20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Graustu īpašniekus Rīgā pārmāca ar naudu
Graustu īpašniekus Rīgā pārmāca ar naudu
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 20. februāris 2015, 13:45
Paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme, kas šobrīd ir 3%, ir piespiedusi daudzus graustu īpašniekus sakārtot savas ēkas. Redzot rezultātus, Rīgas dome vēlētos piemērot vēl augstāku NĪN likmi. Pagaidām tā ir tikai vēlme ar brīdinošu zemtekstu. Pagājušajā gadā, piemērojot paaugstinātu likmi, ir iegūti 550 000 eiro.


«Nebūs tā, ka Rīgā vairs nebūs graustu, bet ir iespējams panākt, lai īpašumus sakārto. Un līdz 2017. gadam mēs situāciju varam pamatīgi mainīt,» saka Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs. Pašvaldības mērķis nav iekasēt pēc iespējas vairāk naudas no nekustamā īpašuma īpašniekiem, bet tā nevēlas pieļaut situāciju, kad māja ir tiktāl nolietota, ka tās vērtība tuvojas nullei un nodoklis nav jāmaksā. Toties zeme zem tās ir tik vērtīgs ieguvums, lai īpašnieks turpinātu gaidīt, kamēr māja pārvēršas par graustu un vēlāk – sagrūst, nodeg vai kā citādi tiek līdz finišam, proti, atļaujai to nojaukt. Ja tiek sakārtota ēka, tad ir lielākas iespējas to kopā ar zemi pārdot investoram, jo graustus viņi nepērk.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Rīgas slavenākais grausts Marijas ielā 6 izpelnījās desmit reižu augstāku NĪN. Pat miljonāram (un viens no līdzīpašniekiem tāds tiešām ir) gadā nomaksājamā summa būs pietiekami liela, lai sāktu domāt, ko ar īpašumu iesākt, – 1500 eiro vietā nu jāmaksā 14 000 eiro. O. Burovs uzskata, ka šī ēka ir atjaunojama, jo ir izbūvēti betona pārsegumi un veikti citi pietiekami nozīmīgi darbi. Tāpēc nav pamatojuma pieļaut, ka to nojauc. Līdzīgas sankcijas paaugstinātas NĪN likmes veidā saņēmuši arī ēkas Vīlandes ielā 6 īpašnieki. «Tur Doņecku var filmēt,» strupi pasaka O. Burovs. Ēka ir atzīta par vienu no bīstamākajām Rīgā. Brīdinājumus un sodus par īpašuma neuzturēšanu īpašnieki saņēmuši jau kopš 2006. gada. Tagad 2000 eiro vietā ir jāmaksā 66 000 eiro liels nodoklis.

Beidzot panākts, ka demontē par bīstamu graustu atzīto būvi Lomonosova ielā 5. Kādreiz tā bija skaista māja, kas būvēta pēc slavenā arhitekta Mihaila Eizenšteina projekta. Nozīmīgākās detaļas tiks noņemtas un uzglabātas, un ēkas demontāža būs roku darbs – nekā citādi to nevar nojaukt. Darbus apmaksās pašvaldība, bet īpašnieks saņems rēķinu par nojaukšanas izdevumiem. Arī Krišjāņa Barona ielā ilgstāvošais grausts ir izvedis no pacietības Īpašuma departamentu. Kādreiz tā bija liela apjoma jaunbūve, bet tagad uz nepabeigtās ēkas fasādes saauguši lieli koki, kuru likvidēšanai, kā joko, drīz nāksies izsniegt ciršanas atļaujas. Ja īpašumam, kā šajā gadījumā, ir vairāki īpašnieki, tad vienošanos par turpmāko rīcību (pārdot, atjaunot, nojaukt, remontēt) panākt ir grūti. Tad viņus iespējams ietekmēt tikai ar finansiālām sankcijām, uzskata pašvaldībā.

«Sāksim izvērtēt graustus, kas ir daļēji apdzīvoti. Piemēram, tāda māja ir Merķeļa un Krišjāņa Barona ielu stūrī. Pirmajā stāvā ir veikali vai citi uzņēmumi, bet pārējie stāvi ir tukši,» brīdina O. Burovs.

GRAUSTU KARTE

Ir izveidota tīmekļa vietne www.grausti.riga.lv. Tās mērķis ir informēt sabiedrību par Rīgā esošām vidi degradējošām būvēm un to sakārtošanu, sniegt sabiedrībai iespēju informēt Rīgas domes Īpašuma departamentu par jaunām pilsētā konstatētām vidi degradējošām būvēm, kā arī balsot par pirmām kārtām sakārtojamām vai nojaucamām vidi degradējošām būvēm. Pirmajā vietā pašlaik ir iebalsots galvaspilsētas slavenākais grausts Marijas ielā 6, kura līdzīpašnieks ir igauņu miljonārs.

2014. GADĀ

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas sēdēs:

izskatīti jautājumi par 336 nekustamo īpašumu objektiem;

116 graustiem piemērota paaugstinātā 3% nekustamā īpašuma nodokļa likme; apstrīdēti administratīvie akti par 16 nekustamo īpašumu objektiem; divi atcelti ar domes priekšsēdētāja lēmumu; par desmit objektiem komisija ierosināja sagatavot Rīgas domes lēmuma projektus par ēku piespiedu sakārtošanu;

sakārtoti 107 nekustamo īpašumu objekti.

RĪGĀ SAKĀRTOTIE OBJEKTI:

2011. gads – 16

2012. gads – 68

2013. gads – 86

2014. gads – 107

Avots: Rīgas domes Īpašuma departaments


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: grausti

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats