16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Kas īsti sagruva Viļņas tirdzniecības centrā Akropolis?
Kas īsti sagruva Viļņas tirdzniecības centrā Akropolis?
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 6. maijs 2014, 10:59
Kopš Zolitūdes veikala Maxima sagrūšanas Latvijā jūtīgi tiek uztverta informācija par līdzīgiem gadījumiem. Aizvadītajā nedēļā izskanēja informācija, ka Viļņas lielākajā tirdzniecības centrā Akropolis daļēji sabrukusi nojume un cietuši divi cilvēki.


Latvijas interneta portālos publicētie kliedzošie virsraksti par iegruvušiem griestiem gan bija pārspīlējums. NRA.lv apmeklēja Viļņu dienu pēc negadījuma, un par to, ka tirdzniecības centrā tiks veikti kādi remonti, liecināja pie galvenās ieejas sakrauti sarkanbaltā plēvē ietīti materiāli. Bija nogāzušās uzņēmumam Maxima Grupė piederošā tirdzniecības centra Akropolis stikla jumtiņa konstrukcijas, savainojot divas jaunietes un apskādējot taksometru. Cietušās nogādātas slimnīcā, saskaņā ar provizoriskiem datiem, traumas nav nopietnas, vēsta lietuviešu mediji. Uzņēmumā pieļauj, ka virs galvenās ieejas stikla nojumes sašķīda smalkās druskās vai nu vēja radītas vibrācijas, vai strauju temperatūras svārstību dēļ. Akropolis ir civiltiesiskā apdrošināšana, tāpēc apdrošināšanas sabiedrība atlīdzināšot zaudējumus. Tirdzniecības centrā apgalvo, ka 2002. gadā atvērtā iepirkšanās kompleksa konstrukciju drošība pārbaudīta pirms dažiem mēnešiem un problēmas neesot atklātas. Savukārt internetā lietuvieši izteikušies itin indīgi, atgādinot arī par Zolitūdes traģēdiju. Vairāki komentētāji izteikuši šaubas par celtniecības kvalitāti un bažas par stikloto nojumju turpmāko drošību, pircēju drošībai ierosinot pārklāt stiklus ar speciālu plēvi. Kāds norādīja, ka pēc Maxima jumta nogruvuma (acīmredzot domāta Zolitūde) Lietuvā visur sākuši rakstīt par bīstamiem jumtiem. Cits ironizēja, ka par ātrajiem būvniecības tempiem jāsaka paldies ES, bet vēl kāds raksta: Akropolis jānojauc un «šī angāra vietā jāuzbūvē stadions». Viens komentāra autors bijis vārdos neizvēlīgs: «Ar Maximu joprojām sūdi notiek.» Citi netic – veca ēka varot sabrukt, bet ne jau tirdzniecības komplekss. Pie informācijas par Akropolis nedienām bija ievietota atsauce uz notikumiem 2013. gadā, kad no 7 metru augstuma nokritušas Akropolis stikla detaļas, sabojājot Lietuvā nereģistrētu automašīnu Mercedes Benz C270. Notikušo pamanījuši apsargi, bet speciālistiem uzdots noskaidrot, kādos apstākļos stikls var saplīst un kāpēc tas reaģē uz temperatūras svārstībām. Tirdzniecības centra pārstāvis apgalvojis, ka šāds incidents noticis pirmo reizi, savukārt liecinieki teikuši, ka tā vis neesot. Nav gan skaidrs, par kuru tirdzniecības centru Akropolis tiek runāts, jo Lietuvā tādu ir vairāki.

Arī Rīgā jau ilgus gadus tiek solīts uzbūvēt līdzīgus tirdzniecības centrus. Vispirms lietuvieši Latvijas pirmajai Akropolei nolūkoja vietu Daugavgrīvas ielā, un SIA Rīgas akropole pilsētai uzdāvināja sešus miljonus eiro (4,2 miljonus latu) satiksmes mezgla būvniecībai Daugavgrīvas un K. Valdemāra ielas krustojumā. Pašlaik satiksmes pārvads kādreizējās Lauksaimniecības mašīnu rūpnīcas apkārtnē beidzas nekurienē, bet tur plānota iebrauktuve daudzfunkcionālā tirdzniecības centrā. Tā būvniecību sola uzsākt tikai 2015. gadā. Līdz 2015. gadam Akropolis Group plāno uzcelt tirdzniecības centru Akropole arī Maskavas ielā, bijušās porcelāna rūpnīcas vietā Ķengaragā starp Maskavas, Salaspils un Slāvu ielu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Akropolis, Lietuva, Maxima, zolitūde

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats