28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Kurzemes loks ļaus pastiprināt elektroapgādi visam novadam
Kurzemes loks ļaus pastiprināt elektroapgādi visam novadam
Autors: Kristīne Klauze / NRA.lv / 28. augusts 2014, 15:52
Vakar atklātais projekta Kurzemes loks posms Grobiņa–Ventspils Latvijai perspektīvā ļaus piekļūt salīdzinoši lētākajai Ziemeļvalstu energosistēmai.


Kurzemes loka projekts tiek īstenots trijās kārtās, paredzot izbūvēt 330 kilovoltu (kV) gaisvadu augstsprieguma elektrolīnijas Kurzemē. Pirmajā kārtā, izbūvējot 330 kV kabeli, tika savienotas divas Rīgas apakšstacijas. Bet vakar Ventspilī svinīgi atklātās otrās kārtas laikā izbūvēta 330 kV augstsprieguma līnija posmā Grobiņa–Ventspils. Kurzemes loka pirmajos divos posmos ieguldīti 98,5 miljoni eiro, piesaistot arī Eiropas Savienības finansējumu.

No projekta īstenošanas tiks gūti vairāki ieguvumi. Daudzi savās uzrunās akcentēja elektroenerģijas tirgus paplašināšanās iespējas. Tostarp ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis pasākumā uzsvēra, ka Latvijai ar Eiropu ir brīva preču kustība, brīva darbaspēka kustība, taču elektroenerģijas jomā mūsu valsts ir izolēta. Kurzemes loka īstenošana ir nozīmīgs solis uz šīs izolācijas izbeigšanu, jo savienojumus varēs veidot gan ar Skandināviju, gan ar Lietuvu. Lai šos mērķus sasniegtu, vēl līdz 2019. gadam ir jāīsteno projekta nākamais posms, izbūvējot augstsprieguma elektrolīnijas posmā Ventspils–Dundaga–Tume–Rīga. Tieši tas arī ļaus nākotnē izveidot stabilus starpsavienojumus ar kaimiņvalstīm, nodrošinot iespēju piegādāt elektroenerģiju no Skandināvijas valstīm, kas ir bagātas ar hidroresursiem un kur vēsturiski novērotas zemākas elektroenerģijas cenas nekā vidēji Eiropā.

Tikmēr Ventspils mērs Aivars Lembergs visvairāk priecājas par solīto enerģētiskās drošības paaugstināšanos. Viņš atgādināja 2005. gada orkānu, kad liela daļa Kurzemes, tajā skaitā Ventspils, pilnībā palika bez elektrības, kaut arī Ventspilij elektroenerģiju nodrošina četras līnijas. Bet pirms pāris gadiem vētras laikā Ventspils palika tikai uz vienas līnijas. Projekta īstenotāji sola, ka turpmāk šādu avāriju iespējamība samazināsies, jo jaunās elektrolīnijas balsti ir krietni augstāki un ap to ir plašāka aizsargjosla, tāpēc vētrās nolūzušie koki vairs tik viegli nevarēs uzkrist uz līnijām.

Tāpat projekta īstenošana ļaus pastiprināt elektroapgādi Ventspils reģionam, jo šobrīd jauda ir ierobežota. Ja nelielas jaunās ražotnes elektroapgādei vēl varēja pieslēgties, tad jaudīgu ražotni Ventspilī uzbūvēt nevarēja un tagad tas būs iespējams.

Kurzemes loks nodrošina arī plašākas iespējas atjaunojamo energoresursu izmantošanā, dodot iespēju nākotnē tīkliem pieslēgt jaunus vēja parkus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats