28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ārste: Gripas atnākšanu pirmie sajutīs nevakcinētie bērni un vecāki cilvēki
Ārste: Gripas atnākšanu pirmie sajutīs nevakcinētie bērni un vecāki cilvēki
Autors: BNA.LV / 1. decembris 2014, 12:14
Tuvojoties ziemai un aktivizējoties vīrusiem, sāk parādīties arī ikgadējā problēma- gripa. Daudziem neizjusts, citiem izslimots, gripas vīruss ir ārkārtīgi bīstams ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Kā jārīkojas, lai ar to nesaslimtu? Visefektīvākais izsargāšanās veids ir vakcinācija.


Cilvēki bieži gripu neuztver kā problēmu, ar kuru varētu saskarties paši, tomēr nedrīkst aizmirst, ka šis vīruss izplatās ne tikai pa gaisu, kā gaisa pilienu infekcija, bet arī kontaktu ceļā ar rokām, no kurām vīruss tālāk nonāk mutē, degunā vai acīs. Šī slimība nav vienkārša saaukstēšanās vai infekcija- smagāku komplikāciju gadījumā no gripas, diemžēl, cilvēki pat ir gājuši bojā. Gripa ir viena no izplatītākajām infekcijas slimībām pasaulē. Salīdzinot ar citām, tā atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu, kuru dēļ gripas epidēmijas laikā pieaug hospitalizāciju skaits un cilvēku vēršanās pēc medicīniskās palīdzības.

Visbīstamākā šī slimība ir tieši maziem bērniem, kuriem imūnsistēma nav pietiekami nobriedusi, lai cīnītos ar vīrusu, kā arī gados vecākiem cilvēkiem, kuru imūnsistēma ir novājināta, kā arī viņiem nereti mēdz būt dažādas hroniskas saslimšanas, tādēļ šīm vecuma grupām pote pret gripas vīrusu ir nepieciešama obligāti. Lielākais gripas uzliesmojums ir uzreiz pēc jaunā gada, janvāra otrajā pusē un februārī, tādēļ ir svarīgi vakcīnu veikt laicīgi un būt drošiem, ka nenāksies sastapties un izjust šo tik ļoti bīstamo infekciju.

Veselības un skaistuma centra  „Adoria” ģimenes ārste Ārija Bušmane aicina cilvēkus īpaši pievērst uzmanību sava veselībai un nepakļaut riskam arī pārējos sabiedrības locekļus: “Diemžēl, gripa ir nopietna infekcija, ar kuru nav iespējams cīnīties tik viegli, kā ar kādu vienkāršu vīrusu. Gripas atnākšanu pirmie sajutīs nevakcinētie bērni un vecāki cilvēki, jo viņu organisma aizsargspēja nav pietiekami spēcīga, lai ar vīrusu cīnītos, taču jāatzīmē, ka ar lūgumiem pēc palīdzības pie mums vēršas visdažādākā vecuma cilvēki, dažādās saslimšanas stadijās. Un tieši šādos gadījumos ikviens nožēlo, ka nav savlaicīgi vakcinējies un pasargājis sevi no infekcijas izraisītajām sekām. Protams, ir svarīgi stiprināt arī kopējo organisma aizsargspēju- sportojot, ēdot vitamīniem bagātu pārtiku, kā arī regulāri mazgājot rokas, taču reizēm arī šie profilakses pasākumi nav pietiekami, jo no gripas nav pasargāts neviens no mums, lai arī cik ļoti censtos izolēties no sabiedrības. Vakcinācija palīdz cilvēka organismā izstrādāt attiecīgās antivielas, un gadījumā, ja cilvēks nonāks kontaktā ar gripas vīrusu, antivielas šo vīrusu inaktivēs un cilvēks nesaslims. Nedrīkst aizmirst, ka vakcinācija pret gripu ir jāveic katru sezonu, respektīvi, ik gadu, jo katru gadu gripas vīruss ir citādāks, tāpēc arī cilvēkiem, kuri iepriekšējā gadā pret to ir vakcinējušies, tas jādara atkārtoti. Viena neliela pote spēj aiztaupīt nedēļām ilgas mocības, sāpes, komplikācijas un tuvinieku pakļaušanu riskam”.

Eksperti noskaidrojuši, ka šī gada gripas epidēmija Latvijā būšot īpaši smaga, jo tiek prognozēta ievērojami bargāka ziema nekā iepriekšējā gadā, tādēļ   „Adoria” cilvēkus aicina nebūt vienaldzīgiem pret savu veselību un pret bīstamo vīrusu vakcinēties.  Veselības un skaistuma centra speciālisti ne vien veiks vakcināciju, kura pasargās no infekcijas, bet arī plašāk izskaidros, kas ir gripa, kā tā izplatās un kādi imunitātes stiprināšanas pasākumi jāveic, lai neinficētos arī ar citām vīrusu slimībām.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Adoria, bērni, gripa, gripas laiks, kā izvairīties, potēšanās, profilakse, Rīga, Rīgas centrs, riska grupas, vakcinācija, Veselības centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats