28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Īsais kurss elektrības izvēlē
Īsais kurss elektrības izvēlē
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 11. decembris 2014, 10:40
Neatkarīgi no tā, vai izvēlēsieties kādu elektrības tirgotāja piedāvājumu vai nē, elektroenerģijas piegādi tas neietekmēs – bez elektrības neviens nepaliks. Tā tiks piegādāta tāpat kā līdz šim. Jautājums ir tikai par cenu.


Lai gan amatpersonas stāsta, ka mājsaimniecības brīvā elektrības tirgus apstākļos

varēs izvēlēties labāko no piedāvājumiem, īstenībā visos šajos piedāvājumos elektrības cena ir augstāka nekā pašreiz. Tāpēc jau ar pirmo minūti pēc gadumijas elektrība visām mājaimniecībām maksās dārgāk, izņemot maznodrošinātos, trūcīgos un daudzbērnu ģimenes, kurām būs iespēja noteiktu apjomu kilovatstundu mēnesī pirkt par pašreizējo Latvenergo starta tarifu, tas ir 0,1164 eiro kWh.

Elektrības cena sliņķiem

Tās mājsaimniecības, kuras neko nedarīs un neko neizvēlēsies, elektrību saņems saskaņā ar universālo pakalpojumu no pašreizējā elektrības piegādātāja – tātad Latvenergo. Universālais pakalpojums ir nedaudz dārgāks nekā citi tarifi. Taču jautājums ir – cik dārgāks? Salīdzinot universālā pakalpojuma (Latvenergo Elektrum universālais) cenu ar lētāku Latvenergo produktu, NRA.lv secināja, ka starpība ir tikai 20 eirocentu mēnesī. Pie lielāka patēriņa arī starpība ir lielāka, piemēram, tērējot 500 kWh mēnesī, universālais pakalpojums izmaksās par 1,74 eiro mēnesī dārgāk, nekā lietojot lētāku Elektrum produktu. Katra paša ziņā ir izsvērt, vai ir vērts mainīt elektrības piegādātāju vai izvēlēties noteiktu tarifu plānu. Universālā pakalpojuma priekšrocība ir zināma brīvības sajūta – tā kā, to laužot, nav paredzēta nekāda soda nauda, jaunu elektrības piedāvājumu var izvēlēties jebkurā brīdi, piemēram, tad, kad tirgū parādās reāli lētāks piedāvājums.

Labākā piedāvājuma meklējumos

Taču elektrības tirgū šobrīd darbojas ne tikai Latvenergo, bet arī citi elektrības tirgotāji Baltcom TV, 220 Energia, WIN Baltic. Kā atrast piemērotāko piedāvājumu, ja uzskatāt, ka arī neliels ietaupījums ir tā vērts, lai samazinātu lielo elektrības rēķinu? Lai to izdarītu, ir jāizlemj, vai pirksiet elektrību par biržas cenu, vai par fiksētu cenu.

Biržas cena katru mēnesi var mainīties atkarībā no iepriekšējā mēneša vidējās biržas cenas. Un neviens nezina, kāda tā būs nākotnē – tā var gan palielināties, gan samazināties. Savukārt, lai izvēlētos piemērotāko fiksēto tarifu, mājsaimniecībai ir jāzina tās vidējais elektrības patēriņš mēnesī. Lai visus piedāvājumus varētu salīdzināt, interneta vidē ir pieejami elektrības kalkulatori (www.energija24.lv un www.elektroenergija.lv). Ievadot vidējo elektrības patēriņu attiecīgā lodziņā, kalkulators sakārtos visus piedāvājumus augošā secībā, kur pirmā vieta atvēlēta vislētākajam piedāvājumam. Taču jāņem vērā, ka lētākā cena nenozīmē arī labāko piedāvājumu. Izvēloties elektrības tarifu, jāņem vērā arī, vai konkrētais tarifs neprasa viena mēneša priekšapmaksu, uz cik ilgu laiku jāslēdz līgums (beztermiņa, 12 mēnešu, 24 mēneši), cik liela soda nauda jāmaksā par līguma laušanu (10 eiro – 40 eiro) utt.

Kad atrasts interesēm atbilstošākais piedāvājums, to ir vērts salīdzināt ar universālā pakalpojuma cenu, jo, iespējams, ka starpība būs ļoti neliela vai vispār nebūs. Ja ģimenē ir vairāki elektrības pieslēgumi, tad ir vērts to vidējo patēriņu saskaitīt un paskatīties, kādu tarifu par šādu apjomu piedāvā Baltcom, jo šis uzņēmums ļauj vienai personai piederošus elektrības pieslēgumus summēt un rezultātā iegūt labāku tarifu.

Uzreiz pie jaunā tirgotāja

Ja sarežģītākais darbs, proti, piemērotākā tirgotāja un tarifa plāna izvēle, ir veikts, tad atliek vēl praktiskā puse – līguma noslēgšana. Ar savu vēlmi pirkt elektrību saskaņā ar konkrētu tarifu uzreiz ir jādodas pie jaunā tirgotāja. Iepriekšējais tirgotājs par to nav jāinformē. Latvenergo un Baltcom piedāvā līguma slēgšanu gan elektroniski, gan klātienē. 220 Energia un WIN Baltic – tikai elektroniski.

Ja elektrības tirgotāja izvēle nebūs veikta līdz 15. decembrim, to var darīt arī vēlāk – tajā skaitā 2015., 2016. gadā vai vēlāk. Līdz izvēles brīdim elektrību piegādās Latvenergo par universālā pakalpojuma cenu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektrība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats