20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Dārgā degviela mudina meklēt kaktu benzīnu
Dārgā degviela mudina meklēt kaktu benzīnu
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 14. oktobris 2014, 12:50
Naftas cenas pasaules tirgū nokritušās līdz pēdējo gadu zemākajam punktam, savukārt degvielas uzpildes stacijās Latvijā šīs lejupejošās svārstības tikpat kā nemana. Benzīns un dīzeļdegviela, ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju maksātspēju, maksā dārgi, un tas savukārt rada labvēlīgu augsni nelegālai degvielas tirdzniecībai.


Londonas Brent jēlnaftas cena pagājušās nedēļas beigās samazinājās līdz četros gados zemākajam līmenim, tas ir, līdz 88,11 dolāriem (69,03 eiro) par barelu. Savukārt ASV West Texas Intermediate (WTI) vieglās jēlnaftas cena bija 83,59 dolāri (65,49 eiro) par barelu, kas ir zemākais līmenis pēdējo divu gadu laikā. Mēneša laikā naftas cenas pasaules biržās samazinājās attiecīgi par 8,3% un 10,6%. Savukārt Latvijas degvielas uzpildes stacijās mēneša laikā benzīna un dīzeļdegvielas cenas kritās tikai par vienu eirocentu litrā, tas ir – par 0,7 līdz 0,8 procentiem.

Degvielas tirgotāji skaidro, ka degvielas cenām neļaujot slīdēt lejup ASV dolāra vērtības pieaugums. Eiropas Centrālās bankas ik dienu publicētie valūtu kursi liecina, ka mēneša laikā ASV dolāra vērtība pret eiro ir pieaugusi vien par 2 procentiem.

Eiropas Komisijas apkopotie dati par degvielas cenām gan liecina, ka Latvijā ir ceturtās zemākās benzīna cenas Eiropas Savienībā (ES). Taču Latvijā arī dzīves līmenis ir zemāks nekā daudzās citās ES valstīs.

Lielākā daļa personisko automašīnu īpašnieku cenšas atrast iespēju iegādāties degvielu pēc iespējas lētāk, izmantojot, piemēram, lojalitātes programmas. Degvielas tirgotāja Neste Latvija veiktais pētījums pirms diviem gadiem parādīja, ka autovadītāji izmanto vēl vienu iespēju, proti, iegādājas nelegālo degvielu. Pēc šā pētījuma datiem, to ir darījuši piektā daļa autovadītāju.

Uz aizdomu pamata par nelegālas degvielas tirdzniecību nule kā apturēta sešu degvielas uzpildes staciju darbība Rīgā. Muitas kriminālpārvalde norāda, ka šajās degvielas uzpildes stacijās bez attiecīgas uzskaites nogādāta un tirgota degviela. Degvielas uzpildes stacijās konstatēti neuzskaitīti degvielas atlikumi – gan benzīns, gan dīzeļdegviela.

2014. gada oktobra sākumā Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 191. panta 3. daļas par neatļautām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm – degvielu Latvijas Republikas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas lielā apmērā, kas tika konstatēts 2014. gada oktobra sākumā veikto pārbaužu rezultātā vairākās Rīgas degvielas uzpildes stacijās un noliktavu teritorijās. VID sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne AugstkalneJaunbērziņa NRA.lv atklāja, ka uzsāktā kriminālprocesa ietvaros veiktas 10 kratīšanas. No tām septiņas kratīšanas izdarītas degvielas uzpildes stacijās, kurās pārbaužu rezultātā konstatēta degviela bez izcelsmes dokumentiem. Tāpat vienlaikus veiktas trīs kratīšanas uzņēmumos, kam pieder minētās noliktavu teritorijas. «Ir uzsākta pirmstiesas izmeklēšana, tāpēc izmeklēšanas interesēs šobrīd sīkāku informāciju nesniegsim,» skaidroja K. Augstkalne - Jaunbērziņa.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: degviela

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats