28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Dārgāka varētu kļūt arī gāze
Dārgāka varētu kļūt arī gāze
Autors: NRA.lv / 20. februāris 2014, 18:04
Saeima lēnām, bet mērķtiecīgi tuvojas lēmumam liberalizēt gāzes tirgu. Šodien otrajā lasījumā parlaments atbalstīja gāzes tirgus pakāpenisku atvēršanu, kas, spriežot pēc analoģijas ar elektrības tirgus liberalizācijas sekām, nenovēršami nozīmēs tarifu kāpumu.


Grozījumi Enerģētikas likumā paredz, ka gāzes tirgus atvēršana notiks vairākos posmos, sākot no šī gada 4. aprīļa, vispirms paredzot uzņēmuma "Latvijas Gāze" grāmatvedības nodalīšanu pa darbības veidiem attiecībā uz maģistrālajiem gāzes vadiem, gāzes glabāšanu un tirdzniecību. Tāpat paredzēts gāzes sistēmas operatora pienākums nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem vienlīdzīgu un atklātu pieeju sistēmai, sniedzot dabasgāzes pārvades, sadales, uzglabāšanas vai sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumus.

Savukārt "Latvijas Gāze" sadalīšana plānota ne vēlāk kā 2017.gada 3.aprīlī, ja vien agrāk Latvijas dabasgāzes sistēma nebūs jau tieši savienota ar jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts starpsavienoto dabasgāzes sistēmu, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju, vai arī, ja dominējošā piegādātāja daļa kopējā Latvijas dabasgāzes patēriņa nodrošināšanā būs mazāka par 75 procentiem.

"Ir svarīgi sakārtot likumus, lai līdz ar Latvijas Gāzes privatizācijas līguma termiņa beigām būtu radīti visi priekšnosacījumi gāzes tirgus atvēršanai un jaunu dalībnieku ienākšanai šajā tirgū. Pašlaik ir pievērsta liela uzmanība, lai likuma jaunā redakcija atbilstu Eiropas Savienības prasībām un konkrētajai direktīvai," norādījis par likumprojektu atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Tāpat grozījumi paredz dabasgāzes apgādē aizliegt šķērssubsīsijas, kas ir darbības, ko dabasgāzes apgādes komersants veic, pārvietodams izmaksas vai citas saistības starp dabasgāzes ražošanu, iepirkšanu, sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumu, uzglabāšanu vai dabasgāzes tirdzniecību un pārvadi, sadali vai cita veida komercdarbību.

Līdz ar grozījumiem likums tiks papildināts arī ar jaunu nodaļu, kas noteiks Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tiesības sodīt gāzes sistēmas operatoru par likumā noteikto prasību neievērošanu, piemēram, pakalpojumu sniegšanu bez licences.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums - akciju sabiedrība "Latvijas Gāze", kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Mūsu valsts dabasgāzes apgādes sistēma ir savienota tikai ar Lietuvas un Igaunijas sistēmām, bet ne ar citām ES dalībvalstīm, un Latvijai patlaban ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs - Krievija. Šī gada 4.aprīlī Latvija saskaņā ar ES direktīvu zaudēs "jauna" gāzes tirgus statusu, iepriekš norādīja likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: gāze, Latvijas Gāze, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats