20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Elektrības atelpa uz deviņiem mēnešiem
Elektrības atelpa uz deviņiem mēnešiem
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 2. aprīlis 2014, 10:24
Turpmākos deviņus mēnešus Latvenergo klienti – privātpersonas – par elektrību varēs maksāt pēc līdzšinējās kārtības, kas paredz, ka ar 1. aprīli sākas jauns tarifu gads, un tātad visas mājsaimniecības par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) var norēķināties pēc lētākā tarifa (Starta tarifa).


Tas attiecas arī uz tiem klientiem, kuri bija paspējuši noslēgt līgumu ar Latvenergo par kādu no brīvā tirgus produktiem.

Gatavojoties elektrības tirgus atvēršanai fiziskām personām, kas sākotnēji bija paredzēta 1. aprīlī, Latvenergo izsūtīja savu piedāvājumu šā tirgus ietvaros vairāk nekā pusmiljonam klientu, un daļa lietotāju jau paspēja izvēlēties kādu no piedāvātajiem produktiem un savu izvēli apstiprināt ar līgumu. Saeima pirms pusotras nedēļas galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015. gada 1. janvāra.

Dalītais tarifs joprojām spēkā

Ņemot vērā izmaiņas likumdošanā, no 1. aprīļa līdz gada beigām Latvenergo turpinās pārdot elektroenerģiju atbilstoši līdz šim spēkā esošajiem līgumiem un par Starta un Pamata tarifu, informēja a/s Latvenergo finanšu un kredītu vadības direktors Jānis Irbe. Tas nozīmē, ka par pirmajām 1200 patērētajām kWh no 1. aprīļa privātpersonas varēs norēķināsies pēc Starta tarifa – tas ir, 0,1164 eiro/kWh, bet par pārējām – pēc Pamata tarifa, tas ir, 0,1515 eiro/kWh.

Visām privātpersonām, kuras bija paspējušas noslēgt līgumu ar Latvenergo par kādu no brīvā tirgus piedāvājumiem – Elektrum produktiem –, uzņēmums jau ir nosūtījis informāciju par to, ka līdz gada beigām klients var iegādāties elektroenerģiju pēc spēkā esošajiem tarifiem un līdzšinējās norēķinu kārtības. Latvenergo preses sekretāre Sandra Vējiņa NRA.lv uzsvēra, ka tas attiecas uz visiem Latvenergo klientiem – privātpersonām, neatkarīgi no tā, kuru no Elektrum produktiem viņš bija izvēlējies. Lai turpinātu maksāt par elektrību pēc Starta un pēc tam pēc Pamata tarifa, privātpersonām nekur nav jādodas un līgums nav jāpārslēdz.

«Taču, ja klients vēlēsies saņemt elektroenerģiju pēc jaunā tirgus līguma nosacījumiem, a/s Latvenergo šādu iespēju nodrošinās. Ja šāds līgums būs jau noslēgts iepriekš, tas būs jāizdara vēl vienu reizi, lai mēs būtu pārliecināti, ka klients tiešām to vēlas,» skaidroja S. Vējiņa.

Patēriņa vai izlīdzinātais maksājums

Šobrīd Latvenergo klienti var norēķināties par izmantoto elektroenerģiju gan pēc izlīdzinātās metodes, gan pēc reāli patērētā elektrības daudzuma.

«Izlīdzinātā maksājuma metode tiek klientiem piedāvāta kā vienkāršākais norēķinu veids. Taču, ja klients vēlas norēķināties, katru mēnesi nolasot skaitītāja rādījumus, un norēķināties pēc rēķina vai pašam aprēķinot maksājuma summu atbilstoši faktiskajam katra mēneša patēriņam, klients var izvēlēties arī šīs norēķinu alternatīvas.

Klientu portālā elatvenergo kā pamata norēķinu metodes tiek piedāvātas tās, kuras darbosies atvērta elektroenerģijas tirgus apstākļos – pēc izvēles: apmaksa atbilstoši faktiskajam patēriņam ar erēķinu vai izlīdzinātais maksājums. Ja klients izvēlas uz dažiem mēnešiem līdz tirgus atvēršanai kā pagaidu norēķinu metodi izmantot tā saukto pašdeklarēšanās metodi, pašam nolasot skaitītāja rādījumus un aprēķinot maksājuma summu, to ir iespējams izdarīt, sazinoties ar mūsu klientu servisu,» skaidroja S. Vējiņa.

Šobrīd jau vairāk nekā 120 tūkstoši mājsaimniecību – Latvenergo klientu – par elektrību maksā saskaņā ar izlīdzināto maksājumu.

Turpina gatavoties brīvajam tirgum

Brīvajam elektrības tirgum aktīvi gatavojās arī Baltcom, BCG Rīga, 220 Energia. Uzņēmums BCG Rīga piedāvā mājsaimniecībām iegādāties elektrību, sākot ar 0,16596 eiro par kWh, lielākiem patērētājiem solot elektrību bez maksas pusmēnesi. Igaunijas uzņēmumam 220 Energia šobrīd mājsaimniecībām piedāvājumu nav, uzņēmums to sola publiskot pirms tirgus atvēršanas.

Savukārt Baltcom šobrīd piedāvā iegādāties elektrību komplektā ar telekomunikāciju pakalpojumiem.

Uzņēmums informē, ka iedzīvotāji, kas patlaban noslēguši līgumus ar Baltcom par elektroenerģijas piegādi pēc 1. aprīļa, pakalpojumu turpinās saņemt no līdzšinējā elektroenerģijas pakalpojuma sniedzēja, ziņo LETA. Savukārt tie klienti, kuri noslēguši līgumus ar Baltcom par elektroenerģijas piegādi noteiktā apjomā komplektā ar citiem Baltcom pakalpojumiem par fiksētu cenu, arī pēc 1. aprīļa saņems komplekta piedāvājumu par garantētu, nemainīgu cenu atbilstoši līguma nosacījumiem divus gadus kopš līguma noslēgšanas brīža.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektrība, Latvenergo, Starta tarifs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats