24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Caur Čili pica restorāniem no valsts izkrāpti 700 000 eiro
Caur Čili pica restorāniem no valsts izkrāpti 700 000 eiro
Autors: Apollo.lv / 18. maijs 2014, 22:51
Noslēgusies izmeklēšana par vērienīgo nodokļu nemaksāšanas shēmu Liepājas «Čili pica» restorānos. Finanšu policija pirms diviem gadiem sāka kriminālprocesu par finanšu mahinācijām pilsētā ietekmīga politiķa un uzņēmēja Aloiza Norkus uzņēmumā «Pica serviss». Atklājās, ka Liepājas ēstuvēs puse ienākumu aiziet melnajā kasē, no kuras uzņēmums maksā darbiniekiem aplokšņu algas. Tagad, pēc diviem gadiem lieta nodota prokuratūrai, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».


Aloizs Norkus ir viens no ietekmīgākajiem liepājniekiem. Bijis pilsētas «Tautas partijas» domes deputāts, vēlāk valdes loceklis pilsētas kapitālsabiedrībās un paralēli veidojis arī savu biznesu. Finanšu policija uzskata, ka viņa uzņēmumu krāpniecība valstij radījusi aptuveni 700 000 eiro zaudējumus, raksta Apollo.lv.

Finanšu policija ir pabeigusi izmeklēt kriminālprocesu par krāpšanos ar nodokļiem. Pirms diviem gadiem atklājās, ka Aloizam Norkusam piederošajās Liepājas «Čili pica» picērijās un restorānā «Barons Bumbieris» darbiniekiem algu maksāja aploksnēs un bija divi kases aparāti. Viens sita čekus ar PVN, otrs bez.

Restorāns «Barons Bumbieris» atrodas pašā pilsētas centrā pie Rožu laukuma tai pašā ēkā, kur Liepājas Valsts ieņēmumu dienests (VID). Krāpšanās ar nodokļiem notikusi vismaz gadu. Šai laikā neviens VID darbinieks to neesot pamanījis. Finanšu policija veica kratīšanas visās ēstuvēs, uzņēmuma birojā, kā arī īpašnieka Norkus un firmas vadītāju dzīvesvietās. Policistiem paveicās - savāktie pierādījumi ļāvuši pieķert ne tikai izpildītājus, kā parasti notiek šādos gadījumos, bet arī īpašnieku – Aloizu Norku.

«Kopā aizdomās turamā statuss ir piemērots piecām personām. Tās ir gan īpašnieki, gan vadošās uzņēmuma amatpersonas, kas attiecīgos lēmumus arī pieņēma. Pierādīts, ka minētais uzņēmums ir izvairījies no nodokļu nomaksas, gan pievienotās vērtības nodokli, gan iedzīvotāju ienākuma nodoklis, gan valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Kopējā summa ir nedaudz vairāk par 750 000 eiro,» raidījumam atklāja VID ģenerāldirektora vietnieks Kaspars Čerņeckis.

Šobrīd policija arestējusi ne tikai picēriju, bet arī Norkusa kapitāla daļas «Liepājas Pētertirgū», degvielas uzpildes staciju tīklā «Kings», kā arī divās finanšu starpniecības un nekustamā īpašuma attīstības firmās. Arests uzlikts arī trešdaļhektāru lielajam uzņēmēja namīpašumam piejūrā.

Kādreiz tik respektablajam Liepājas uzņēmējam Norkusam, viņa uzņēmuma un ēdinātavu vadītājiem draud līdz 10 gadiem ilgs cietumsods, mantas konfiskācija un liegums nodarboties ar biznesu. Finanšu policijas uzraugs ieņēmumu dienestā Čerņeckis stāsta, ka izmeklēšana bijusi sarežģīta un apjomīga. Taču reizē arī viena no veiksmīgākajām.

«Un arī mēs esam rosinājuši lemt par piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem arī juridiskai personai, lai attiecīgi šo te nodarīto zaudējumu apjomu atlīdzinātu valsts budžetam. Tā kā arī šāds lēmums kriminālprocesā ir pieņemts,» piebilst Čerņeckis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Čili pica, Nekā personīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats