28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Prokuratūra Vilnīša atklāsmēm uzmanību nepievērš
Prokuratūra Vilnīša atklāsmēm uzmanību nepievērš
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 11. februāris 2014, 10:27
Aizbildinoties ar likumu Par valsts noslēpumu, bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis neatklāj, par kuru ministru birojs savulaik saņēmis informāciju, ka tas, iespējams, ir korumpēts.


Tikmēr pašreizējais direktors Jaroslavs Streļčenoks, turpinoties viņa un nu jau trešo reizi atlaistās vietnieces Jutas Strīķes strīdiem, uzsācis dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, vai J. Strīķe tiešām norakusi skandalozo informāciju.

Intervijā žurnālam Playboy N. Vilnītis atklājis – laikā no 2009. gada marta līdz 2011. gada jūnijam birojs saņēmis informāciju, ka kāds no Valda Dombrovska valdības ministriem ir korumpēts. Šī informācija nodota J. Strīķei, taču viņa ar to neko neesot darījusi, aizbildinoties, ka šajā lietā viss ir saskaņots ar premjerministru.

Uz NRA.lv jautājumu, kādēļ viņš nav nosaucis aizdomās turamā ministra vārdu, N. Vilnītis skaidroja, ka viņam to liedz likums Par valsts noslēpumu. Ja viņš nosauktu ministra vārdu vai kaut politisko piederību, viņu varētu apsūdzēt un tiesāt. «Es nedrīkstu neko vairāk stāstīt, līdz to informāciju deklasificēs,» saka kādreizējais KNAB vadītājs.

Viņš arī neatzīst, ka šo skandalozo informāciju atklātībai nodevis, izmantojot KNAB iekšējo problēmu fonu, lai pievērstu sev sabiedrības uzmanību. «Tajā laikā, kad biju amatpersona, es vērsos pie valsts augstākajām amatpersonām, lai uzklausa mani, taču neviens mani neuzklausīja,» saka N. Vilnītis.

Viņš arī apgalvo, ka par KNAB rīcībā esošo informāciju zinājusi arī Ģenerālprokuratūra, kas veic biroja procesuālo darbību uzraudzīšanu.

Bezkompromisa attieksme pret N. Vilnīša paziņojumu ir Saeimas Saskaņas centra frakcijas priekšsēdētājam Jānim Urbanovičam. «Kādam ir jāsēž cietumā – Vilnītim par apmelošanu vai viņa minētajiem cilvēkiem,» pārliecināts ir politiķis, kurš uzskata, ka prokuratūrai jāveic izmeklēšana, lai noskaidrotu patiesību.

Tomēr ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, jautāts, vai prokuratūra reaģēs uz N. Vilnīša publiski atklāto informāciju, netieši norāda, ka par šādu informāciju prokuratūra nav bijusi lietas kursā. «Presē publicētās ziņas nav iemesls, lai sāktu izmeklēšanu,» ar prokuratūras sabiedrisko attiecību speciālistes Unas Rēķes starpniecību Neatkarīgajai atbildēja ģenerālprokurors.

Savukārt pie varas esošie politiķi šo N. Vilnīša paziņojumu neuztver nopietni. Piemēram, bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs sava pēcteča skandalozo paziņojumu skaidro ar viņa un J. Strīķes saspīlētajām attiecībām.

«Tas skaidrojams ar naidu pret [KNAB] kolektīvu un Strīķi. Ja viņam būtu reāla informācija, būtu loģiski, ja viņš to darītu zināmu likumā noteiktajā kārtībā. Ņemot vērā, ka tā nenotika, varu tikai pieņemt, ka tā ir naida izpausme,» saka A. Loskutovs.

Nenoliedzot, ka kāds no Vienotības ministriem varētu sasmērēties korupcijas skandālā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis N. Vilnīša pausto neuztver nopietni un viņa atklāsmes saista ar priekšvēlēšanu laiku. «Mani visvairāk pārsteidz, ka Vilnīša kungs bija saņēmies, lai šādu lietu izstāstītu, bet nenosauca vārdu. Ja to nevar izdarīt pēc tik ilga laika, skatos uz to rezervēti,» saka deputāts un piebilst, ka N. Vilnītis, kas savulaik bija Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas biedrs, iespējams, gatavojas startēt nākamajās vēlēšanās un šādi gatavo savu platformu.

N. Vilnītis šādu teoriju noraida, jo neesot nevienas politiskās partijas biedrs un vēlēšanās kandidēt negrasoties. Savukārt V. Dombrovskis radušos situāciju nekomentē, sakot, ka KNAB sāgā viņam vairs neesot ko piebilst.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: KNAB, Normunds Vilnītis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats