats, jo šī nebūt nav pirmā reize, kad, piemēram, amatam tiek virzīts konkrētais cilvēks vai lēmums pieņemts, ņemot vērā kāda personīgās intereses. Atklāts vien paliek jautājums - cik ilgi Latvijā turpināsies šī tendence, kad lēmējvara atradīsies to cilvēku rokās, kas uzskatāmi nerīkojas nedz nozares, nedz sabiedrības interesēs.



Diskusija par rakstu (1)

Atslēgvārdi: ekonomikas ministrija, LIAA, TAVA, tūrisms

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats