28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » VID deklarācijas vēlas saņemt elektroniski
VID deklarācijas vēlas saņemt elektroniski
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 12. marts 2014, 13:20
Fiziskās personas, kuras neveic nekādu saimniecisko darbību, vismaz šogad vēl var izvēlēties, iesniegt gada ienākumu deklarāciju papīra formātā vai elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), savukārt fiziskām personām – saimnieciskās darbības veicējiem – šādas izvēlas iespējas vairs nav, jo viņiem visas nodokļu un informatīvās deklarācijas obligāti ir jāsniedz EDS.


Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja NRA.lv skaidroja, ka fiziskās personas, kurām gada nodokļu deklarācija par 2013. gadu nav obligāti jāiesniedz, bet tās to vēlas darīt brīvprātīgi, lai saņemtu nodokļu atmaksu, ar nodokļu deklarācijas iesniegšanu var vēl nesteigties, jo to iespējams izdarīt līdz pat 2017. gada 16. jūnijam, pievienojot, protams, attaisnojuma dokumentus (čekus un kvītis). Savukārt šī gada laikā vēl var pieprasīt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli arī par 2011. un 2012. gadu.

Pērn iedzīvotāju ienākuma nodoklis (tai skaitā par 2010., 2011., 2012. gadu) atmaksāts 36,5 miljonu latu apmērā.

EDS – ērtāk

Neskatoties uz to, ka šogad fiziskās personas deklarāciju vēl var iesniegt papīra formātā, VID mudina to darīt elektroniski, jo kā izteicās E. Teice-Mamaja, «tas tiešām ir daudz ātrāk, ērtāk un vienkāršāk». Galvenā priekšrocība, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju elektroniski, ir tā, ka tajā automātiski tiek atspoguļota visa VID rīcībā esošā informācija par nodokļu maksātāju, kā arī no iepriekšējiem gadiem pārnestie attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem. Tādējādi personai attiecīgajā deklarācijas pielikumā (D 4) jānorāda tikai summa, kas iztērēta par ārstniecības, zobārstniecības vai izglītības pakalpojumiem, kā arī jāpievieno deklarācijai attaisnojuma dokumenti (čeki vai stingrās uzskaites kvītis), iepriekš tos ieskenējot vai nofotografējot un lejupielādējot datorā.

Turklāt, sākot ar 1. jūniju, tās fizikās personas, kas deklarāciju iesniedz brīvprātīgi, varēs lietot EDS, neslēdzot līgumu ar VID. Sākot ar 1. jūniju EDS sistēmai varēs pieslēgties, piemēram, izmantojot savus internetbankas pieejas rīkus.

Vienkāršotā iesniegšana

VID arī ir parūpējies, lai tie nodokļu maksātāji, kuri ienākumus ir guvuši tikai Latvijā un nodoklis no tiem ir ieturēts pilnā apmērā, piemēram, fiziskā persona ir saņēmusi ienākumus tikai no darba algas, gada ienākumu deklarāciju var iesniegt vienkāršotā formā, deklarācijā norādot tikai attaisnotos izdevumus. «Aizpildot gada ienākumu deklarāciju vienkāršotā veidā par attaisnotajiem izdevumiem – izglītības un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, nodokļu maksātājam jāaizpilda deklarācijas D4 pielikums par katru ģimenes locekli atsevišķi, ja ir tāda nepieciešamība. Tas ir svarīgi tajos gadījumos, ja nodokļu maksātāja citi ģimenes locekļi, piemēram, laulātais draugs, vecāki, vecvecāki, mazbērni un tamlīdzīgi nevar iesniegt nodokļu deklarāciju un līdz ar to saņemt nodokļu atmaksu. Šādā veidā savā nodokļu deklarācijā var pievienot čekus, piemēram, par vecmāmiņas ārstēšanu vai par studējošās atvases skološanas izdevumiem. Tādā gadījumā jāizpilda D pielikuma attiecīgās rindas. Savukārt, ja persona ir veikusi iemaksas par sevi privātajos pensiju fondos vai veikusi apdrošināšanas prēmiju maksājumus, tad gada ienākumu deklarācijā jāaizpilda deklarācijas D pielikuma 9. rinda,» nodokļu deklarācijas aizpildīšanas kārtību skaidro E. Teice-Mamaja.

Deklarējot attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, aizpildot 2013. gada ienākumu deklarāciju, piemērojamā attaisnoto izdevumu norma ir 150 lati. Taču tas neattiecas uz zobārstniecības un plānveida operācijām – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs saņem 24% (to procentu, cik ir bijusi iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme attiecīgajā gadā, par kuru viņš sniedz deklarāciju) no visas iztērētās summas.

Elektroniskās darba grāmatiņas

No 2014. gada 1. jūnija plānots ieviest arī elektronisko algas nodokļu grāmatiņu, kas nozīmē, ka fiziskās personas (darba ņēmēji) elektroniskajā algas nodokļu grāmatiņā visas nepieciešamās izmaiņas varēs veikt elektroniski, neapmeklējot VID klientu apkalpošanas centru. Informācija fiziskās personas darba devējam par veiktajām izmaiņām elektroniskajā algas nodokļu grāmatiņā arī tiks nosūtīta elektroniski. Piemēram, fiziskā persona (darba ņēmējs) veiks elektroniski elektroniskajā algas nodokļu grāmatiņā ierakstu par apgādājamām personām, un darba devējs par to tiks informēts automātiski.

***

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijās iesniegtie attaisnotie izdevumi, miljonos eiro

2012. gadā 2013. gadā

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 250,7 303,6

Izglītības un specialitātes iegūšana, kvalifikācijas paaugstināšana un medicīnas un ārstnieciskie pakalpojumi 35,7 40,8

Ārstnieciskie pakalpojumi, kuri atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem ir ietverami attaisnotajos izdevumos pilnā apmērā 27,8 30,3

Ziedojumi un dāvinājumi 0,87 0,94

Privātajos pensiju fondos izdarītās iemaksas, apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas 47,1 53,1

Kopā 362,2 428,7


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: EDS, Evita Teice-Mamaja, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats