20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Narkotikas, striptīzs, alkohols – labākie telpu nomnieki Rīgā
Narkotikas, striptīzs, alkohols – labākie telpu nomnieki Rīgā
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 6. marts 2014, 11:36
Sekojot cīņai pret narkotiku legālo tirdzniecību vai šīs cīņas imitācijai, Neatkarīgā apzinājusi arī pretējās puses argumentus.


Paradoksālā kārtā «sliktie biznesi» nekustamā īpašuma iznomātājiem ir tie godprātīgākie un uzticamākie nomnieki – narkotiku tirgotāji, striptīza klubu uzturētāji un alkohola pārdevēji. Tāpēc tiesībsargu mēģinājumi viņus ietekmēt caur īpašumtiesību turētājiem ir nesekmīgi.

Krimināllikuma grozījumu otrajā lasījumā Saeima šodien lemj par narkotiku legālās tirdzniecības apkarošanu, taču speciālisti jau pauduši šaubas, vai kārtējās likuma izmaiņas veicinās likumsargu ieinteresētību. Kriminālatbildība paredzēta par «jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturoša izstrādājuma neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu». Taču, kā nesen publiskā diskusijā jau norādīja Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns, kārtējie sarežģījumi var rasties ar noskaidrošanu, kas ir «jauna psihoaktīva viela». Un, kamēr būs neskaidrības, tikmēr nekustamā īpašuma apsaimniekotājiem nav likumīga pamata vai iemesla lauzt līgumus ar narkotiku tirgotājiem. Cita lieta, ka viņiem trūkst arī vēlmes to darīt.

Populārākā un dislokācijas ziņā pieejamākā narkotiku tirgotava Rīgā atrodas uz kompānija Regals nami piederošās zemes – tirdzniecības paviljonā iepretim Centrālajai stacijai. Narkotiku tirgotājs ir SIA Monby, reģistrēta pērn septembrī. Pamatkapitāls – 1 lats. Vienīgais dalībnieks ir kāds Oļegs Bērziņš, 21 gadu vecs rīdzinieks. Visticamāk, zicpriekšsēdētājs, bet krējumu no superrentablā biznesa smeļ kāds cits. NRA.lv pa durvju šķirbu aprunājas ar diviem būdā tupošajiem pārdevējiem. Viņi saka: «Mēs esam vienkārši darbinieki. Bet legāla tirdzniecība vai nelegāla – to lai valdība lemj.» Lūgti iedot bosa kontaktus, viņi Neatkarīgajai nosauc vien telpu iznomātāja – kompānijas Regals nami – komercdirektora Jāņa Branta numuru.

«Nomnieks ievēro visus noteikumus, nodarbojas ar Latvijā neaizliegtu uzņēmējdarbības formu, laikā maksā. Jā, varbūt mums viņi nepatīk, bet mūsu bizness ir iznomāt telpas,» skaidro Jānis Brants. Turklāt narkotiku pārdevēji bez ierunām apmaksājot sodus, ko policija uzliek īpašuma iznomātājam. «Es jau teicu policistiem – atnesiet vienu normatīvu, uz kura pamata man būtu jālauž ar viņiem līgums!» Policisti tādu nav atnesuši, taču tā vietā viņi piesienoties jebkādiem citiem reāliem vai izdomātiem pārkāpumiem. Izsmēķim uz ietves, laikus nenokausētai sniega čupai. Policijā jau pērn bijis izdots iekšējs rīkojums terorizēt īpašniekus, kuri sadarbojas ar narkotiku tirgotājiem. Taču nomnieki visus īpašniekam uzliktos sodus kompensē: «Viņi maksā kā pulkstenis,» saka Jānis Brants. Jautājums par sirdsapziņas mokām attiecībā uz sava sadarbības partnera rūpalu telpu iznomātāju sakaitina: «Policisti paši apmeklē striptīzklubus un masāžas salonus, kam mēs arī telpas iznomājam. Tad lai viņi arī nerunā par ētiku!» Narkotiku legālās tirdzniecības problēma esot risināma augstākos plauktos.

Likumdevējam tas jau gadiem nepadodas, bet Uzņēmumu reģistrs tikmēr legalizē arvien jaunus saimniecības preču viltus izplatītājus, kas patiesībā pārdod narkotikas. Galvenā valsts notāre Guna Paidere stāsta, ka iestāde ir gatava iesaistīties kopējā cīņā pret narkotiku izplatību, un arī piedāvā risinājumu: «Lai mēs šiem komersantiem, kas plāno nodarboties ar narkotiku tirdzniecību, varētu atteikt reģistrāciju, būtu nepieciešams likumā iestrādāt līdzīgu mehānismu, kāds ir Valsts ieņēmumu dienesta melnais saraksts. Tajā, jāatgādina, tiek ierakstītas nodokļu krāpšanai izveidotu fiktīvu firmu amatpersonas. Līdzīgi – jaunu juridisku personu veidošanu varētu aizliegt narkotiku tirgoņiem. Un papildus arī būtu jārada mehānisms, kas tiesībsargājošajām iestādēm ļautu apturēt jau esošo komersantu – narkotiku pārdevēju – saimniecisko darbību.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Brants, legālās narkotikas, Regals

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats